Hukukçular Birliği Vakfı: 'Bir Hayal Ürünüdür'

Hukukçular Birliği Vakfı: 'Bir Hayal Ürünüdür'

Hukukçular Birliği Vakfı: Muhteşem Yüzyıl, reyting kaygısıyla gerçekleştirilmiş hayal ürünü bir yapımdır.

Hukukçular Birliği Vakfı, bir televizyon kanalında yayınlanan 'Muhteşem Yüzyıl' adlı dizinin reyting kaygısıyla gerçekleştirilmiş hayal ürünü bir yapım olduğunu bildirdi. Bu tür dizilerin tarihimizi küçültemeyeceğini vurgulayan Hukukçular Birliği, yasaklamaların ise geleceğimizi küçülteceği, düşünce ve ifade özgürlüğü önünde bir engel oluşturacağını savundu.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Hukukçular Birliği Vakfı, 'Muhteşem Yüzyıl' isimli dizi içeriğinde Osmanlı tarihine yönelik çarpıklıklara yer verildiği, gerçekleri yansıtmadığı gerekçesiyle kamuoyunda bazı tartışmalar yaşanmaya başladığını ve RTÜK tarafından da dizi nedeniyle tv kanalına uyarı cezası verildiğini hatırlattı. Yayınlanan dizinin bilimsel bir tarih incelemesi değil, reyting kaygısıyla gerçekleştirilmiş hayal ürünü bir yapım olduğunun altının çizildiği açıklamada, böylesi hayal ürünü eserlerde tarihi gerçeklerin tam olarak yansıtılmasının beklenmemesi gerektiği belirtildi.

Senarist ve filmin yapımcılarının bilimsel kaygılardan ziyade izlenme kaygısıyla hareket ederek kendi yorumlarını da diziye kattıkları bilinciyle düşünülmesi, her yorumun da yorumcuyu bağladığının unutulmamasının istendiği açıklamada, "Sonuçtu yorum üzerine kurulu, tarihle ilgili bir eser söz konusudur. Bu çerçevede düşünüldüğünde ortaya konan eserin, mutlak tarihi gerçekleri ifade etmesi zorunluluğu yoktur. Ne var ki, toplumda böylesi hayal mahsulü ve yorumdan ibaret olan bir dizinin yayınlanması etrafında tartışmalar ve fırtınalar kopartılması yorum ve ifade özgürlüğü ile bağdaşacak boyutları aşmış bulunmaktadır. Bu kapsamda dizi için uyarı cezası verilmesi ve ilerisi için dizinin yayından kaldırılması ihtimali bulunmaktadır. Tarihimizde dokunulmazlık zırhı giydirilmiş yeterince tarihi şahsiyet ve tarihi olay bulunmaktadır. Bunların üzerine Osmanlı padişahlarının ya da belirli tarihi dönemlerin eklenmesi bir zorunluluk değildir. Toplum olarak tabulardan kurtulmamız gerekirken Osmanlı dönemini ve padişahlarını tabulaştırmaya hiç gerek yoktur. İlgili kanalda yayınlanan dizinin yayından kaldırılması istekleri, yasakçı ve sansürcü düşüncenin bir ifadesi olup, yasaklamalarla bir yerlere varılamayacağı ancak yeni dokunulamaz yasaklı alanlar oluşturacağı bir gerçekliktir. Yasaklamaların milletimize, ülkemize yararından çok zararının olduğu açıktır." denildi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :