Habername yazarının başarısı

Habername yazarının başarısı

HABERNAME ailesine yeni katılan yazarımız RAMAZAN KERPETEN'in 2009 yılında yaptığı Abdülkadir Aygan, Kemal Burkaylı ve Yıldırım Beğlerli haberleri Türkiye'ye damgasını vurdu ve Cihan'ın 2009' daki en önemli haberleri içinde yer aldı...

HABERNAME ailesine yeni katılan yazarımız RAMAZAN KERPETEN'in 2009 yılında yaptığı Jitem iftirafçısı Abdülkadir Aygan, Kemal Burkaylı ve Yıldırım Beğlerli haberleri Türkiye'ye damgasını vurdu ve Cihan'ın 2009' daki en önemli haberleri içinde yer aldı...

Kurulduğu günden bu yana hızlı, güvenilir ve doğru habercilik anlayışla saygın bir yer edinen Cihan Haber Ajansı, 2009'da servise koyduğu haber ve görüntüleriyle fark oluşturdu. Türkiye ve dünyada deneyimli muhabir kadrosuyla, doğru bilgiyi görsel unsurlarıyla müşterilerine en kısa sürede ulaştırmak için gayret eden Cihan, geride bıraktığımız yıl içinde haberciliğiyle kendisinden söz ettirmeyi başardı. Cihan, ilkeli, kaliteli ve hızlı yayıncılık anlayışıyla yerli ve uluslar arası medya kurumlarının en çok tercih ettiği bir haber ajansı oldu. Sıcak olaylarda gösterdiği refleks ve gündem oluşturan özel haber çalışmalarıyla müşterilerinin takdirini kazanan Cihan'ın 2009'da hafızalara kazınan haber ve görüntülerinden bazıları şöyle:

YEREL SEÇİM SONUÇLARI

Türkiye 2009 yerel seçim sonuçlarını da Cihan'dan öğrendi. 2002 genel, 2004 yerel ve 2007 genel seçimlerindeki performansı ile dikkat çeken ajansımız, 2009'da yerel seçim sonuçlarını Türkiye ve dünyaya duyuran ilk ajans oldu. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Türkiye'nin gözü kulağı olan Cihan, ertesi güne kadar sarkan geleneksel seçim gecesi heyecanını ortadan kaldırdı. 29 Mart yerel seçimlerinde 24 ulusal kanal, 11 ulusal gazete, 10 yerel televizyon, 19 ulusal internet sitesi, 346 yerel internet sitesi, 3 GSM operatörü ve 10 parti il temsilciliği sonuçları Cihan Haber Ajansı'ndan takip etti.

MEDYA, POYRAZKÖY'Ü CİHAN'DAN TAKİP ETTİ

Ergenekon soruşturması kapsamında Beykoz'da İstek Vakfı'na ait araziden çıkarılan silahlar ilk kez Cihan Haber Ajansı tarafından televizyonlara ulaştırıldı. Gecenin karanlığında geçit vermez ormanlık alanda kilometrelerce yol giden Nuri Soylu ile Ercan Yıldız, yaklaşık 1 hafta boyunca rakiplerini atlatarak özel görüntülere imza attı. Medya, günlerce Cihan'ın bu başarısını konuştu.

MUHSİN YAZICIOĞLU'NUN ÖLÜMÜ

Kuşkulu helikopter kazasından hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun son fotoğraf ve görüntüleri haftalarca televizyonlarda Cihan imzasıyla yayınlandı.

DURSUN ÇİÇEK GÖRÜNTÜSÜ

Hakkında tutuklama kararı verildikten sonra serbest bırakılan Albay Dursun Çiçek, gazetecilere görünmeden adliyeden ayrıldı. Cihan ekibinin ısrarlı takibi sonucu Dursun Çiçek, trafik ışıklarında Cihan kamerasına yakalandı. Aylardır televizyonlarda tekrar tekrar yayınlanan bu görüntü, hafızalarda unutulmaz bir yer edindi.

BEDRETTİN DALAN CİHAN'A YAKALANDI

Ergenekon davasının firari sanığı Turhan Çömez'in ardından Cihan'ın yurtdışında görüntülediği Ergenekon bağlantılı bir başka önemli isim Bedrettin Dalan oldu. Aylardır yurtdışında dolaşan Dalan'ın görüntülerini kimse çekememişti. Ergenekon davasının firari zanlısı Dalan, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da ilk kez Cihan kameralarına yakalandı. Haber yazılı ve görsel medyada geniş yer buldu.

GAFFAR OKKAN SUİKASTINDA SIR PERDESİ ARALANDI

TSK eski tercümanı ve bir dönemin kara kutularından Yıldırım Beğler, Norveç'te Cihan'a konuştu. Beğler'in açıklamaları, Türkiye'nin yoğun gündemi arasından sıyrılarak büyük yankı uyandırdı. Habur'daki toplu mezarların yerini ilk kez gösteren Beğler'in iki önemli iddiası başlıklara şöyle yansıdı: "Gaffar Okkan'ı Özel Kuvvetler öldürdü", "PKK elebaşıları Karayılan ve Bayık gibi birçok ismi yakaladık; ancak emir gelince bıraktık."

BİTLİS VE AYDIN'IN GÖRÜNTÜLERİ, 16 YIL SONRA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Uçağının düşmesi sonucu şehit olan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in 1992 yılında Fransa'ya yaptığı resmi ziyaretine ilişkin görüntüler, ölümünün 16. yılında ajansımız tarafından yayına verildi. Bitlis ve yine suikasta kurban giden Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın birlikte görüldüğü görüntüler, yazılı ve görsel medyada uzun süre konuşuldu.

KOPAN PARMAĞINI DİKTİRMEK İÇİN 5 HASTANE DOLAŞTI

İstanbul Sultangazi'de, çatıdan düşerek parmağı kopan ve 5 hastaneye gitmesine rağmen kopan parmağı dikilemeyen 12 yaşındaki Doğan Ay'ın dramını Cihan gündeme taşıdı. Haber üzerine Sağlık Bakanlığı, Doğan Ay'ın götürüldüğü hastanelere ceza verdi.

COLİN KAZIM'IN KAZASINI SPOR KAMUOYU CİHAN'DAN ÖĞRENDİ

Fenerbahçeli futbolcu Colin Kazım'ın kaza yapması, spor camiasında uzun süre konuşuldu. Kazım'ın kaza yaptığı ve hastaneye kaldırıldığı bilgisini, Fenerbahçe Kulübü ve spor medyası Cihan'dan öğrendi.

JİTEM'İN MAAŞ BORDROSU

PKK ve JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın İsveç'te Cihan'a verdiği uzun röportaj günlerce konuşuldu. Aygan'ın "JİTEM" yazılı maaş bordrosu da ilk kez Cihan tarafından yayınlandı. Böylece, yalanlanan bu teşkilat hakkında tarihe önemli bir kayıt düşülmüş oldu.

BAKÜ SALDIRISINI AZERBAYCAN BİLE CİHAN'DAN İZLEDİ

Bakü'de Nisan ayında Devlet Petrol Akademisi'ne düzenlenen saldırıyı bütün dünya Cihan kameralarından takip etti. 12 kişinin katledildiği saldırıda Cihan tarafından çekilen görüntüler başta Türkiye olmak üzere dünya televizyonları tarafından kullanıldı. Görüntüyü kullananlar arasında Azerbaycan'dan bile birçok kanal vardı.

SRİ LANKA'DA SADECE CİHAN VARDI

Cihan, Sri Lanka'da Mevlid Kandili'nde meydan gelen kanlı intihar saldırısındaki patlama anını Türkiye ekranlarına taşıyan tek ajans oldu. Cihan, Sri Lanka devletinin Tamil gerillaları ile mücadelesini yakından takip etti. Savaşın sona ermesinin ardından savaş bölgelerine giren ilk Türk basın kuruluşu oldu.

DÜNYANIN EN YAŞLI İNSANI, DÜNYADA İLK KEZ CİHAN'DA

Cihan haber ajansının yurtdışından ekranlara taşıdığı bir yaşam hikâyesi, hem Türkiye hem de dünya televizyonlarında geniş yer buldu. Özbekistan'da yaşayan ve dünyanın en yaşlı insanı olarak kayıtlara geçen 1880 doğumlu Tutı Yusupova, uzun uğraşlar sonrasında Cihan tarafından görüntülendi.

ÖCALAN'IN 33 ER İTİRAFI

İsveç'te yaşayan Kürt aydın Kemal Burkay'ın Cihan'a verdiği özel röportajlar, demokratik açılım sürecinde gündem belirledi. PKK'nın şimdiye kadar silah bırakmamasının sebebinin "derin devlet" olduğunu söyleyen Burkay'ın Stockholm'de dile getirdiği çok ciddi bir iddiası daha vardı: "Öcalan bana, 'Bingöl'de 33 eri biz öldürmedik, saldırıyı üstlenmek zorunda kaldık' dedi."

UYGUR OLAYLARI VE 'SEMBOL KADIN'

Uzakdoğu'da 2009'a damgasını vuran olaylardan biri de Çin'in Sincan bölgesinde patlak veren ve Han Çinlisi-Uygur çatışmasına dönüşen şiddet olayları oldu. Bölgede yaşanan gelişmeleri yerinde takip eden Cihan, çatışmalar sırasında Urumçi olaylarının simgesi olan Uygur kadın Tursun Gül'e de ulaşmayı başararak önemli bir röportaja imza attı.

AHMET TÜRK'ÜN ASKER OĞLU

Ahmet Türk, partisi Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldıktan bir gün sonra oğlunu askere gönderdi. Türkiye, oğul Ejder Türk'ün askere gidiş anını muhabirimiz Yasin Sağlık'ın görüntülerinden izledi.

BÜLENT ARINÇ'A SUİKAST İDDİASI

Türkiye 2009 yılının son günlerini Bülent Arınç'a suikast girişimi haberleriyle geçirdi. Arınç'ın evinin yakının gözaltına alınan subaylarla ilgili ilk görüntüler Cihan kameramanı Başak Ekinci tarafından ekranlara taşındı.

CİNDORUK MENDERES'İN AVUKATI DEĞİLMİŞ

Emrullah Bayrak, Aydın Menderes ile yaptığı görüşmede Hüsamettin Cindoruk'un hiçbir zaman Adnan Menderes'e avukatlık yapmadığını ortaya çıkardı. Aydın Menderes'in şu ifadeleri tarihe not düştü: 'Cindoruk, hiçbir zaman babamın avukatlığını yapmadı. Aileden birinin dahi avukatlığını üstlenmemiştir. Menderes'in avukatı olarak tanıtıldığında sessiz kalmış, böyle tanıtılmasında pişkince bir memnuniyet içerisinde gözükmüştür.'

50 BİN İŞÇİ BEBEK BEŞİKTE YAKALANDI

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre onlar sigortalı işçi olarak çalışıyor görünüyordu. Ama işçi bebekler, muhabirimiz Hasan Bozkurt'a beşikte yatarken yakalandı.

ALTTAN ALTA OHAL'İ PİŞİRİYORLAR

Sokağa dökülen karanlık eller, günlerce dükkan ve arabaları ateşe verdi, polise taş ve molotof attı. Giderek tırmanan gerilim sırasında silah kullananlar da oldu. Bu kritik sürecin adını Ankara'dan Emrullah Bayrak'ın yaptığı Sedat Laçiner haberi koydu: OHAL'i alttan alta pişiriyorlar.

250 BİN KİŞİ DOMUZ GRİBİNİ YENDİ

2009'un ikinci yarısında gazete ve televizyonlar neredeyse her gün domuz gribinden ölenlerin haberini yayınladı. Hasan Bozkurt ise konuya tersten yaklaşarak domuz gribinden kurtulanları haberleştirdi. Yüreklere su serpen haberimize göre 250 bin kişi domuz gribini yenmişti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ haberimizden bir hafta sonra Meclis'te 400 bin kişinin domuz gribini yendiğini açıkladı.

ÇİLLER'İN EVRAKLARI YAKILDI

Eski başbakanlardan Tansu Çiller'e ait çok sayıda evrak Ankara'da yakılmış olarak bulundu. Türkiye bu olayı Cihan kameramanı Yalçın Kaya'nın çektiği görüntülerden izledi. Eski DYP Milletvekili Salih Çelen, daha sonra Tansu Çiller dönemine ait belgelerin yakılmasını kendisinin istediğini açıkladı.

GÜMRÜĞE TAKILAN TERMAL KAMERALAR

Domuz gribinin dünyada hızla yayıldığı dönemde virüsün Türkiye'ye girişini önlemek için havaalanlarına alınan termal kameraların gümrükte bekletildiğini muhabirimiz Hasan Bozkurt yazdı. Ardından Sağlık Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı yazılı açıklama yaptı ve termal kameralar bürokrasiden geçti.

GÖLBAŞI'NDA LAV SİLAHI

Ergenekon operasyonu kapsamında İbrahim Şahin'in krokileriyle yapılan kazılarda lav silahı bulunduğunu Seza Ataman Türkiye'ye duyurdu. Televizyonlar, konuyla ilgili son dakika haberini Cihan'dan aldı.

HÜKÜMET-İŞÇİ ANLAŞMASINI CİHAN DUYURDU

Anlaşmazlıkla sonuçlanan ve Türk-İş'in 1 günlük eylemiyle devam eden işçi-hükümet maaş pazarlığının tatlıya bağlandığını muhabirimiz Hasan Bozkurt duyurdu. Cihan'ın sitesine düşen anlaşma haberinin ardından televizyon kanalları son dakika girdi.

BİLGE KÖYÜNDE KATLİAM ÖNCESİ BİRLİKTE EĞLENCE

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde büyük bir katliamı yaşandı. 44 kişinin can verdiği olayla ilgili en taze görüntüleri abonelerine ulaştıran Cihan, katliam zanlıları ve kurbanlarının düğünde birlikte eğlendiklerini gösteren görüntüleri yayınlayarak olaya farklı bir boyut kazandırdı.

BAŞBAKAN'IN KARNINA YUMRUK

Trabzon'un Araklı ilçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunmak isteyen bir kişi, yanlışlıkla Erdoğan'ın karın boşluğuna yumruk attı. Türkiye, olay anını Hasan Demir'in çektiği görüntülerle izledi.

CEYLAN'IN DRAMI

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde bağlı bir mezrada yaşayan 14 yaşındaki çoban kız Ceylan Önkol, patlama sonucu hayatını kaybetti. Cihan muhabiri Ahmet Dengeşik olay yerinin sıcak görüntülerini çekmeyi başaran tek haberci oldu.

ARDA TURAN'IN KONUŞULAN DEMECİ

Arda Turan, Cihan muhabiri Ahmet Tekin'e Galatasaray'ın başarısızlığı tartışılırken çok önemli açıklamalar yaptı. Arda, gidip gitmeyeceği tartışılan hocası Galatasaray Teknik Direktörü Bülent Korkmaz'a sahip çıktı. "Bülent Korkmaz suçlu değil, tek suçlu biz futbolcularız." şeklindeki açıklama günlerce spor basınına malzeme oldu.

RİJKAARD'IN İLK AÇIKLAMASINI CİHAN YAYINLADI

Galatasaray'a 2 yıllık imza atan Hollandalı çalıştırıcı Frank Rijkaard, ilk röportajını Cihan Haber Ajansı'na yaptı.

KANOUTE: BİRGÜN TÜRKİYE'YE GELEBİLİRİM

İspanya liginde oynayan Frederic Kanoute, Tük futboluyla ilgili değerlendirmelerini muhabirimiz Barboros Burus'a yaptı.

Etiketler :