HSYK kararı belli oldu

HSYK kararı belli oldu

Adalet Bakanlığı'nın, dolayısıyla hükümetin HSYK üzerinde yetkisini artırması öngörülen teklif Adalet Komisyonu'na aykırı bulunmadı.

HSYK düzenlemesi Adalet Komisyonu'na aykırı bulunmadı.
 
Komisyon başkanı Ahmet İyimaya'nın konuyu oylamaya sunup AK Partililerin oylarıyla anayasaya aykırılık iddialarının rededilmesi üzerine salonda tansiyon yeniden yükseldi.
 

Türkiye 20 yıldır böylesini görmedi

 
CHP'liler kürsüye yönelince AK Partililer de aynı hamle geldi. İki grubun arasında yeniden kavga çıkmasını araya giren TBMM idare amirleri Salim Uslu ve Malik Özdemir önledi. Divan önünde tartışma sürerken İyimaya toplantıya ara verip salondan ayrıldı. 
 
DÜZENLEME NE İÇERİYOR?
 
Teklif, Adalet Bakanı’nın HSYK üzerinde yetkisini artırıyor.
 
Düzenleme bu şekliyle yürürlüğe girerse, HSYK'da görev yapan genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu başkanı, teftiş kurulu başkan yardımcıları ile 200'e yakın kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin, kuruldaki görevleri bitecek.
 
HSYK'daki 3 dairenin görev ve yetkilerini Adalet Bakanı belirleyecek. 7'şer kişiden oluşan 1. 2. ve 3. dairenin üye sayısı ve yapıları değişecek.
 
Birinci ve ikinci daire 5'er kişi, 3. daire ise 11 kişiden oluşacak. 21 üyenin hangi dairede görev yapacağına ise Adalet Bakanı karar verecek.
 
Daire başkanlarını, Adalet Bakanı'nın önereceği 2 isim arasından HSYK Genel Kurulu tarafından seçilecek.
 
Kurulun gündemini belirleme yetkisi Adalet Bakanı'nda olacak. Bakanın gündeme getirmediği hiçbir madde görüşülmeyecek.
 
Düzenleme, savcıların görevlerine ilişkin konularda genelge yayınlama yetkisini kaldırıcak. Bu yetki HSYK Genel Kurulu'ndan alınarak Adalet Bakanı'na verilecek.
 
HSYK üyeleri hakkındaki, suç ve disiplin soruşturma işlemlerini bizzat Adalet Bakanı yürütecek.
 
Düzenlemeyle HSYK'ya üye gönderen Yargıtay, Danıştay ve Adalet Akademisi'ndeki üye seçim sistemi de değişecek. Mevcut sistemde hakim ve savcılar, HSYK'ya gönderilecek üye sayısı kadar oy kullanabiliyordu. Taslakla her hakim ve savcının 1 oy hakkı olacak.
 
Teklif, Adalet Akademisi'nin başkanının Adalet Bakanı'nın önereceği isimler arasıdan Bakanlar Kurulu tarafından seçilmesini öngörüyor. Adalet Akademisinin başkan yardımcıları ise Adalet Bakanı tarafından atanacak. Ayrıca kanun teklifine göre, Adalet Akademisi'nde görev alan, başkan başkan yardımcıları, genel kurul ve denetim üyelerinin görevleri sona erecek.


Daha fazlasını oku: HSYK kararı belli oldu - Gündem Haberleri - Güncel Haber - Haber - Spor Haberleri- Sıcak haber - Yerel Haber http://haber.rotahaber.com/hsyk-karari-belli-oldu_428774.html#ixzz2q6mPTbUj
Follow us: @Rotahaber on Twitter | rotahaberr on Facebook

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.