Hani JİTEM Yoktu?

Hani JİTEM Yoktu?

JİTEM var mı yok mu tartışmaları süre dursun, mahkeme 4 JİTEM personelinin ifadesini alacak.

Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi'de görev yapan 3 astsubayın askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınması sürecinde, astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli Yarbay Gürol Doğan'ın yargılanmasına Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanık Doğan ile müşteki astsubaylardan Ali Balta ve tarafların avukatları katıldı.

Davacı astsubaylardan Ali Balta, gözaltı ve oda hapsi aldığı sürede kendini ''hipnozcu'' olarak tanıtan Gürol Doğan'ın zaman zaman kendisiyle görüşüp, yöneltilen suçlamalarla ilgili bilgi istediğini söyledi.

Balta, ''Hava Kuvvetleri Komutanlığı Savcısı Ahmet Zeki Üçok beni sorguladı. Oda hapsi aldığım yere daha önce tanımadığım ve kendisini 'JİTEM elemanı' olarak tanıtan sivil kişiler de zaman zaman gelip beni sorguladı. Gürol Doğan beni sorgularken gözlerine bakmamı söyledi. Beni hipnotize etmiş olabilir. Gürol Doğan bana Hava Kuvvetleri Komutanlığının bilgisayar sistemi olan DYS'ye girip girmediğimi, burada tahrifat yapılıp yapılmadığını sordu'' dedi.

Astsubay Ali Balta, daha sonra Kayseri Jandarma Alay Komutanlığının, mahkemenin isteğiyle fotoğraflarını gönderdiği personel dosyasından, kendilerini ''JİTEM elemanı'' olarak tanıttığını iddia ettiği 4 kişiyi teşhis etti.

Sanık avukatlarından Sümer Erol, yaptığı savunmada, ortada işkence veya cebir olmadığını, bir kişinin hipnoz edilmesi için önce kendini hipnoz edecek kişiye inanması gerektiğini belirterek, ''Hipnoz edildiğini iddia eden bir kişi, el yazısıyla 17 sayfa ifade vermiş. Avukatları bu ifadeye itiraz edip, bir 'işkence var' şerhi koymamış. Ortada bir işkence veya cebir yok. Müvekkilimin tahliye edilmesini istiyorum'' dedi.

Avukat Metin Ceylan da, ''Hipnoz edilen biri 17 sayfa ifade yazamaz. Üstelik bu yazının karakterinde de hiçbir bozulma olmamış. Sağlık raporlarında 3 astsubayın hiçbir darp ve cebir izine rastlanmamış' diye konuştu.

Cumhuriyet savcısı Mustafa Sarıçam, sanığın tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme heyeti sanık Gürol Doğan'ın tutukluluk halinin devam etmesine, kimlikleri belirlenen ve ''JİTEM elemanı'' oldukları iddia edilen 4 askeri personelin gelecek duruşmada ifade vermesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Kayseri'de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, Ankara Askeri Mahkemesince 17 Martta yapılan duruşmada ''Resmi evrak üzerinde tahrifat yapmak'' suçundan tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Serbest bırakılan 3 astsubay, emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında kendilerine işkence yaptığı ve hipnozla ifadelerini aldığı iddiasıyla dava açmışlardı.

Emekli Yarbay Gürol Doğan, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 12 Ocak tarihinde yapılan ilk duruşmada tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Etiketler :