Hilmi Özkök 'Balyoz'u indirdi!

Hilmi Özkök 'Balyoz'u indirdi!

Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün 'Balyoz'da amaç aşıldı' beyanı, sanıkların davayı kilitlemesine neden olan görüşlerini çökertti. Peki şimdi ne olacak

Başta sanık Çetin Doğan olmak üzere sanıkların geneli "Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman tanık olarak ifade versin" talebinde bulunmuştu. Bu talep mahkemece kabul edilmediğinden dava 4 aydır karara bağlanamıyor. 

Çetin Doğan'a ait internet sitesinde konuyla ilgili şu değerlendirme sanıkların davayı neden uzattıklarını ortaya koyuyor: "Mahkemenin Özkök ve Yalman'ı çağırmamalarının sebebi bu komutanların Balyoz diye bir darbe planıyla ilk defa gazetelerden tanışmış olduklarını söyleyecekleri, dolayısıyla savcıların kurguladığı senaryonun tutarsızlığını tekrar gözler önüne serileceğidir." 

BALYOZ'DA AMAÇ AŞILDI 

Balyoz Darbe Planı davasında sanıkların "Balyoz belgeleri hakkında bilgileri yok" diyerek, "tanık" olarak dinlenmesini istedikleri Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök'ün "Balyoz seminerinde amaç aşıldı" açıklaması, aylardır kilitlenen davada yeni bir süreç doğuracak. Çünkü sanıklar, Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'ı "tanık" olarak ifadeye çağırmayan mahkemeye tepki gösterip davayı kilitlemişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında dün sanık avukatları Özkök'e Balyoz Plan Seminerine ilişkin bir bilgisinin olup olmadığını sordu. Mart 2003 ayında 1. Ordu Komutanlığı'nda amacın aşılarak gerçek isimlerin kullanıldığını ifade eden Özkök, ''Silahlı kuvvetlerde çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan Milli Strateji belgesinde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Genelkurmay, her 2 yılda, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağını, seminerlerin oynanacağını, ne şekilde oynanacağını ve tarihleri bildirilir. Bu benden önce rutin olarak yayımlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri komutanına incelettim'' dedi. 

ÖZKÖK VE YALMAN'I ÇAĞIRMAYAN MAHKEME PROTESTO EDİLDİ 

Özkök'ün bu beyanlarının ardından gözler şimdi Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde. Mahkeme Balyoz belgelerinde adı geçen Genelkurmay eski Başkanları Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu birçok askeri personeli tanık olarak dinlemişti. Ancak Özkök ve dönemin KKK Aytaç Yalman'ın isimleri belgelerde yer almadığından tanıklıklarına başvurulmamıştı. Sanıklar ve avukatları ısrarla Özkök ile Yalman'ın tanık olarak ifadeye çağırılmalarını istemiş ve bu talep de mahkemece kabul edilmediğinden dava kilitlenmişti. Sanık avukatları bu talep kabul edilmediğinden duruşmalara girmiyorlardı. Bu tepkiler nedeniyle yargılama kilitlenmiş ve duruşma savcısı son çare olarak yargılamanın başka mahkemeye gönderilmesini önermişti. 

ÖZKÖK VE YALMAN'IN BALYOZ'U BİLMEDİKLERİNİ İDDİA EDİYORLARDI 

Sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın resmi internet sitesindeki bir yazıda Özkök ve Yalman'ın tanıklığının sanıklar tarafından neden istendiği şöyle açıklanıyor: "Bilindiği gibi Balyoz sanıklarının Aytaç Yalman'ın ve Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenmesi talebini mahkeme reddetti. Yalman ile Özkök Balyoz darbe iddialarıyla ilgili bilgi ve belgeleri olmadığını kesin bir dille basında açıkladılar. Özkök, Balyoz le ilgili elinde belge olmadığını Yalma ise dava konusuyla ilgili bilgi ve belgeye sahip olmadığını ve adaletin tecelli edeceğine inandığını söylemişti. Öyle tahmin ediyoruz ki mahkemenin Özkök ve Yalman'ı çağırmamalarının sebebi, bu komutanların Balyoz diye bir darbe planıyla ilk defa gazetelerden tanışmış olduklarını söyleyecekleri, dolayısıyla savcıların kurguladığı senaryonun tutarsızlığını tekrar gözler önüne serileceğidir." 

İDDİANAME: BALYOZ'A YALMAN ENGEL OLDU 

Balyoz iddianamesinde Balyoz darbe girişimine Aytaç Yalman'ın engel olduğu şu şekilde ifade ediliyor: "Aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu üç generalin emekli olması durumunda bu işin bitmiş olacağı, Çetin Doğan'ın 31 Mart 2003 tarihinde geçirdiği by-pass ameliyatından önce hükümetin bu işi götüremediğine dair bir yazı yazdığı ve Genelkurmay başkanına gönderdiği, ancak yazının çok ağır ifadeler içermesi sebebiyle Genelkurmay başkanına ulaştırılmadığı, kendisi gibi önemli olduğu belirtilen 3. Ordu komutanı T.A. ile birlikte 2003 yılında emekli edildikleri, darbenin gerçekleşmemesinde dönemin kara kuvvetleri komutanı Aytaç Yalman'ın rolü olduğu, hatta bu durum ile ilgili olarak Çetin Doğan'ın kendisine ağır ithamlarda bulunduğu belirtilmiştir." 

ŞİMDİ NE OLACAK? 

Özkök'ün bu beyanlarının ardında 6 Ağustos'ta devam edecek Balyoz davası yargılamasında sanıkların "Özkök ve Yalman tanık olarak dinlensin" talepleri bir kez daha tekrarlanacak mı merak konusu. Mahkemenin, Özkök'ün Ergenekon'da verdiği ifadesinin tamamını talep edip incelemesi ve daha sonra kendisini ifadeye çağırıp çağırmayacağı konusunda karar vermesi gündeme gelebilir. Özkök ve Yalman'ın Balyoz planından haberleri olmadığını savunan sanıkların bu duruma ne tepki vereceği ve avukatların da "Özkök ve Yalman tanık olarak çağırılmadıkça davaya girmeyeceğiz" yönündeki protesto eylemine devam edip etmeyecekleri önümüzdeki celsede belli olacak. 

STAR GAZETE

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.