PKK'ya çok ağır darbe

PKK'ya çok ağır darbe

2011 yılı içinde 27 askerin şehit edildiği 2 saldırının Kandil’den verilen eylem talimatını arazideki PKK’lılara şifreleyerek aktaran 5 terörist, bir mağarada yakalandı.

Hakkari Çukurca ve Diyarbakır Silvan’da 27 askerimizin şehit edildiği 2 ayrı saldırının Kandil’den verilen talimatını arazideki PKK’lılara özel şifrelerle aktaran 5 kriptocu terörist operasyonla yakalandı. Heron ve termal kameraların kullanıldığı operasyonda, örgütün yeni eylem hazırlıklarına ilişkin çok önemli bilgilere ulaşıldı. Operasyona ilk kez sınır ötesine geçen özel harekât polisleri de katıldı.
 

Hürriyet'te yer alan habere göre; jandarmaya bağlı istihbarat birimleri, Şırnak kırsalında yaklaşık 6 aydır takip edilen bir grup teröristin, PKK’nın lider kadrosunun eylem talimatlarını özel bir yöntemle şifreleyerek diğer örgüt üyelerine aktardığını belirledi. Teröristlerin saklandığı ve Kuzey Irak sınırından yaklaşık 10 kilometre içeride bulunan mağaranın yerini belirleyen jandarma istihbarat birimi, bilgileri, Özel Kuvvetler’e bağlı birlikler ve özel harekâtçılarla paylaştı. Yapılan değerlendirme sonucu, sınır ötesi operasyona polisin de katılmasına karar verildi. 11 Mart gecesi harekete geçen güvenlik güçleri, termal kameralarla hassas izleme yaparak teröristlerin kullandığı mağaranın etrafını sardı. Bu sırada heronlar anlık istihbarat paylaşımıyla çevrede farklı terörist gruplar olup olmadığını Türkiye’deki operasyon merkezine aktardı.
Ateşle karşılık verdiler

Mağara çevresindeki güvenlik güçlerini fark eden teröristler ağır silahlarla ateş ederek kaçmaya çalıştı. Yaklaşık 20 dakika süren çatışma sonrası kaçamayacaklarını anlayan 5 PKK’lı terörist teslim oldu. Örgüt adına birçok silahlı faaliyette bulundukları saptanan Azat E., Adil E., Ayhan E., Neçirvan B. ve Rojbin T. daha sonra askeri helikopterle Türkiye’ye getirildi. Teröristlerin yaşadığı mağarada, eylem talimatlarının şifrelendiği diz üstü bilgisayarlar, elektronik iletişim cihazları, özel şifreleme metotlarının anlatıldığı kitap, CD ve DVD’ler, çok sayıda silah ve patlayıcı madde ele geçirildi.

27 şehidin eylem talimatı

Polisin ilk kez katıldığı sınır ötesi operasyonla yakalanan 5 terörist, yapılan ilk sorgularında örgütün kripto uzmanı olduklarını ve Kandil’in eylem talimatlarını kırsaldaki teröristlerle şehirlerdeki hücre yapılanmalarına şifreli olarak ulaştırdıklarını itiraf etti. Neçirvan B., 14 Temmuz 2011’de Diyarbakır Silvan’da 13 askerin şehit edilmesi ve 17 Ağustos 2011’de Çukurca’da 14 askerin şehit edildiği saldırılar öncesi özel şifreler hazırladıklarını ve kırsaldaki diğer teröristlere ulaştıklarını anlattı. Hazırladıkları kriptolu mesajları ya internet üzerinden ya da kuryeler aracılığıyla örgüt üyelerine ilettiklerini belirten Neçirvan B., “Kandil’de kriptoları çözebilen üst düzey birkaç kişi ve bu konuda uzman olan 10 kadar arkadaşımız var. Bunun dışında kimse şifrelerin çözümünü bilmiyor. Son yıllarda düzenlenen eylemlerin büyük bir kısmı örgüt üyelerine şifreli olarak aktarılıyor” dedi.

Teröristlere ait bilgisayarlarda inceleme yapan uzman ekipler, birçok eylem talimatının kriptolu mesajına ulaştı. Bilgisayarlarda ayrıca örgütün yeni eylem hazırlığı bilgileri ve PKK’nın yapılanmasına ilişkin çok önemli bilgilerin bulunduğu da öğrenildi. 5 teröristin sorgularına devam ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.