HSYK'nın Ardından Sıra Yargıtay'da

HSYK'nın Ardından Sıra Yargıtay'da

Adalet Bakanlığı ve AK Partili hukukçu kurmaylar, Meclis tatile girmeden yüksek yargıya dönük düzenlemeleri yetiştirmeye çalışıyor. HSYK'nın ardından Yargıtay kanununda da değişiklik planlanıyor.

AK Parti, "yargıdaki paralel yapılanmayı" ortadan kaldırmak ve bu yapı tarafından "keyfi" olarak kullanıldığını düşündüğü yasa hükümlerini değiştirmek için kolları sıvadı. 

Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının Yargıtay Yasası ve CMK'da (Ceza Muhakemesi Kanunu) değişiklikler için iki ayrı paket halinde çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Telefon dinlemelerle ilgili keyfiliği kaldıracak CMK değişikliğinin yanı sıra özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili de çalışma yapılıyor.

TBMM'nin seçimler nedeniyle Şubat sonunda tatile girmesinden önce hayata geçirilmesi planlanan düzenlemelerden bir diğeri ise Yargıtay'la ilgili. AK Partili kurmaylar, HSYK'nın ardından Yargıtay Kanunu'nda da değişiklik öngörüyor.

Kıdem şartı

HSYK'nın yeniden yapılandırıldığı ve 2010 referandumuyla benimsenen Anayasa değişikliği sonrası Yargıtay'a seçilen 160 üyeninin büyük bölümünün "cemaate yakın" isimler olduğu, bu üyelerin yine büyük çoğunluğunun yaşları nedeniyle 15-20 yıl Yargıtay'da görev yapabilecek durumda oldukları ifade edildi.

Yeni üyelerin blok oy kullanarak Yargıtay başkanlık ve başsavcı seçiminin yanı sıra Yargıtay ve Ceza Genel Kurulları'ndan çıkan kararlarda da etkili olmaya başladıkları belirtilen toplantılarda, bunun önüne geçilmesi için Genel Kurul'ların yapılarının yeniden şekillendirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede şu anda her daire başkan ve üyelerinin katılabildiği Genel Kurul'larda üyeliklerin sabitlenmesi, katılım için "kıdem süresi şartı" getirilmesi gibi formüllerin yanı sıra, yeni üyelerin tamamının sadece hukuk dairelerinde görevlendirilmesi alternatefi üzerinde de duruluyor.

CHP ÖYM'leri kapatma teklifini verdi bile

Vatan'ın haberine göre, CHP yeniden yargılamaya ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklife göre, özel yetkilerle donatılmış mahkemeler kapatılacak. Bu mahkemelerdeki davalarla ilgili dosyalar, işlem yapılmaksızın ve derhal ağır ceza mahkemesine gönderilecek.

Temyiz safahatında bulunan dosyalarla ilgili olarak, Yargıtay tarafından işin esasına girilmeksizin ilamın bozulmasına karar verilecek. Soruşturma aşamasında tanığın gerçek kimlik ve adresi gizli tutulurken, kovuşturma aşamasında duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanların, bulunduğu ortamda ve gerçek kimliğiyle ifadesinin alınması sağlanacak. Ancak bu ifade alımı sırasında oturum gizli olarak yapılacak. Bilgisayar ile elektronik bilgi depolama araçlarının içerikleri hukuka uygun başka bir delille desteklenmedikleri takdirde hükme esas teşkil etmeyecek. 

HABERVAKTIM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.