Hilmi Özkök Silivri Cezaevi'nde tanıklık yapıyor

Hilmi Özkök Silivri Cezaevi'nde tanıklık yapıyor

‘Ergenekon Davası’nda bugün tarihi günlerden biri yaşanıyor. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök Silivri Cezaevi'nde tanık olarak dinleniyor. Özkök'ün ifade vermesi ilk olarak 2008'de gündeme geldi. O dönem Özkök, “Darbe günlükleri ile ilgili ifade verme

 

ÖZKÖK SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE

Ergenekon” davası kapsamında tanık olarak ifadesine başvurulması kararlaştırılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, duruşmanın yapıldığı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne gitti.

Yerleşkeye, savcı ve hakimlerin kullandığı kapıdan giriş yapan Özkök, daha sonra duruşma salonunun olduğu binaya alındı. DHA

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Özkök Paşa, duruşma sırasında kendisine ‘doğurdan yöneltilen sorulara’ cevap verek. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada, Özkök Paşa’nın sorulara vereceği cevaplar ile 270 sanığın kaderi çizilecek.

4 yıllık süreç

Özkök Paşa’nın Silivri’ye gitmesi yaklaşık 4 yıllık bir süreç sonucunda oldu. Özkök’ün ifade vermesi gündeme geldikten sonra ilk açıklamayı Temmuz 2008’de yaptı “Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna tarihe geçecek bir cevap verdi: “Ben kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır.”

Özkök Paşa’nın Ergenekon davasındaki ilk ifadesi ise 27 Nisan 2009 tarihine İzmir Adliyesi’ndeki özel bir odada, Ergenekon savcıları tarafından alındı. Özkök Paşa, Zekeriya Öz ve Fikret Seçen’in 8 saat boyunca sorularını yanıtladı.

İşte ifadesi

Peki bu 8 saatlik ifadesinde neler dedi? Savcılar özellikle ‘Ayışığı’, ‘Eldiven’ gibi darbe planlarından haberi olup olmadığını sordu. Özkök bu soruya ‘Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım” cevabını vermişti. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ile ilgili olrak da ifadesinde şunları söylemişti: “Şener Eruygur’un bizzat kendisine bazı duyumlarım olduğunu söyleyerek uyarıda bulundum. Zira benim o dönem en önemli prensip ve görevlerimden biri de muhtemel olayları vuku bulmadan önlemekti.” Ancak Özkök’ün en fazla tartışılan ifadelerinden biri de darbe girişimi iddialarıyla ilgili ‘Var da diyemem yok da diyemem’ sözü dikkat çekmişti.

Bunlar sorulacak...

Ergenekon davasının en önemli tanıklarından biri olan Özkök hakkında 4 yıl içinde bunlar yaşanırken, bugün ise tarihi bir gün yaşanıyor. Özkök, şu anda tanık olarak ifade vermek üzere Silivri Cezaevi'nde. Avukatlar toplantı üzerine toplantı yaparak sorulacak soruları belirledi. İşte o sorular...

- MİT Müsteşarı Atasagun tarafından 10 Temmuz 2003 günü “haftalık arz”da size resmen verilen ve Ergenekon şemasının olduğu söylenen belgeleri neden Genelkurmay kayıtlarına geçirmediniz? Devletler ortaya çıktığından bu yana uygulanan kayıt kuralını, aşiretlerde bile rastlanmayacak biçimde neden ihlal ettiniz?

- MİT tarafından gönderilen bu rapor ve şemaları gayrı resmi olarak kimlere ilettiniz?

- Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakanı Bülent Ecevit’e bu konuda herhangi bir bilgi ve belge verdiniz mi? Vermediyseniz; neden vermediniz? Niçin gizleme gereği duydunuz? Suç kanıtı olduğu için mi?

- 21 sayfalık savcılık ifadesinde ‘darbe girişi var da diyemem yok da diyemem’ sözünü kullandınız. Bu sözü açıklar mısınız?

- İnternet andıcı sizin döneminizde hazırlandı. İnternet andıcından ise o dönem sizin ikinci başkanınız olan İlker Başbuğ şu anda tutuklu. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?

- Ay ışığı, Yakamoz, Sarıkız, Eldiven adları ile anılan darbe planlarından haberiniz oldu mu?

- Jandarma İstihbarat Daire Başkanı Tümgeneral Levent Ersöz ile aranızdaki iletişim nedir, kendisiyle darbe duyumları üzerine bir görüşmeniz oldu mu?

- ‘Kasaptaki ete soğan doğramam’ açıklamasını niye yaptınız? 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.