ABD’deki Türk ve Azeri Toplumlarından Tarihi Başarı!

ABD’deki Türk ve Azeri Toplumlarından Tarihi Başarı!

ABD Georgia Eyaletinin yasama organı (meclisi) Hocalı Soykırımı’nın 20. yıldönümü dolayısıyla 1594 sayılı karar kabul etti.

ABD Georgia Eyaletinin yasama organı (meclisi) Hocalı Soykırımı’nın 20. yıldönümü dolayısıyla 1594 sayılı karar kabul etti.

Diaspora Çalışmalarından Sorumlu Devlet Komitesinden verilen bilgide, bunun, Azerbaycan Amerika Konseyi (AAC), Azerbaycan Amerika Derneği (ASA) ve Amerika’daki Türk Dernekleri Birliği tarafından ortaklaşa kurulan PAX TURCICA Enstitüsü’nün çabaları sonucunda gerçekleştiği ifade edildi.

ABD yasama tarihinde ilk kez bu kararda Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ismi katliamla birlikte anılıyor. Belgede, Cumhurbaşkanı S. Sarikisyan’ın bu katliamı “klişeleri aşmak” için bir öç alma eylemi olarak nitelemesine rağmen, Ermenistan’ın bu katliam dolayısıyla kendisinin suçlu olduğunu resmen inkar ettiği kaydedildi.

Kararda, “1992 yılının Şubat ayının 25’ini 26’na bağlayan gece Ermeni birlikleri ve Rusya’nın 366. motorize alayı Azerbaycan’ın Hocalı kenti üzerine taarruza geçerek halkı hunharca katletmiştir. 106’sı kadın, 63’ü çocuk, 70’i yaşlı olmak üzere toplam 613 sivil vatandaş katledilmiş, yüzlerce insan kaybolmuş, 1000’in üzerinde insan sakat bırakılmış, 1275 kişi rehin alınmış, 8 aile tamamen yok edilmiş, 150’nin üzerinde çocuk ebeveynlerinden birini veya her ikisini de kaybetmiştir” diye ifade edildi.

Kararda, aynı zamanda, 1992 yılında gerçekleştirilen Hocalı Katliamı’nın halen uluslararası düzeyde tanınmadığı, bu katliamın kurbanlarının tanınması ve hatırlanması gerektiği kaydedilerek şöyle denildi: “Bu nedenle, Temsilciler Meclisi karar alıyor: Meclis üyeleri Hocalı Katliamı’nın 20. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen katliam kurbanlarını anma etkinliklerine katılsın ve olayla bağlı üzüntü duyduklarını ifade etsinler. Karar doğrultusunda, Temsilciler Meclisi Sekreteri iş bu Kararın bir nüshasını kamuoyuna ve basın kuruluşlarına göndersin.”

1NEWS 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.