Hain saldırıda ŞOK İDDİA

Hain saldırıda ŞOK İDDİA

Kemah'taki mayınlı saldırıyı gerçekleştiren PKK'lıların köye geldiğini bir gün önceden istihbaratçılara ihbar eden köylüleri TİB kayıtları doğruladı.

Ergenekon'dan tutuklanan Binbaşı Ersan, mahkemede mayın döşeyenleri görmediklerini söyledi.

Erzincan Kemah'ta biri yarbay dokuz askerin şehit düştüğü mayınlı saldırıyla ilgili yargılanan üç köylünün, olaydan bir gün önce Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdürü Binbaşı Nedim Ersan'ı telefonla arayıp köyde PKK'lıların olduğunu ihbar ettiklerini belirten ifadelerini Telekominikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) gelen iletişim tespit tutanakları doğruladı. Davanın görüldüğü mahkemede tanık olarak ifade veren Ergenekon'dan tutuklu sanık Erzincan Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan, telefon görüşmelerini kabul etti ancak köylülerin kendilerine tuzak kurduğunu savundu. Bölgedeki iki kontrol noktasından olayın meydana geldiği yerin görünmediğini belirten Binbaşı Ersan, mayın tuzağının PKK tarafından yapıldığının da tespit edildiğini söyledi. TARAF

23 Kasım 2009 tarihli duruşmada sanık üç köylünün olaydan bir gün önce Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan'ı telefonla arayarak köye PKK'lıların geldiğini ve erzak topladıktan sonra köyün aşağısına doğru gittiklerini belirtmeleri üzerine mahkeme, TİB'den iletişim tespit tutanaklarını istemişti. TİB'in başlangıç 01.07.2008, bitiş 01.09.20Ö8 tarihli sorgulama kayıtlarına göre olayın meydana geldiği köyün muhtarı Zeki Algül'ün cep telefonundan, 10 Ağustos 2008'de saat 22.00'de İlçe Jandarma Komutanlığı'nın arandığı, burada görevli Yarbay Hüseyin Bahçeci'yle bir buçuk dakika süren bir görüşme yaptığı belirlendi. Kayıtlara göre Muhtar Zeki Algül, aynı saatler arasında İlçe Jandarma Komutanlığı'na kayıtlı bir telefondan tekrar arandı. Arayan ise Başçavuş Murat Kıvanç. TİB sorgulamalarına göre İlçe Jandarma Komutanlığı'na arayan sadece Muhtar Zeki Algül değil, tutuklu sanıklardan Mızrap Işık ile Metin İnce de İlçe Jandarma Komutanlığı'nı arayarak köye gelen PKK'lılardan askeri haberdar etti.

Bölgeyi tam olarak bilmiyordum

Davanın görüldüğü mahkemeye 9 Aralık 2009 tarihinde tanık olarak ifade verdiği ortaya çıkan Ergenekon'dan tutuklu Erzincan Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan, köylülerle yaptığı telefon görüşmelerini kabul etti. Binbaşı Nedim Ersan, halen Erzincan Jandarma İstihbarat Şube Müdürü olduğunu hatırlattığı ifadesinde olaydan önceki gece Sanyazı Köyü Muhtarı Zeki "Algül'ün kendisinden önce nöbetçi olan Yarbay Hüseyin Bahçeci'yi aradığını ve köyde teröristlerin bulunduğunu ihbar ettiğini söyledi. Bölgedeki görevine başlayalı 20 gün olduğunu belirten Binbaşı Ersan, şunları kaydetti: "Bölgeyi tam olarak bilmediğim için Sarıyazı Köyü'nün de bulunduğu bölgeden sorumlu olan Murat Kıvanç Başçavuşu arayarak köyün muhtarı ile irtibata geçmesini ve olayın aslını öğrenmesini istedim. Murat Başçavuş, köy muhtarı ile görüşerek teröristlerin halen köyde olabileceğini söylemesini bana iletti. Ben de telefonla köy muhtarını arayıp bizzat konuştum. Bana teröristlerin iki üç eve daha girdiklerini ve erzak aldıklarını söyledi. (...)

İki kontrol noktasından görülemedi

"Olayın sabahı şehit olan askerlerin başlarında komutan olarak bulunan yarbay, bu olayı soruşturmak için Sarıyazı Köyü'ne gitti. Akabinde geri döndükleri sırada Sarıyazı ile Olukpınar Köyü arasında bulunan yolda patlama sonucu hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu yol üzerinde, olayın olduğu yer ile arasında küçük bir tepeciğin bulunduğu arada iki kontrol noktamız bulunmaktadır. Ancak patlayıcının yerleştirildiği nokta, zırhlı kontrol noktasından bu tepecik nedeni ile görülmemektedir, benim şahsi kanaatim köy muhtarının olayı bize açık şekilde ihbar edişi teröristlerle anlaşmalı şekilde, askerlere tuzak kurma amacı ile yapılmıştır."

PKK yaptı, tespitli

Mahkemenin olay yerine güvenlik alınarak intikal edilip edilemeyeceği sorusu üzerine de Nedim Ersan, Erzincan bölgesinde gece görüş sistemlerine sahip savaş helikopteri bulunmadığını ifade etti. Pusu söz konusu olabileceğinden hava aydınlanana kadar beklendiğini belirten binbaşı, saldırının ayrıca PKK tarafından yapıldığının tespit edildiğini şöyle anlattı: "Tunceli sorumlusu Ro (kod) Kuzey Irak'taki PKK idarecileri ile yaptığı görüşmede, bu eylemi Murat Şervan (kod) Önder Aslan'ın ekibinin gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Hatta konuşmalarda Kuzey Irak sorumlusu Tunceli sorumlusuna 'eline sağlık, patlatmayı yapan arkadaşın parmağını öpüyorum' şeklinde görüşmeler de geçmiştir."

Etiketler :