Hürkuş hız rekoru kırdı

Hürkuş hız rekoru kırdı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tasarlanan yerli eğitim uçağı Hürkuş, hız rekoru kırarak saatte 659 kilometre hıza çıktı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından tasarlanan yerli eğitim uçağıHürkuş, hız rekoru kırarak saatte 659 kilometre hıza çıktı. Önceki hafta Test Pilotları Murat Özpala ve Murat Keleş'in kullandığı uçak, Ankara Akıncı Hava Üssü'nden havalandı.

9 BİN METREDE 659 KİLOMETRE SÜRAT

Test sahasına gelen çift kişilik eğitim uçağı Hürkuş, 27 bin feet (yaklaşık 9 bin metre) yükseklikten dalışa başladı. Hürkuş dalış sırasında saatte 659 kilometrehıza ulaştı. Bu test sırasında Hürkuş'a Akıncı Üssü'nden havalanan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-16D uçağı eşlik etti. Bu test uçuşu ile uçağın çıkabileceği en yüksek emniyetli hız limiti de belirlenmiş oldu.

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR AŞAMA

Halen Avrupa Havacılık ve Emniyet Ajansı (EASA) sertifikasyon aşamasında olan uçağın testleri önümüzdeki mayıs ayı içinde tamamlaması planlanıyor. EASA sertifikasyonu, Türkiye'de tasarlanan yerli helikopter ve gelecekteki diğer sivil hava araçlarının tasarımları ve imalatlarında dünya pazarına açılmada önemli bir aşama. Uçağa yapılan tüm testler ve sonuçları EASA ile paylaşılıyor.

Bu ajans tarafından onaylanan hava aracı ticari amaçlı satılıp yolcu veya kargo taşımada kullanılıyor.

İLK MÜŞTERİSİ TÜRK HAVA KUVVETLERİ

TAI, Hürkuş-A olarak adlandırılan ilk modelden sonra Türk Hava Kuvvetleri içinHürkuş-B olarak adlandırılan askeri eğitim modeli üzerinde de çalışmaların önemli bölümünü tamamladı.

Nisan ayında montajı başlanacak askeri Hürkuş, ilk uçuşunu Aralık 2017'de yapacak. Ardından ilk teslimatın Haziran 2018'de gerçekleşmesi planlanıyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin 15 adet Hürkuş-B siparişi bulunuyor. Ayrıca projede 40 adetlik de opsiyon yer alıyor.

 

(haberler.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.