Hariri suikastında İsrail'e suçlama

Hariri suikastında İsrail'e suçlama

Hizbullah Hariri suikast dellilerini açıklayacak

Hariri suikastinden İsrail'i sorumlu tutan Hizbullah yaptığı açıklamada, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili davanın çözülmesine yardımcı olacak delilleri Lübnan makamlarına sunacağını bildirdi.

Hizbullah'a göre, ellerindeki deliller İsrail'in 2005'te Hariri'ye düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğunu gösteriyor.


Hariri suikastini soruşturan BM savcısı, iki gün önce Hizbullah'tan, davanın çözülmesine yardımcı olacak delilleri istemişti.


Merkezi Hollanda'da bulunan, Lübnan için kurulan özel mahkemeden yapılan açıklamada, savcılık makamının Hizbullah'ın sunacağı her bilgiyi değerlendireceği belirtilmişti.


Lübnan koalisyon hükümetinin Hizbullah üyesi Muhammed Fneiş AFP'ye yaptığı açıklamada, ''Lübnan adli makamları bizden ne talep ederse onu veririz, verdiklerimizle ne yapmak istedikleri de onların sorumluluğu olacaktır'' diye konuştu.


Lübnan için kurulan özel mahkeme konusunda görüşlerinin değişmediğini belirten Fneiş, ''mahkemenin hiçbir geçerliliği yok'' dedi.


Lübnan Hizbullah Hareketi'nin iki numaralı lideri Şeyh Naim Kasım, 4 Ağustos günü yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrullah'ın 9 Ağustosta, ''İsrail'in eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ölümünde parmağı olduğunu gösteren delilleri BM Lübnan Özel Mahkemesi'ne sunacağını'' açıklamıştı.


Nasrullah 22 Temmuz tarihinde, Hariri suikastini aydınlatmak için 2007 yılında BM tarafından kurulan Lübnan Özel Mahkemesi'nin Hizbullah'ı suikastten sorumlu tutmaya çalışacağından endişe duyduğunu ifade etmişti.


İsrailli yetkililer ise, Hizbullah'ın Hariri'nin öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutmasını "gülünç" olarak nitelendiriyor.


Refik Hariri, 14 Şubat 2005'te, Beyrut'taki Saint George oteli yakınlarındaki bir kavşağın 1 ton patlayıcı ile havaya uçurulması ile 61 yaşında öldürülmüştü.

Etiketler :