Hem İsrail hem de Rumlar çıldıracak

Hem İsrail hem de Rumlar çıldıracak

Rum-İsrail ittifakı ABD'li Noble şirketi ile Güney Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına devam ederken, Türkiye dev bir hamleye imza atıyor.

Akdeniz'e ilk sondaj Shell'den TPAO, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell ile Akdeniz açıklarındaki Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde ilk sondajı vurmak için prensipte anlaştı.

Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell ile Akdeniz'in Antalya açıklarında ilk sondajı vurmak için prensipte anlaştı. Nihai anlaşmaya bu ay içinde imza atılması bekleniyor.

MASRAFLAR SHELL'DEN

Anlaşma kapsamında Antalya açıklarında Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde sondaj kazılacak. 2 bin 500metre deniz derinliğine sahip olan bölgede sondaj masraflarını Shell karşılayacak. Sondajı yapacak dev platformu Shell getirecek. Petrol bulunması durumunda milyar doları bulabilecek yatırımları Shell üstlenirken, petrol yüzde 50-50 paylaştırılacak. Uluslararası sularda bir sondaj maliyetinin 300 milyon doları aşacağı belirtiliyor. TPAO, Akdeniz'de 3 jeolojik bölgede petrol ve gaz rezerv potansiyeli tespit etti. Antalya, Mersin ve İskenderun Körfezleri ana çalışma bölgeleri olarak belirlendi. Bu kapsamda 2007'de Akdeniz'de sismik çalışmalara başlandı. Sismik çalışmalar hem Türkiye'nin Akdeniz'deki tüm münhasır ekonomik bölgesini hem de KKTC ile imzalanan anlaşma kapsamında belirlenen ruhsat alanlarını kapsıyor. Sismik çalışmaların ardından TPAO, Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde belirlenen alanlarda petrol sondajı bölgeleri belirleyerek şirketlerle ortaklık platformu oluşturdu.

MERSİN KÖRFEZİ'NE TALİP VAR

Sismik çalışmaların sürdüğünü aktaran yetkililer, Mersin Körfezi'nde ciddi potansiyel olduğuna inanıyor. Bugüne kadar hiçbir sondajın belirlenen derinliğe inmediğini aktaran kaynaklar, "5-6 bin metrelik bir derinlikten ciddi potansiyel bekliyoruz. İlk sismik verilerle ihaleye çıkmadan pek çok uluslararası şirketten ilgi beyanı geldi" dedi.

"1 MİLYAR VARİL REZERVİN ALTINI ÇİMENTO İLE KAPATIRIZ"

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, daha önce SABAH'a yaptığı açıklamada, "Bize 'Akdeniz aramalarına neden geç başladınız ?' diyorlar. Dünyada bu derinlikte kuyular 2000'li yıllardan sonra kazılabilmeye başlandı. Deniz derinliği 2 bin metre ve bir kuyu sondajı 300 milyon dolar. Tüm bunların sonunda bulunacak petrol 1 milyar varilin altında olursa ekonomik olmaz. O zaman kuyu çimento ile kapatılır" demişti.

CİROSU 368 MİLYAR $

2010'da 368 milyar dolar ciroya imza atan Shell, 20.5 milyar dolar kâr açıkladı. 90 ülkede 43 bin akarkayıt istasyonu ile faaliyette olan Shell'in farklı ülkelerde 30 rafinerisi var. Şirket, günlük 3.3 milyon varil petrol üretimine sahip.

ENERJİ BAKANI RESMEN AÇIKLADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Shell ile önümüzdeki dönemde hem Türkiye topraklarında hem de denizlerde petrol ve doğalgaz aramacılığıyla ilgili yeni bir anlaşmaya imza koyacaklarını bildirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.