Hüsnü Mahalli'den çarpıcı iddia

Hüsnü Mahalli'den çarpıcı iddia

Ortadoğu uzmanı Hüsnü Mahalli, Mısır'da bugün yaşanan şiddet olaylarının ardından Sabah Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

-Sayın Mahalli, Mısır'da darbe olacak mı?

Mısırlılar artık geri dönüşü olmayan bir yola girdi, bu yol 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarını devirme yolu. Ama uzun ama kısa vadede Mübarek gidici görünüyor, artık dönüş yok, ok yaydan fırladı.

-Tunus'ta Bin Ali'nin devrilmesi kısa sürdü, Mübarek Bin Ali kadar kolay gitmez mi diyorsunuz?

Mübarek'in ilişkileri çok farklı, Mısır'da polis ve istihbarat, ajan kontrolü var, bunlar halkın arasında, en ufak organizasyonlar hemen istihbarat altına alınıyor, ayrıca Amerika ve İsrail'in Mübarek iktidarına büyük desteği var. Amerika, Ortadoğu'da İsrail'i her fırsatta koruyan Mısır hükümetini sonuna kadar desteklemeye devam edecek. Bunlar Mübarek'in ayakta kalma şansını arttırıyor fakat Mısır'da işsizlik, fakirlik, baskı doruğa çıktı ve artık bu fakirlikten ziyade Mısırlıların onur ve şeref mücadelesi oldu, bundan geri dönüş olmayacak, Mübarek er ya da geç gidecek, bu olaylar durulmayacak, belki çok uzun bir süre de olsa devam edecek.

-Amerika Mısır'daki yasakları eleştirdi ama?

Amerika internet kesildi, telefon hatları kesildi, vs gibi şeyleri eleştirdi. Mübarek'in asıl siyasetini eleştirmedi, kınamadı, öyle saçma sapan bir açıklama yaptı. Eğer Obama çıkıp Mübarek'i ciddi şekilde uyarsa, Mısır'a verdikleri hibeleri kesse, o zaman Mübarek orada kalamaz.

-Peki şu an Mısırlıları hangi süreç bekliyor?

2 ihtimal var, Mübarek kalmak için ısrar edecek, halk indirmeye çalışacak. Uzun vadede halk darbesi, kısa vadede ise askeri darbe bekliyorum. Çünkü sokaktaki şiddet olayları devam ettikçe asker buna izin vermeyecektir ve sokağı bastırmak için yönetime el koyacaktır, bu en kuvvetli ihtimal.

  

Etiketler :