Hakim Kuban Yine Sahnede

Hakim Kuban Yine Sahnede

'Amirallere Suikast' davasına Hakim Kuban şerh koydu. Kuban'ın bu hamlesi 'Kuban yine sahnede' yorumlarını beraberinde getirdi.

Balyoz şüphelilerini nöbetteyken tahliye eden Hakim Oktay Kuban'dan yeni hamle!

'Amirallere suikast' iddiaları ile ilgili davanın 'Poyrazköy'deki kazılarda bulunan mühimmata ilişkin' dava ile birleştirilmesi ve 6 sanığın tutukluğunun devamı kararına, tahliyeleriyle ünlü Hakim Oktay Kuban'dan farklı tavır.

''Amirallere suikast'' girişimi iddialarına ilişkin davada, bu davanın ''Poyrazköy'deki kazılarda bulunan mühimmata ilişkin'' dava ile birleştirilmesi ve 6 sanığın tutukluluk halinin devamı yönündeki kararlara, üye Hakim Oktay Kuban tarafından muhalefet şerhi konuldu.

Beşiktaş'taki İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 9'u tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasının devamında Savunma ve ifadelerin alınmasının ardından duruşmaya ara verildi. Mahkeme heyeti, aranın ardından davaya ilişkin ara kararını açıkladı.

Bu dava dosyasının, ''sanıkların beyanlarının birbirini etkilemesi, iddianamedeki hukuki ve fiili irtibat'' nedeniyle ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin'' dava dosyasıyla birleştirilmesi yönünde karar veren heyet, bundan sonraki işlemlerin ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin'' dava dosyası üzerinden yürütülmesini oy çokluğuyla kararlaştırdı.

Bu karara üye Hakim Oktay Kuban tarafından muhalefet şerhi konuldu.

Kuban'ın karşı oy yazısında, bu dosyada gösterilen deliller itibariyle, ''Poyrazköy'de bulunan mühimmata ilişkin'' dava dosyası sanıklarının eylemleriyle doğrudan birbirinin sonucunu etkileyecek hukuki ve fiili irtibatı gösterir bir durumun bulunmaması ve iki dosyanın birleştirilmesinin de yargılamanın uzamasına sebep olacağı gerekçesiyle, birleştirme yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmadığını dile getirdi.

Avukatlarının talebi üzerine tutuksuz sanıklar Mehmet Orhan Yücel, Burak Amaç, Fatih Göktaş ve Oğuz Dağnık'ın duruşmalara gelme zorunluluklarının kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, bir kısım sanık avukatlarının tanık dinletme yönündeki taleplerinin ise birleştirilen dosyada değerlendirilmesine karar verdi.

-HAKİM KUBAN, TUTUKLU 9 SANIĞIN TAHLİYESİ YÖNÜNDE OY KULLANDI-

Tutuklu sanıklar Ülkü Öztürk, Ali Seyhur Güçlü ve Sezgin Demirel'in, açılan davaların mahiyeti, delil durumu ve insat edilen suç vasfının değişme ihtimalini göz önüne alarak tahliyesini oy birliğiyle kararlaştıran heyet, diğer 6 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Hakim Üye Oktay Kuban, 9 sanığın da tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, muhalefet şerhi yazdırdı.

Muhalefet şerhinde, bir şahsın tutuklanabilmesi veya tutukluluk halinin devamına karar verilebilmesi için suçu işlediğine dair kuvvetli şüphenin varlığını gösteren olguların bulunması gerektiğini belirten Hakim Kuban, tutuklu sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların bulunmadığını ve sanıkların kaçma, saklanma, delilleri gizleme, yok etme veya değiştirme, mağdur veya tanıklara baskı yapma girişiminde bulunma yönünde tutuklama nedeni sayılacak iddiaların da olmadığını dile getirdi.

Kuban, Anayasa'nın 2'nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

''Hukuk devletinde herkes yasalar önünde eşittir. Aynı yargılamada, aynı suç ve delillerle suçlanan bir kısım sanığın tutuksuz yargılanıyor olması, tutuksuz yargılanan sanıkların yargılama sürecinden kaçma ve delilleri gizleyip yok etmeye veya mağdur ve tanıkları etkileme girişimleri ile tutuklu sanıkların tutuksuz yargılanmalarının, yargılamanın amacına ulaşmasına engel teşkil edeceğine dair somut olguların bulunmayışı sebebiyle 6 sanığın tahliye edilmeleri görüşünde olduğumdan sayın çoğunluğun tutukluluğun devamı yönündeki görüşüne katılmıyorum.''

Mahkeme heyeti duruşmayı, bu davanın birleştirildiği ''Poyrazköy'deki kazılarda bulunan mühimmata ilişkin'' dava dosyasının duruşma tarihi olan 14-15 ve 16 Temmuz 2010 tarihine

Etiketler :