Hacı Veyiszade’nin Torunu Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı vefat etti

Hacı Veyiszade’nin Torunu Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı vefat etti

Konyalı Büyük Alim Merhum Hacı Veyiszade’nin torunu Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı 59 yaşında kalp krizinden vefat etti

2be9653f-e786-4407-b80d-bfab009a5d55.jpeg

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz merhumun vefatını sosyal medyada paylaştı.

Merhum Mustafa Küçükaşçı’nın tercüme-i hali aşağıdaki gibidir.

habername olarak merhum Küçükaşçı’ya Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz.

“Merhum 1964 yılında Konya'da doğdu. Babası Hacıveyiszade Mustafa Efendi'nin torunu Ahmet Ziya Bey, annesi Konya'nın ilk sakinlerinden Atçekenlerden Sevim Hanım’dır.

İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

1991 Haziran’ında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne araştırma görevlisi oldu. 1 Kasım 1996'da da MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümünde İslam Tarihi ve Medeniyeti dersleri okutmak için öğretim görevlisi olarak tayin edildi.

1990’da Doktor oldu ve 2002’de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent olarak atandı.

10. 12. 2007’de Orta Çağ Doçenti unvanını aldı; 2010-2013 yıllarında MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 2013’te profesör oldu.

Eylül 1993'te Prof. Dr. Mustafa Fayda yönetiminde “Emevîler Döneminde Medine” adlı tezle yüksek lisansını bitirdi. 1 Kasım 1996'da Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi bölümüne İslam Tarihi ve Medeniyeti derslerini yürütmek üzere öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 28 Temmuz 1999'da Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Prof. Dr. Mustafa Fayda danışmanlığında “Cahiliye'den Emevîler'in Sonuna Kadar Haremeyn” adlı tezle doktor oldu.
2002 yılında Marmara Üniversitesi Fen‐Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atandı.

2013-2015 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü görevini üstlendi.

2015-2019 yılları arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Merhum Prof. Dr. Halûk Dursun’dan sonra Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüttü. Başkanlığı süresince birçok müzecilik faaliyetlerinin yanında uluslararası ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği’başlıklı Japonya’da düzenlenen sergiye başkanlık etti.

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı danışma kurulu ve Türk Tarih Kurumu asil üyesidir. TUBA-MAARİF Vakfı ortaklığında hazırlanan Türk Eğitim Tarihi ansiklopedisinin ilim heyeti üyesidir. Milli Saraylara bağlı olarak kurulan Çamlıca Camii Çamlıca İslam Eserleri Müzesi’nin kuruluşunda Bilim Kurulu başkanlığı yapmıştır.

2015’den beri 27 Temmuz 1966’da kurulan İstanbul Topkapı Sarayı Müzesini Sevenler Derneği yönetim kurulu başkanıdır.

Halen FSMVÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü öğretim üyesi olup İngilizce ve Arapça bilen Mustafa S. Küçükaşcı, İslâm tarihi ve kültürü, İslam düşüncesi ve tarih yazımı, Orta Çağda şehir özellikle de Haremeyn şehirleriyle İstanbul’un tarihi ve kültürü alanında ve son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yapmış kitap ve makaleler yayımlamıştır. Yirmisi uluslararası olmak üzere 30 adet sempozyuma tebliğ sunarak katılmış, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde yedisi ortak olmak üzere seksen beş madde hazırlamıştır. “

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum