Hizmet-İş: 'Evet' çünkü;

Hizmet-İş: 'Evet' çünkü;

Hizmet-İş Genel Başkanı Arslan: Açılımların önünü açmak için 'evet' diyeceğiz

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, 12 Eylül 1982 Darbe Anayasası'nın emekçileri geriye götürdüğünü belirtti.

Arslan, 12 Eylül darbesiyle ekmeğin büyük bir bölümünü, kazanılmış hakları kaybettiklerini belirterek, "İkramiyelerimize, grev tazminatlarımıza sınırlama getirildi. Toplu iş sözleşmelerimiz ortadan kaldırıldı. Bu anayasa değişliği ile YAŞ kararlarıyla ordudan atılmalara yargı yolu açılacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun meslekten çıkarmada yargıya gitme yolu sağlanacak. Daha da önemlisi aldığı siyasi kararlarla demokratik açılımların önünü tıkayan Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişecek. Tüm bunları dikkate alarak HAK İŞ olarak referandumda 'evet' diyeceğiz." dedi.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, sendikanın Erzurum şubesi ziyaretinde gazetecilerin referandum ile ilgili sorularını cevaplandırdı. 12 Eylül'de 'evet' diyeceklerini açıklayan Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu kurulduğundan beri Türkiye'nin demokratik özgür katılımcı bir anayasaya sahip olması konusunda görüşlerinin sürdüğünü kaydetti. Arslan, bu kapsamda konfederasyon olarak 1986 yılında bir anayasa kurultayı düzenleyerek 1982 anayasasının tamamen değiştirilmesi, yeni sivil bir anayasasının yapılması kararı alındığını dile getirdi. 1982 anayasasının meşruyetinin tartışmalı olduğunu ifade eden Arslan, şöyle konuştu: "Oylaması baskı altında yapılmış, darbecilerin belirlediği komisyon tarafından hazırlanmış 1982 anayasasının meşruiyetini tartışmalı görüyoruz. Bu Anayasa Mahkemesi onursal başkanı Sami Selçuk'un da ifadesidir. HAK-İŞ bu anayasanın başlangıcına 'hayır' demiştir. Anayasanın değişmesini 1986 yılından beri sürekli söylüyoruz. Bundan önce 2001 yılındaki de dahil tüm anayasa değişikliğini destekledik. Ondan sonra yapılan değişikliklerin hepsine 'evet' demiştik. Kuruluşumuzdan bu yana tavrımız budur. Katılımcı, özgürlükçü, insan haklarını esas alan bir anayasanın yapılmasını istiyoruz. Anayasada toptan değişiklik istememize rağmen kısmi değişikliği de destekliyoruz. Anavatan Partisi, MHP, DSP koalisyonu ve SHP döneminde yapılan değişiklikleri de destekledik. Biz siyasi konjönktüre göre hareket eden bir sendika değiliz. Bu anayasa değişikliği Türkiye'yi mevcut durumdan daha ileriye götüreceğine inandığımız için 12 Eylül'de Hak-İŞ olarak 'evet' oyu kullanacağız. Kamuoyuna çağrımız da bu yöndedir."

 

Referandumu Türkiye'nin darbe anayasasından kurtarılması için atılmış bir adım olarak gördüklerini vurgulayan Arslan, demokrasinin ekmek ve aş kadar önemli olduğunu ifade etti. "Demokratik, sivilleşmiş, temel hak ve özgürlükleri garanti altına alınmış bir Türkiye'nin ekmeğimizi de aşımıza da çoğaltacağına inanıyoruz." diyen Arslan, 1982 darbesinin emekçileri ve çalışanları geriye götürdüğünü savundu. Arslan, "Biz 12 Eylül darbesiyle ekmeğimizin büyük bir bölümünü, kazanılmış haklarımızı kaybettik. İkramiyelerimize, grev tazminatlarımıza sınırlama getirildi. Toplu iş sözleşmelerimiz ortadan kaldırıldı. Hak grevlerimiz elimizden alındı. Bu darbe anayasasının getirdiği hükümler emekçileri, çalışanları geriye götürdü. Onun için bu darbe anayasasının ortadan kalkmasını istiyoruz." diye konuştu.

Etiketler :