Harem-i Şerif Video Kamerayla İzlenecek

Harem-i Şerif Video Kamerayla İzlenecek

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Kudüs’te Müslümanlar ve Yahudiler için kutsal olan mekanlarda yaşanan çatışmaları ve gerginliği azaltacak belli adımlar konusunda İsrail ve Ürdün’ün anlaştığını açıkladı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Kudüs’te Müslümanlar ve Yahudiler için kutsal olan mekanlarda yaşanan çatışmaları ve gerginliği azaltacak belli adımlar konusunda İsrail ve Ürdün’ün anlaştığını açıkladı. Alınacak önlemler arasında bu mekanların video kameralarla izlenmeye alınması da var.

Amman’da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah’la görüşen Kerry, “Tüm şiddet ve kışkırtmalar son bulmalı” dedi ve liderlerin buna öncülük etmesi çağrısında bulundu.

İsrailli ve Filistinliler arasında son haftalarda yaşanan çatışmalarda en az 10 İsrailli ve 50 Filistinli öldü. İsrail polisi, bugün de Batı Şeria’da bir kontrol noktasında bıçaklı saldırı düzenleyen bir Fillstinli’nin güvenlik kuvvetlerince öldürüldüğü bildirildi.

Bölgedeki gerginliğe ve şiddet olaylarına son vermeyi amaçlayan Kerry, son üç günde tüm tarafların temsilcileriyle görüştü. Buna Berlin’de görüştüğü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da dahil. Tüm liderlerin şiddete son verme konusunda söz verdiğinin altını çizen Kerry, bunun kapsamlı anlaşmaların ilk adımı olacağını söyledi.

Harem-i Şerif’le Mescidi Aksa avlusunun her saat video kamerayla izlenmesi yönünde genel bir anlaşmaya varıldığını bildiren Kerry, İsrail’in kutsal mekanların statüsünde değişime gitmeyeceği vaadinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

 

Ürdün’le varılan anlaşma uyarınca bu ülke, Harem-i Şerif’in geleneksel muhafızı olarak kalmaya devam edecek.

Kerry son üç günde yaptığı görüşmelerden edindiği izlenime dayanarak, son şiddet olaylarına yol açan, Harem-i Şerif’in statüsüyle ilgili yanlış duyumlara ve algılamalara prim verilmemesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, video kameralarla güvenlik sağlanmasının, kutsal mekanların durumuyla ilgili olarak daimi bir şeffaflık ve izleme sağlayacağını belirtti.

John Kerry Suudi Arabistan’a geçmeye hazırlanırken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail-Filistin özel temsilcisi Frank Lowenstein’in Ürdün’de kalarak görüşmelerini sürdüreceğini belirtti.

Kerry, İsrailliler ve Filistinliler arasında, son olaylar dışında çözülmemiş birçok sorun olduğuna dikkati çekerek, varılan anlaşmanın “ilk adım” olduğunu kaydetti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, bu amaçla 9 Kasım’da Washington’a gelecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.