Hahamlar İsrail askerlerini "din savaşına" teşvik etmiş

Hahamlar İsrail askerlerini "din savaşına" teşvik etmiş

Gazze saldırıları sırasında ordu hahamları askerleri "bir din savaşı yaptıklarına" inandırmaya çalışmışlar.

İsrail ordusundaki hahamların Ocaktaki Gazze saldırılarında askerlere "yahudi olmayanlara karşı din savaşı" verdiklerini söylemişler.

İsrail komutanlarından biri Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, "Mesajları çok açıktı: 'Biz Yahudi halkız. Bir mucize ile bu topraklara geldik. Tanrı bu topraklara bizi tekrar geri getirdi. Şimdi Yahudi olmayanları kovmak için savaşmalıyız. Bu kutsal toprakları ele geçirmemize karışıyorlar.' dedi" şeklinde konuştu.

Haaretz gazetesi iki gündür Gazze saldırılarında yer alan İsrail subay ve askerlerinin itiraflarını yayınlıyor.

Adı açıklanmayan fakat ismi "Ram" olarak verilen bir İsrail eski askeri, 22 günlük Gazze saldırısı sırasında dini bir görevi yerine getirdiklerini hissettiklerini itiraf etti. Psalm

Çatışmaya giderken dindar bir Yahudi onbaşının askerlere ibadet yaptırdığını söyleyen Ram, "Gittikten sonra da ilahi kitapçıkları gönderdiler, bir ton ilahi. Öyle tahmin ediyorum ki bir haftada gönderdikleri ilahi kitapçıkları ile bir odayı doldurabilirdik." dedi.

Ordu eğitim dairesinden gelen kitapçıklarla ordu hahamlılığının gönderdikleri arasında büyük bir boşluk olduğunu söyleyen bir İsrail subayı ise, "Eğitim dairesinden gelenler 1948'den günümüze Gazze'deki İsrail savaşlarının tarihi ile ilgili idi. Fakat ordu hahamlığından gelenler ise bu operasyonun dini bir savaş olduğu duygusunu veriyordu." dedi.

Ram'ın Givat Tugayından Aviv, kendilerine zırhı araçlarla kapıları kırmaları ve içeride her katta bulunan herkesi öldürmeleri emri verildiğini söyledi. Daha sonra ilerleyen birliklerin megafonlarla evlerde bulunanlara "beş dakika içinde evi terketmeleri ya da öldürülecekleri" mesajı vermeleri şartının emre ilave edildiği bildirildi.

Filistin İnsan Hakları Merkezi, saldırıda ölenlerin sayısının bin 417 olarak açıklamış ve bunlardan 926'sının sivil olduğunu belirtmişti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise Haaretz'in dün yayınladığı asker itiraflarının ardından yaptığı açıklamada "İsrail ordusunun dünyadaki en ahlaki ordu olduğunu" söylemişti. İsrail ordusu da askeri savcının soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Ancak Moşe adlı bir askere göre savaş meydanında yürütülen soruşturmalar çok ciddiye alınmıyor. Ona göre savcıların tutumu şu şekilde özetlenebilir: "Bunu söylemek hoş değil ama; kimse takmıyor. Biz bunu soruşturmuyoruz. Bunlar savaş sırasında olan şeyler."

Kaynak: Reuters

Etiketler :