Helal Gıda Kongresi

Helal Gıda Kongresi

3.Helal Gıda Kongresi 30 Ekim-1 Kasım 2015'te İstanbul'da yapılacak.

Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan kongre; “Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalık ve Sürdürülebilirlik” temasıyla 30 Ekim-1 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Kongreye katılacak akademisyen ve uzmanların bildiri ve sunum özetlerini 30 Eylül 2015’e kadar düzenleme kuruluna ulaştırması gerekiyor.

Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu’nun, insanı merkeze alarak, Helal ve Sağlıklı Gıda konusunda yaratılış gayesine uygun fayda üretmek, muhtemel zararları tespit ederek tedbirler önermek, alternatif ve yenilikçi düşünerek ulusal ve küresel boyutta süreçler geliştirmek” misyonu ile düzenlediği kongrelerin ilki 2011 yılında Ankara’da, ikincisi ise 2013 yılında Konya’da gerçekleştirildi. Ayrıca, İstanbul, Konya, Aydın ve Isparta gibi çeşitli illerde 9 çalıştay ve çok sayıda panel ve konferans düzenlendi.  Bu yıl 30 Ekim-1 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek 3. Kongre “Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalılık ve Sürdürülebilirlik” temasıyla İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde düzenlenecek.

Kongrenin düzenleme kurulu tarafından yapılan açıklamada; “Her geçen gün artan gıda çeşitliliği ve tüketim baskısı ile giderek doğal ve sağlıklı olandan uzaklaşan insanoğlu, diğer taraftan giderek artan ve çeşitlenen diyet önerileri karşısında kaybolan sağlığına tekrar kavuşmak için ne yapacağını bilemez ve şaşkın bir halde çabalamaktadır. Yapılan araştırmalarda; beş kişiden üçünün kilo problem olduğu, 60 milyonluk Britanya’da bir yıl içinde 34 milyon kişinin diyete başvurduğu ve bu diyette uzun dönemdeki genel başarı oranının ise ancak %1-5 arasında kaldığı rapor edilmiştir. Bu insanlar, bu başarısız diyetler için bir yılda yaklaşık 35 milyar TL harcamışlardır. Dolayısı ile diyet sektörü giderek bir ‘diyet endüstrisi’ haline dönüşmektedir. Başarısızlık, kendine olan güveni, inancı ve öz saygınlığını kaybetme yanı sıra moral yıkım ve travmaya neden olmaktadır.” tespitlerine yer verilerek; sorunun yanlış diyet seçiminde değil başarılı bir irade eğitimi ve bilincinin gösterilememesinde olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “İslam literatüründe ‘niyet ıslahı’ veya ‘nefis tezkiyesi’ olarak adlandırılan irade eğitimi ile helal, sağlıklı ve doğal olanı tercih etme ve bilinçli olarak az tüketme sağlıklı nesillerin temel hayat felsefesi olmalıdır. Bu konuda üretici, tüketici, diyetisyen, gıda mühendisleri, aile hekimleri ve psikiyatristler kadar eğitimciler, psikologlar ve NLP uzmanları ile fıkıh, hadis ve tasavvuf alanlarında başta olmak üzere ilahiyatçıların söyleyeceği önemli ve insanlığa yol gösterici şeyler olacağını, sürdürülebilir helal gıda teminindeki güncel sorunları mali ve siyasi boyutlarıyla tartışarak çözüm önerilerini sunacaklarını düşünüyoruz.

Kongremizin sonuç bildirgesinde, sürdürülebilir sağlıklı beslenmenin temini için, irade eğitiminin öncüllendiği, yeni bir uygulamalı beslenme modelinin önerilmesine, başta inançlı kesimlere olmak üzere tüm insanlığa faydalı olacak temel mesajların ve bir yol haritasının verileceğine içtenlikle inanıyoruz.”

Kongre ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://ihhfc.helalvesaglikli.org/ adresinden ulaşılabilir.

Kaynak: AKRA FM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.