Halkı 'one-minute' cesaretlendirdi

Halkı 'one-minute' cesaretlendirdi

Kısa adı Arap-Der olan Araplar Yardımlaşma ve Kültür Derneği Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, Tunus ve Mısır’da direnen halkların cesaretinin arkasında Türkiye’nin yattığını söyledi. Uzmanlar ise:

“Bölge halkını ‘one minute’ ve Mavi Marmara cesaretlendirdi”

Aslan Değirmenci’nin haberi

Tunus ve Mısır’daki halk hareketlerini değerlendiren Araplar Yardımlaşma ve Kültür Derneği (ARAPDER) Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, Osmanlı’nın yıkılışıyla birlikte emperyalist ülkelerin Ortadoğu ile özel olarak ilgilenerek, kendi yandaşlarını iktidar yaptıklarını söyledi. Emperyalist ülkelerin terör devleti İsrail’i ayakta tutmak için işbirlikçi yöneticiler ile birlikte hareket ettiğini belirten Kırboğa, “One minute ve Mavi Marmara ile birlikte bu düzen yıkılmaya başlandı. Türkiye’nin dış politikada sergilediği dik duruş, Arap halklarına cesaret verdi. Artık onlar da AK Parti gibi bir hükümet, Başbakan Erdoğan gibi liderler istiyorlar. Dış istihbarat teşkilatları tarafından yetiştirilmiş diktatörlerin kendilerini yönetmelerine karşı çıkıyorlar. Halkın ayağa kalkışı bundandır” dedi.

“KUŞ KAFESTEN ÇIKTI”

İsrail’in panik içinde olduğunu vurgulayan Kırboğa, “Uzaktan kumanda ile yönettiği Mısır’da işler değişiyor. İsrail’de bunun farkında. Hüsnü Mübarek’i ayakta tutabilmek için elinden geleni yapıyor. Tüm istihbarat birimlerini bu konuya yönlendirmiş durumda. Özgür bir Mısır istemiyorlar. Mübarek’in iktidarda kalmasını istiyorlar ya da aynı zihniyetin devamını sağlayacak kukla birini arıyorlar. Ama artık ‘kuş kafesten çıktı.’ Arap halkları Türkiye gibi kendi ayaklarının üzerinde durmak istiyor. Bir avuç İsrail’e karşı dik durulmasını bekliyor. ‘Açlık, yoksulluk ve sefalet bitsin’ diyor. Osmanlı özlemiyle yanıp tutuşan Arap halkları, doğru hedefe doğru koşuyor” dedi.

Son 8 yılda Türkiye’nin iç ve dış politikada büyük devrimlere imza attığını vurgulayan Kırboğa, “ Davos’ta Başbakan’ın one-minute çıkışı bölgede cesaret ve güç rüzgarları estirdi. Mavi Marmara gemisinde gösterilen cesaret örneği ve sonrasında Türkiye hükümetinden yükselen tepki, Arap halklarını kendine getirdi. Arap devlet adamları sessizliğe gömüldüğü anda Gazze’ye ilk sahip çıkan da Türkiye olmuştu. Osmanlı’dan bu yana ilk defa gösterilen bu kararlılık Ortadoğu’da sevinç ile karşılandı” diye konuştu.

“ISMARLAMA YÖNETİCİLERİN SONU GELDİ”

“Arap hakları ‘işbirlikçi’ değil ‘Hak ve halkçı’ liderler istiyor” diyen Kırboğa, “İşte bunun örneği Başbakan Erdoğan’dır. Hak için direnen, halkı için çaba sarf eden lider bekliyorlar. Ismarlama yöneticiler ile özgürlüklerine kavuşamayacaklarını daha yeni yeni anlıyorlar” dedi.

“GÜNEŞ GÖRÜNDÜ, ARTIK DİKTATÖRLER KORKSUN”

Halk ayaklanmalarının iki ülke ile sınırlı kalmayacağını vurgulayan Kırboğa, “Güneş göründü. Artık diktatörler korksun. Arap haklarının en büyük düşmanı diktatör liderleridir. Bu liderlerden kurtulma zamanı geldi. Bu diktatörler bir yıl sonra sadece yaptıkları zulümler ile hatırlanacaklar. Ancak bu süreç içersinde diktatörler ve güç aldıkları emperyalistlerin yeni oyunları sahneye koyulacaktır.” diye konuştu.

“TÜRKİYE ÖRNEĞİ ÜMİT”

Ahmet Caner Baysal - Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlıağa ise, Türkiye’nin İslam dünyası için model olduğunu belirterek, “İslam ülkeleri Türkiye’nin ortaya koyduğu örneği bir ümit olarak görüyor” dedi.

FT: “TÜRKİYE, ARAP DÜNYASINA MODEL OLABİLİR”

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi de, “Arap ülkelerinin, Avrupa’nın yardımıyla, Türk tipi bir siyasi çoğulculuk ve ekonomik gelişme yönünde evrim geçirmesinin imkansız olmadığını” yazdı. “Avrupalıların Arap tarihiyle randevusu” başlıklı başyazısında, Türkiye’yi gelişen bir demokrasi ve değerli bir bölgesel ortak olarak tanımlayan gazete, şu yoruma yer veriyor: “Belli bazı AB hükümetlerinin, Türkiye’ye tam üyelik verilmesini reddetmesi aptallık mı yoksa mantıklı bir gerçekçilik mi bu tartışılabilir. Ancak Tunus ve Mısır gibi girişimci bir orta sınıfa sahip Arap ülkelerinin, Avrupa’nın yardımıyla Türk tipi bir siyasi çoğulculuk ve ekonomik gelişme yönünde evrim geçirmesi kesinlikle imkansız değil.”

Yeni Akit

Etiketler :