Halid Meşal: Netanyahu Hitler'in kötü bir kopyası

Halid Meşal: Netanyahu Hitler'in kötü bir kopyası

Hamas Lideri Halid Meşal, Doha’da Milliyet Gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş’ın sorularını yanıtladı.

GAZZE HALKI BİZE "DİK DURUN" DİYOR

Kendimi Gazze’de bir kadın, bir annenin yerine koyuyorum. Bu kadar yıkım ve ölümden sonra Hamas’a asla ”Savaşa devam” demez, tam tersine ”Yeter artık” derdim.

Savaşı Hamas başlatmış olsa, haklısınız. Ama savaşı İsrail başlattı ve Hamas halkını koruyor. Tabii ki kimse ailenin, çocuğunun ölmesini istemez. Bu insan doğası. Ama kendi ülkesinde özgür ve onur bir yaşam arzulamak da insan doğası. Söylediğiniz başka ülkeler için geçerli ama zaten işgal altında olan bir ülkede insanlar özgür yaşamak istiyor. Gazze halkı, savaşın en zor zamanında, evleri yıkıldığında, komşuları öldüğünde bile bize ”Dik durun. Ambargo ve işgal bitmeden geri dönmeyin” diyordu. İnsanlar Gazze’de 2006’dan beri zaten yavaş çekim ölüyorlar; şimdi sadece olayın temposu hızlandı. Talebimiz, hızlı ölümün de yavaş çekim ölümün de durması. İşgalin bitmesi.

NETANYAHU'YA KİŞİSEL NEFRETİM YOK

1997’de Netanyahu iktidardayken İsrail sizi zehirledi. Uzun bir komadan sonra ölümden kıl payı kurtuldunuz. Netanyahu’dan nefret ediyor musunuz?

Nefret mi? Vatan meselesi kişisel bir sorun değil. Bu Netanyahu ve benim aramda bir mesele değil. Benim yaşamım, Netanyahu’nun ordusu tarafından öldürülen diğer insanlardan daha önemli değil.

İŞİD Hamas’a düşman. Sert açıklamaları oldu. Siz bu örgüte ne diyorsunuz?

Bazıları IŞİD’e odaklanarak bütün bölgeyi hep terörle mücadele ile yönetmek istiyor. Ama biz ulusal bir kurtuluş hareketiyiz. Onların bizimle ilgili ne dediği önemli değil.

İSRAİL GİBİ SİLAHLARIMIZ OLSA BİLE SİVİLLERİ VURMAZDIK

İsrail’i kadın ve çocuk öldürmekle suçluyorsunuz. Geçenlerde bir röportajda İsrail’den daha yüksek ahlaki kriterleriniz olduğunu söylediniz. Ama sizin attığınız füzeler isabet etse, yani İsrail’in Demir Kubbe sistemi olmasa, siz de kadın ve çocukları öldürmüş olacaksınız. Ahlaki olarak ne farkınız var?

Bir defa, neticeye bakalım. Filistin’deki ölenlerin yüzde 80’i kadın ve çocuk; İsrail’de yüzde 90’ı asker. İkincisi, bizim silahlarımız çok basit. İsrail gibi sofistike silahlarımız yok. Olsa bile sivilleri hedef almazdık. Kassam Tugayları bir bölgeye saldırmadan önce İsrailli sivilleri ‘Buraya gitmeyin’ diye İsrailliler ise, bu kadar istihbarata ve akıllı silahlara rağmen bilerek sivilleri hedef alıyor. Evinden kaçan insanların BM okullarına gidiyor ve İsrail oraları da vuruyor.

FİLİSTİN İŞGAL ALTINDAYKEN HANGİ DEMOKRASİ..

Demokrasiye inanıyor musunuz?

Tabii ki.

Mısır, Libya, Suriye, Irak tecrübelerinden sonra Arapların hâlâ demokrasiye inanması için bir sebep var mı?

Bu tecrübeler demokrasiden vazgeçmemizi meşru göstermez. Tam tersine bu engeller yüzünden demokrasi konusunda daha ısrarcı olmamız lazım. Ümmetin düşmanları demokrasiye karşı. Demokrasi, özgürlük, halkın kendi temsilcisini seçmesi, insan hakları demek. Tarihsel olarak bir süreç. Zaman alıyor. Ama ödül de büyük.

Demokrasiye bu kadar inanıyorsanız, füzeyle, silahla işiniz ne... Filistin silahlı mücadele olmasa hedeflerine daha kolay ulaşmaz mı?

İki şeyi karıştırmayalım. İstikrarlı, özgür bir yer içinde haklısınız. Demokrasiye şiddet kullanarak gidilmez. Ama bizim mücadelemiz işgalle. Demokrasi değil ulusal kurtuluş mücadelesi.

BİZE İHANET EDENLER, KIYAMET GÜNÜ CEZALANDIRILACAK

Hamas, son çatışma sürecinde Arap dünyasında ilk kez bu kadar yalnız kaldı. Ne İran, Ne Mısır ve Körfez ülkeleri yanındaydı. Sadece Türkiye ve Katar....

“Bu son savaşı izleyen herkes Hamas’ın Araplar arasında, hatta tüm dünyada, popüler olduğunu biliyor. Belki bazı rejimler bizi sevmiyor ama halklar bizimle. Oysa Netanyahu’nun etrafında çok az insan var. (Röportajın bir başka yerinde de bazı Arap ülkelerinin Gazze konusunda sessiz kaldığını kabul ederek “Bazı Arap ülkeleri bizi desteklerken bazıları sessiz kaldı, hatta bizi yüzüstü bıraktı. Bizi yüzüstü bırakanları da Allah affetsin diyorum. Bize ihanet edenlerin ise kıyamet günü cezalandırılacağını biliyorum”

NETANYAHU HİTLER'İN KÖTÜ BİR KOPYASI

Netanyahu Hamas’ı IŞİD’e benzetti. Ne diyorsunuz?

Netanyahu bize göre bir bebek katili. Bizi tanımlamaya hakkı yok. 45 gündür kadınları ve çocukları öldürüyor. 2 binin üzerinde ölü var. Onun yaptığı da Nazizm. Hitler’in kötü bir kopyası. Terörle mücadele kisvesi altında kendi savaşını meşrulaştırıyor. Ama tüm dünya görüyor.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.