Hrant'ı tehdit eden Dalan'ın MİT'çisi

Hrant'ı tehdit eden Dalan'ın MİT'çisi

Hrant Dink'i İstanbul Valiliği'nde 'yazılarına dikkat et' diyerek tehdit eden istihbaratçının, Ergenekon firarisi Bedrettin Dalan'a 'Seni de alacaklar kaç' bilgisini veren MİT görevlisi Ö.Y olduğu ortaya çıktı.

İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi'nin sahibi Bedrettin Dalan'a 'seni de alacaklar, kaç' bilgisini verdiği ileri sürülen eski İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcısı Ö.Y'nin Hrant Dink'i öldürülmeden 3 yıl önce İstanbul Valiliği'nde tehdit eden istihbaratçı olduğu anlaşıldı. Ergenekon savcılarının hakkında soruşturma başlattığı Ö.Y'nin, ifadesinin alınacağı gün İzmir MİT Bölge Başkanlığı'na atanmasının yankıları sürerken Türkiye'yi sarsan Hrant Dink suikastinde adı geçmesi cinayetteki örgüt bağlantılarını gündeme getirdi.
DİKKAT ET BAŞINA BİRŞEYLER GELİR

Gazeteci Aydın Engin, Agos gazetesinde 12 Ocak 2007'de yayınladığı yazısında ilk kez yakın arkadaşı Hrant Dink'in bir istihbaratçı tarafından tehdit edildiğini yazdı. Engin suikastten sonra basına yaptığı açıklamada ise tehdit olayını şöyle anlattı:

"Hrant Dink 2004 yılında Valilik'ten kendisine gelen bir telefonla Valiliğe gitti. Dink, Vali Yardımcısı'nın odasında bir kadın ve bir erkekle karşılaştı. Vali Yardımcısı bu kadın ve erkeğin kendisini 'ziyarete gelen yakınları olduğunu ve sohbetlerini izlemek istediklerini' söyledi. Ondan sonra Vali Yardımcısı bir daha konuşmadı. Erkek ziyaretçi bir saat boyunca Dink'e 'Agos böyle haberler yapmaya devam ederse, sen böyle konuşmaya devam edersen başına bir şeyler gelir' diye konuştu."

HERKES Ö.Y'NİN ADINI SAKLADI

Hrant Dink'i İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör'ün odasında tehdit eden istihbaratçının ismini 5 yıldır yetkililer açıklamaktan kaçındı. Dink'i uyaran kimliği meçhul istihbarat görevlisinin adını İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah tüm sorulara karşılık vermedi. İstihbaratçının ismi Meclis'ten bile gizlendi. Dink suikastinin perde arkasını araştıran CHP İstanbul Milletvekili Canan Arıtman, TBMM'de İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlamasını iste- yerek, iki istihbarat görevlisinin kim olduklarını sordu. CHP'li Arıtman'ın verdiği soru önergesine dönemin İçişleri Bakanı Abdüldkadir Aksu "İki istihbarat görevlisi" açıklamasını yapmakla yetindi. Hrant Dink cinayetini araştıran TBMM komisyonuna da istihbaratçının adı

verilmedi.

İLK KEZ NEDİM ŞENER YAZDI

Dink'i tehdit eden istihbarat görevlisinin adına ilk kez gazeteci-yazar Nedim Şener kitabında yer verdi. Şener "Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" adlı kitabının 82. sayfasında, Hrant Dink'i Vali Muavini Ergun Güngör'ün makamında tehdit eden kişinin MİT'te çok tanınmış biri olan Ö.Y. olduğunu ileri sürdü. Dink cinayetinde Polis, Jandarma kadar MİT'in de sorumluğunun tartışılması gerektiğini söyleyen Şener, Yeni Şafak'a 'Dink'i uyaran kişiler onu korumakla yükümlü. Ama "başına bir şeyler gelebilir" diye uyarılma yolu seçildi. Ve bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen Hrant Dink ile ilgili hiçbir MİT belgesine ulaşılamadı. Hrant Dink cinayeti birgün Ergenekon davasıyla birleştirilirse belki buna imkan da sağlanır" dedi.


Soruşturma açılmadı

MİT Bedrettin Dalan'a 'kaç' bilgisi verdiği ileri sürülen eski İstanbul Bölge Başkan Yardımcısı Ö.Y hakkında soruşturma başlatıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı. MİT Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada “9 ve 12 Mayıs 2009 tarihli basın-yayın organlarında MİT İstanbul Bölge eski Başkan Yardımcısına ilişkin bazı iddialara yer verilmiş ve adı geçen mensubumuz hakkında 'idari ve hukuki soruşturma açıldığı' yönünde haberler yayımlanmıştır. Müsteşarlığımızca, konuya ilişkin olarak haberlerde yer aldığı şekliyle herhangi bir idari soruşturma açılmamış olup, adli makamlarca da hukuki soruşturma açıldığına dair müsteşarlığımıza intikal etmiş resmi bir belge bulunmamaktadır” denildi. Öte yandan Ö.Y'nin İzmir MİT Bölge Başkanlığı'na vekaleten atandığı belirtildi.


Vali 'uyarı' diye açıkladı

İstanbul Valisi Muammer Güler, Hrant Dink'in bir istihbaratçı tarafından öldürülmeden 3 yıl önce tehdit edildiğine ilişkin haberler üzerine yaptığı açıklamada yardımcısı Ergun Güngör'ün odasındaki görüşmeyi doğrulamıştı. Güler, iddialarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Görüşmede asla bir tehdit ve uyarı sözkonusu değildir. 2004 şubat ayının başlangıcında Sabiha Gökçen hanımefendinin aslen Ermeni olduğuyla ilgili bir takım şok iddiaları gazetesinde belirtmesi üzerine, bununla ilgili gazetelerde, birçok gazetede olumsuz tepki ve yorumlar meydana gelmişti. Bu nedenle de Ermeni cemaatine ilişkin bazı tehditler de yer almıştı."


Etiketler :