Hala Sultan Tekke Camii

Hala Sultan Tekke Camii

KIBRIS'taki Hala Sultan Camisinin dramatik hikayesi

Sunusi Mısıroğlu'nun haberi 

Halk arasında "Hala Sultan" ismiyle tanınan Naccar oğulları kabilesine mensup Milhan kızı Ümmi Haram Peygamberimizin büyükannesi Selma tarafından Efendimize akrabadır ve süt annesi Halime'nin kızkardeşidir. Bu nedenle kendisine teyze anlamında "halti" ünvanı kullanılırdı. Bu ifade zamanla Türkler arasında "hala"...ya tahvil edilmiştir.

Ümmi Haram, Enes ibn-i Malik'in de teyzesidir.

İmam-ı Buhari'nin Sahih'inde [Kitab-ı Cihad, Hanımların Deniz Gazası ] Enes bin Malik'ten rivayetle geçen hadiste müjdelendiği gibi Hicretin 28. yılında, Hazret-i Osman'ın hılâfeti döneminde İslam Orduları'nın ilk deniz seferiyle Kıbrıs'ın fethine katılır.

Müslümanların ilk deniz seferine kocasıyla katılan Hala Sultan, 86 yaşında olmasına rağmen gayreti ve bütün güçlüklere göğüs germesi, İslam askerlerine cesaret verir. Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra donanma Kıbrıs'a ulaşır. Önce oradaki insanlar Müslüman olmaya davet edilir. Kabul etmeyince cizye vermeleri teklif edilir. Bizanslılar buna da yanaşmayınca şiddetli çarpışmalar başlar. İslam ordusu Larnaka yakınlarına vardıklarında Hala Sultan, bindiği atın ayaklarının sürçmesinden dolayı düşer ve şehid olur.

Şehid olduğu yere defnedilmiştir, kabiri halen Larnaka'da, İskele kasabası yakınında Tuzla sahillerinde kendi ismiyle anılan camidedir.

1760’ta üzerine Şeyh Hasan Efendi tarafından türbe inşa edilmiştir. Hala Sultan Türbesi, caminin mihrap yönünde yer almakta ve ortada tıromplu bir kubbeyle örtülü olan bu kısmın etrafı meyilli çatıyla örtülü, paye ve kemerlere oturan bir sundurma üç yandan çevirmektedir. Türbenin çevresinde , 1795’te Kıbrıs Muhassılı Silahtar Kaptanbaşı Mustafa Ağa tarafından şadırvan, 1797’de tekke, 1816’da Kıbrıs Muhassılı Seyyid Mehmet Emin Efendi tarafından cami yaptırılmak suretiyle küçük bir külliye teşekkül etmiştir.

1959’da tamirat geçiren ve Kıbrıs Evkaf Dairesi’nce içinde bir kütüphane tesis edilen tekke 1963’te Rumlar tarafından tahrip edilmiş ve bir süre askeri karargah olarak kullanılmıştır.

İstanbul’daki Eyüp Sultan Türbesi gibi Kıbrıs’taki İslam varlığının en eski izlerini taşıyan Hala Sultan Türbesi, bilhassa ramazan ayında, müslümanlarca ziyaret edilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :