Hangi HSYK Daha Bağımsız?

Hangi HSYK Daha Bağımsız?

Mevcut HSYK ile teklif edilen HSYK arasındaki farklar, yeni kurula kim ne kadar üye seçecek.....

Anayasa değişikliği teklifine göre HSYK, demokratik temsil esasına göre yeniden yapılandırılıyor. Paket kabul edilirse Adalet Bakanlığı'nın yetkilerinin önemli bir bölümü HSYK'ya devredilecek. HSYK'nın yeni yapısında müsteşar katılmasa bile toplantı yapılabilecek. Kurul'un üye sayısı 21'e çıkarılırken, çoğunluğu 14 üyeyle hakimler oluşturacak.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda gelecek hafta görüşülecek olan anayasa değişikliği teklifinde en tartışmalı düzenlemelerden biri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısıyla ilgili. Yüksek yargı, söz konusu düzenlemeyi 'yürütmenin yargıyı ele geçirme girişimi' olarak nitelendiriyor. Ancak anayasa değişikliği teklifine göre Adalet Bakanlığı'nın HSYK'daki yetkilerinin önemli bölümü Kurul'a devrediliyor. Hâkim ve savcıların teftiş yetkisi Adalet Bakanlığı'ndan alınıp Kurul'a veriliyor. Önerilen yapıda atama, tayin ve terfi kararnamelerini hazırlama görevi bakanlığa bağlı Personel Genel Müdürlüğü'nden alınarak, HSYK'ya bağlı sekreteryaya devrediliyor.

Anayasa değişikliği teklifine göre HSYK'nın üye sayısı ise 21'e çıkarılırken çoğunluğu hâkim ve savcılar oluşturuyor. Kurul'un 14 üyesini Danıştay, Yargıtay ve ilk derece mahkemeleri, kendi meslektaşları arasından seçecek. Kurulun, 4 asıl üyesi, yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından cumhurbaşkanınca atanacak. Üç daire şeklinde çalışacak Kurul'un toplanması için Adalet Bakanlığı müsteşarının katılması şartı da kaldırılıyor. Teklifte yer alan yeni yapıda daireler, toplantı yeter sayısıyla toplanıp karar alabiliyor.

 

Etiketler :