CHP'li Güneş'ten hükümete uyarı

CHP'li Güneş'ten hükümete uyarı

İşsizlik oranının 2001'deki krizden daha yüksek olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, ''Muhalefet olarak hükümeti uyarıyoruz.'' dedi.

Güneş, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde partililer ve sivil toplum örgüt temsilcileriyle bir araya geldi. Güneş, yaptığı konuşmada, Avrupa ekonomisindeki en ufak kıpırtıların Türkiye'de ciddi sallantılar oluşturduğunu öne sürdü.

Türk ekonomisinin ciddi kırılganlıklar taşıdığını belirten Güneş, şunları söyledi:

''Dünyada en ufak kıpırdamalar olduğunda ülkemizde sallantılar olmaktadır. Dünyada sadece Yunanistan ve ABD'nin borç krizi tartışılıyor. Bu krizde diğer ülkelerin borsaları bizim ülkemizin borsası gibi sallanmadı. Burada bir sorun var. Hani istikrar vardı? 12 Haziran 2011 seçimleri sonrasında hükümet kuruldu. AKP parlamentoda sayısal çoğunluğa sahip. O zaman borsa niye düşüyor? Dövizin bol olduğu, işsizlik oranının azaldığı yaz aylarında bile döviz artıyor. Artık işler iyi gitmiyor. Sonbaharda dövizdeki artışın daha fazla olacağını düşünüyoruz. Muhalefet olarak iktidarı uyarıyoruz; ekonomi iyi gitmiyor. Bu yapıyı toptan değiştirmeniz gerekmektedir.''

Güneş, 2002 yılında iktidara gelen AK Parti hükümetinin 2009 yılına kadar işsizlik sorununu görmediğini iddia ederek, şöyle devam etti:

''Başbakan diyor ya; 'onların gözleri var görmezler. Kulakları var ama duymazlar' diye ancak ben bunları başbakan için söyleyemem. Niye söyleyemem; çünkü 2009 yılında işsizlik sorununu gördü. Gördüler de bir şeyler yaptılar mı; hayır. İşsizlik oranlarının yüzde 9.9'lara kadar düştüğünü söylüyorlar. Yaz aylarında işsizliğin düşmesi normaldir. Gelin işsizlik oranlarını sonbaharda görelim. Bugün işsizlik oranı 2001 yılındaki krizden daha yüksektir. Bu hükümetin ekonomik olarak başarılı olduğunu söylemek bir politikacı olarak değil bir iktisat hocası olarak da söylemek mümkün değildir. Üstelik bir şeyde yaptıkları yok.''

Gündemde olan ''yeni Anayasa'' tartışmasına da değinen Güneş, Başbakan Erdoğan'ın, ''Anayasayı ben hazırlayayım siz de üzerinde uzlaşın'' dayatması içinde olduğunu iddia etti.

''Ne güzel değil mi, onun yaptığını biz kabul edeceğiz ve uzlaşmış olacağız'' diyen Güneş, CHP olarak yeni Anayasa'nın tüm kesimlerin katılımıyla hazırlanması gerektiğini savunduklarını, bu konuda iktidarla ayrıştıklarını belirtti.

İktidarın rejimin daha demokratik olması gerektiği konusunda iradesini görmek istediklerini dile getiren Güneş, ''Sen yargıyı ele geçirdin. Sen basını ele geçirdin. Türkiye'de demokratik ve çok taraflı demokrasiyi kaldırıp tekil bir demokrasinin kurulması konusunda her türlü adımı attın. Mecliste sayısal çoğunluk sende, TBMM Başkanı senden, Cumhurbaşkanı senden, Yargıtay başkanı senden, Danıştay Başkanı senden. Senden olmayan kimse olmayacak... Neden; çünkü 12 Haziran genel seçimlerinde yüzde 50 oy aldın. Bunun adı ileri demokrasi değil, ileri diktatörlüktür'' diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.