Hürriyet'ten İsmet Berkan Beyaz Türkler'in hüznünü yazdı

Hürriyet'ten İsmet Berkan Beyaz Türkler'in hüznünü yazdı

Hürriyet yazarı İsmet Berkan, Beyaz Türkler'i temsil eden CHP'nin seçimlerden ağır yenilgiyle çıkması üzerine yaşanan hüznü kaleme aldı. CHP'lilere, Einstein üzerinden "Aptallık yapmayın" dedi.

Beyaz Türk olarak anılan elit kesim, CHP'nin seçimlerde aldığı ağır yenilginin ardından sessizliğe gömüldü. Seçim öncesi internette tapeler üzerinden epey heyecan yaşayan ve"bu kez olacak" hissine kapılan bu kesim, yine kaybetti.

YENİLGİNİN TARİHİ

Hürriyet'ten İsmet Berkan da her defasında kaybeden CHP'nin asıl sorununu yazdı. Berkan,"Ben de onlardanım" dediği Beyaz Türkler'in yenilgi tarihini, CHP'nin iktidarı DP'ye kaptırdığı 1950 seçimlerine dayandırdı.

"ARADAN 64 YIL GEÇMİŞ HALA AYNI ŞEYLER"

CHP'lilerin topluma yabancı olduğunu, Türk insanını tanımadığını ve tanımaya da çalışmadığını belirten Berkan, "Yani aradan 64 yıl geçmiş; bu kesim hâlâ aynı şeyleri tekrar tekrar yaparak farklı bir sonuç elde etmeye çalışıyor. Albert Einstein’ın aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuç beklemeye ne isim verdiğini söylememe gerek yok; durum ortada" diye yazdı.

Hatırlanacağı üzere Einstein, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuç beklemeyi "aptallık" olarak tanımlıyor.

"DEFALARCA YANILDIKLARI HALDE ANLAMAYA ÇALIŞMIYORLAR"

"İyice geriye gideceksek taa 15 Mayıs 1950 sabahından beri durum aynı. Yani aradan 64 yıl geçmiş; bu kesim hâlâ aynı şeyleri tekrar tekrar yaparak farklı bir sonuç elde etmeye çalışıyor. Albert Einstein’ın aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuç beklemeye ne isim verdiğini söylememe gerek yok; durum ortada. Bir grup insanın ülke siyasetini, ülkesindeki temel siyasi bölünmenin dinamiklerini ve en önemlisi kendi vatandaşını bunca yıl yanlış tanımaya, bilmeye devam etmesinin ve defalarca yanıldığı halde doğru anlamak için bir çabaya girmeyecek denli kendi ülkesine yabancılaşmasını anlamak kolay değil.

"MUHAHALEFET YOKLUĞUNUN BAZI SONUÇLARINI YAŞAMAYA BAŞLADIK"

Bundan 15-20 yıl önce, bu süreki yanılan kesimle dalga geçmek mümkündü belki ama bugün gelinen noktada durum çok ciddi.Çünkü ülkede bir siyasi parti sekiz seçimi üst üste kazandı ve bunu karşısındaki muhalefeti ülke coğrafyasının çok geniş bir bölümündeneredeyse yok ederek yaptı.Ve bu muhalefet yokluğunun bazı sonuçlarını yaşamaya başladık bile; daha da yaşayacağız. Daha önce yazdım, ‘tek parti demokrasisi’diye bir şey olmaz; bu durum ister istemez otoriterliğe gider.Bölgesel veya yerel muhalefetler de sonunda marjinal olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. Olan bizim demokrasimize olur. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuç beklemekten vazgeçmenin zamanı gelmedi mi?"

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.