Hazine'nin Kaybı 1 Milyar Lira Oldu

Hazine'nin Kaybı 1 Milyar Lira Oldu

17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından daha pahalı borçlanmaya başlayan Hazine, dün de yüzde 11'in üstünde faizle borçlandı.

Rüşvet ve Yolsuzluk adıyla başlatılan ve giderek tırmanan operasyonların Türkiye'ye faturası kabarmaya başladı.

HAZİNE'NİN NET KAYBI 1 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞTI

Operasyonların ardından dolar yükselip döviz borçlusu şirketleri vururken faiz yükselişinin Hazine'ye net kaybı şimdilik 1 milyar liraya yaklaştı. Operasyonlar öncesi 3 Aralık'ta yapılan ihalede 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.12'yken dün yapılan ihalede faiz oranı yüzde 11,18'e çıktı.


TOPLAM FAİZ KAYBI 858 MİLYON LİRA

Sadece gösterge tahvilde Hazine önceki ihaleye göre yaklaşık 62 milyon lira daha pahalı borçlandı. 17 Aralık'tan bu yana ise yapılan 10 ihalede 20,6 milyar lira borçlanan Hazine'nin toplam faiz kaybı, karşılaştırma yapılamayan 7 yıllık borçlanma ihalesi ile TÜFE'ye endeksli borçlanmaları hariç tutursak 858 milyon liraya yükseldi. 2'si enflasyona endeksli 3 ihaleyi de katarsak operasyonların devlete maliyeti şimdilik 1 milyar liraya kadar çıkıyor.

YENİ SES KAYDI DOLARI 5 KURUŞ ZIPLATTI

Dün internette yayınlanan Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının ardından sadece faiz değil, dolar da 5 kuruş yükselerek 2.22 liranın üstüne çıktı. Ardından piyasa bir miktar sakinleşince dolar yeniden 2.20 seviyelerine geriledi. Euro ise 2.98 liradan 3.03 lira seviyesine çıktı. Kurun üzerindeki baskı halen devam ediyor.

BORSA İSTANBUL ÇAKILDI

Borsa İstanbul da ses kayıtlarının artırdığı siyasi belirsizliğin etkisiyle yüzde 3.21 düştü; endeksi 62 bin 123 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 3.87 gerilerken en fazla düşen hisseler yüzde 4.13'le Garanti, yüzde 3.89 düşüşle Akbank ve yüzde 3.93 düşüşle Halkbank oldu.

habervaktim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.