Hacettepe'ye ruhsat iptali getirdi

Hacettepe'ye ruhsat iptali getirdi

Hacettepe Üniversitesi'nin kompozit doku nakli ruhsatı iptal edildi!

Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nde ikinci kez toplandı.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ'NİN RUHSATI İPTAL EDİLDİ

Toplantı sonrası Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli ile ekstremite nakli değerlendirilmiş ve yüz naklinin endikasyona uygun olmadığı, ekstremite naklinin ise endikasyon dışında olduğu tespit edildiğinden ve ayrıca Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesi, 2. Fıkrası uyarınca, mevzuat gereğinin yerine getirilmediği anlaşıldığından Kompozit Doku Nakli Merkezi Ruhsatının iptal edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.

7 KİŞİLİK HEYET TOPLANDI

Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölümünün ardından Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nde ikinci kez toplandı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan başkanlığında toplanan ve 7 kişilik heyetten oluşan kurul toplantısına, Gazi Üniversitesi Hastanesi'ndeki yüz naklini gerçekleştiren ekibin başında bulunan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen ve Akdeniz Üniversitesi'nde nakilleri gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan da katıldı.

Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, toplantıda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezinde yapılan yüz naklinin nakil endikasyonlarını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezinde yapılan ekstremite nakilleri ve yüz naklinin nakil endikasyonlarını ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezinde yapılan ekstremite nakilleri ve yüz naklinin nakil endikasyonlarını değerlendirdi.

Toplantıda alınan kararlar ise şöyle:

"Gazi Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli değerlendirilmiş ve uygun bulunmuştur. Akdeniz Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli değerlendirilmiş ve uygun bulunmuştur. Akdeniz Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan ekstremite nakli değerlendirilmiş olup; üst ekstremitenin endikasyon dahilinde yapıldığı ve uygun olduğu ancak alt ekstremitenin endikasyon listesinde belirtilen kriterlere uymadığı tespit edilmiş ve mevzuata uygunluğunun daha dikkatli değerlendirilmesi konusunda ilgili üniversite uyarılarak bilgilendirilmiştir. Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezince yapılan yüz nakli ile ekstremite nakli değerlendirilmiş ve yüz naklinin endikasyona uygun olmadığı, ekstremite naklinin ise endikasyon dışında olduğu tespit edildiğinden ve ayrıca Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesi, 2. Fıkrası uyarınca, mevzuat gereğinin yerine getirilmediği anlaşıldığından Kompozit Doku Nakli Merkezi Ruhsatının iptal edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NE UYARI

SAĞLIK BAKANLIĞI: YÖNETMELİĞE AYKIRI

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada; "Hacettepe'de yüz nakli uygun değil. Akdeniz Üniversitesi'nde ki bacak nakli de yönetmeliğe aykırı. Bacak naklinin kriterlere uymadığı saptandı." dedi.

NAKİL SONUNDA HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Hacettepe Üniversitesi'nde, 24 Şubat'ta Şevket Çavdar isimli hastaya çift kol ve çift bacak nakli yapılmış, ancak Çavdar naklin ardından yaşamını yitirmişti.

Ameliyatı yapan Hacettepe Üniversitesi ekibinin bir başka hasta için çift kol nakline onay aldığı ve donörden bacakları almaması gerektiği ortaya çıkmıştı.

Ancak Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Prof. Ömer Özkan'ın da bakanlığa başvurduğunu öğrenen Doç. Dr. Serdar Nasır'ın; son anda, bakanlığın izni olmadan bacakları da aldığı iddia edilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.