Halep'ten tahliye süreci yeniden başladı

Halep'ten tahliye süreci yeniden başladı

Rejim güçlerinin kuşatmasındaki doğu Halep'ten tahliye süreci yeniden başladı.

Halep'ten tahliye süreci yeniden başladı

Suriye’de doğu Halep bölgesinden tahliyeler iki gün sonra yeniden başladı. Muhalifler ve rejim güçleri arasındaki mutabakata göre, İdlib ilinde muhaliflerin kuşatmasındaki Fua ve Kefreya beldelerinden de birkaç saat içinde tahliye konvoyunun yola çıkması bekleniyor.

YENİDEN MUTABAKAT SAĞLANDI

Halep’in doğusundaki kuşatma bölgesinde bulunan AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, rejim ve rejim yanlısı terörist gruplar ile muhalif güçler arasında yeni bir mutabakat sağlandı.

Halep'ten tahliye süreci yeniden başladı

Mutabakat, Türkiye ile Rusya’nın arabulucuğu ve garantörlüğünde gerçekleşti.
Mutabakata göre, doğu Halep’teki sivil ve muhaliflerin 20 bininin bugün, geri kalanının tümünün salı günü tahliye edilmesi öngörülüyor.

500 KİŞİ HALEP KIRSALINA ULAŞTI

İlk etapta yaklaşık 500 kişi yarım saat önce rejim bölgesinden geçerek muhaliflerin kontrolündeki batı Halep kırsalına ulaştı. 
Buna karşılık, İdlib’de muhaliflerin kuşatmasında bulunan Fua ve Kefreya beldelerinden 3 gün içinde toplam 4 bin kişi tahliye edilecek. İki beldedeki tahliyenin birkaç saat içinde başlaması planlanıyor.

Halep'ten tahliye süreci yeniden başladı

FUA VE KEFRETA'NIN DURUMU

Şii mezhebine mensup toplamda yaklaşık 15 bin nüfusa sahip Fua ve Kefreya'yı, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı militanlar kontrol ediyor.
Beldeler 1,5 yıldır muhaliflerin kuşatmasında. Ancak rejim havadan yoğun şekilde insani ve askeri yardım ulaştırıyor. Halkın ihtiyaçları bu şekilde karşılanıyor.

Muhalifler, rejim kuşatmasında 18 bölge daha bulunduğunu, Fua ve Kefreya'ya dair tüm taleplerin kabul edilmesi halinde rejim güçlerinin ablukada olan 18 yerleşimde katliam yapabileceğinin altını çiziyor

MADAYA VE ZEBADANİ'DEN DE TAHLİYELER OLACAK

Mutabakatla, rejim ordusu ve rejim yanlısı teröristlerin kuşatmasında bulunan Şam’ın Madaya beldesive Zebadani ilçesinden de tahliyeler gerçekleşecek.
Hasta, yaralı ve çocuklardan oluşan bin 500 kişinin Salı günü çıkartılması bekleniyor.

TAHLİYELERİ TERÖRİSLTER ENGELLEMİŞTİ

İranlı General Seyid Cevad komutasındaki rejim yanlısı terör grupları, geçen Perşembe ve Cuma günü, doğu Halep’ten rejim bölgesine giden tahliye konvoylarına saldırmış, toplam 18 sivili öldürmüştü. Ateşkes ve tahliyelere başından beri karşı çıkarak yüzbinlerce sivilin hayatını hiçe sayan terör grupları, son saldırıların ardından Fua ve Kefreya’dan da tahliyelere izin verilmesi şartını ileri sürmüştü.

Rejim yanlısı terör gruplarının eylemleri, uluslararası kamuoyunda ve Birleşmiş Milletler yetkilerince sık sık savaş suçu olarak nitelendiriliyor.

Lübnan ve Irak Hizbullahı, Afganistanlı Fatimiyun Tugayı, Iraklı Nüceba Hareketi Tugayı ile Bakır Tugayı toplamda yaklaşık 7 bin teröristle Halep’in doğusunda işgallerini sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.