Saadet Partili Meclis üyesinden "pembe metrobüs" talebi

Saadet Partili Meclis üyesinden "pembe metrobüs" talebi

Saadet Partisi İBB Meclis Üyesi ve Beykoz Belediye Başkan Adayı Muharrem Kaşıtoğlu:- "İstanbul gibi bir metropol kentte sadece kadınların kullanabileceği 'pembe metrobüs' uygulamasının hayata geçirilmesi insani bir görevdir.

İSTANBUL (AA) - Saadet Partisi İBB Meclis Üyesi ve Beykoz Belediye Başkan Adayı Muharrem Kaşıtoğlu, toplu ulaşımda kadınlara özel araçların ayrılması gerektiğini savunarak, "İstanbul gibi bir metropol kentte sadece kadınların kullanabileceği 'pembe metrobüs' uygulamasının hayata geçirilmesi insani bir görevdir. Toplumumuzun her kesiminden yüz binlerce kadının beklentisi bu yöndedir." dedi.

Kaşıtoğlu, İBB Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, sadece kadınların yolculuk yapabilecekleri "pembe metrobüsler" tahsis edilmesini istedi.

AK Parti İBB meclis üyesi olarak görev yaparken istifa edip Saadet Partisi'ne geçen Kaşıtoğlu, İstanbul'un en önemli problemlerinden birinin ulaşım olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bunu çözmek için metrobüs gibi çok önemli bir adımı attığını söyledi.

Metrobüs uygulamasının çok kıymetli olmasına rağmen ulaşım sorununu çözemediğini iddia eden Kaşıtoğlu, "Yıllık yolcu sayısı 300 milyona dayanmış olan metrobüslerde yolculuk yapmak -ki bunu yapanlar bilir- tam olarak bir çiledir. Metrobüse binebilmek sevimsiz maceranın ilk adımı, bindiğinizde ayağınızı basabileceğiniz yer bulmak ise bu maceranın ikinci adımıdır." diye konuştu.

- "Pembe metrobüs insani bir görevdir"

Kaşıtoğlu, metrobüs yolculuğunda en büyük zorluğu kadınların çektiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Gerçekten de metrobüs yolculuğu pik saatlerde tam bir eziyete dönüşmesine rağmen, 'ölümü görüp sıtmaya razı olmak' misali trafik sıkışıklığına maruz kalınmadığı için mecburen tercih edilmektedir. Bu vasıtayı kullananlar tamamı ve özellikle de hanımlar binerken ve bindikten sonra maruz kalınan sıkışıklıktan son derece rahatsız olmaktadırlar. Bu gerçeklikten yola çıkarak, İstanbul gibi bir metropol kentte sadece kadın vatandaşlarımızın kullanabileceği 'pembe metrobüs' uygulamasının hayata geçirilmesi insani bir görevdir. Zira toplumumuzun her kesiminden yüz binlerce kadının beklentisi bu yöndedir. Daha önceki yıllarda kısacık zaman içerisinde Saadet Partisi kadın kollarının topladığı on binlerce imza da bunun göstergesidir."

- "Metrolarda pembe vagon"

Başka ülkelerde "pembe metrobüs" benzeri yaklaşımların olduğunu ve bunun asla bir lüks ve bir lütuf olmadığını dile getiren Kaşitoğlu, şöyle konuştu:

"Şartların zorluğu değerlendirildiğinde görmezden gelinemeyecek acil ve elzem bir ihtiyaçtır. Daha huzurlu ve rahat yolculuk yapmaları için kadına yönelik pozitif ayrımcılık adına atılacak önemli bir adımdır. Sefer aralarına serpiştirilecek 'pembe metrobüsler' ve metro seferlerinin bazı vagonlarının sadece kadınlara tahsis edilmesi 'bilerek tercih' kapsamında kullanmak isteyenler tarafından yoğunlukla kullanılacaktır. Bu uygulama ile emin olunsun ki laikliğe de erkeklik onuruna da zeval gelmez. Böyle olmasını isteyen yüz binlerce kadın yolcumuzun bu haklı talepleri konusunda pozitif ayrımcılığı hak ettiğini düşünüyor ve gereğinin yapılacağını ümit ediyorum."

Talebinin başkanlık makamına havale edilmesini isteyen Kaşıtoğlu'nun çıkışı, İBB meclis toplantısına tartışmaya yol açtı.

CHP'li Meclis üyeleri, Kaşıtoğlu'nun "pembe metrobüs" talebine karşı çıktı. CHP'li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, "Pembebüs mü öneriyorsunuz? Kadın-erkek aynı otobüse binince ne oluyor? 21. yüzyılda yaşıyoruz. Kadınları hepten eve kapatalım, erkekler rahat etsin. Kaçıncı yüzyıldayız önce erkekler kendilerini eğitsin. Bir kadın ortak kullanılan otobüse binince kendini nasıl hissetsin. Ona ne gözle bakılacak. Bir erkek, kadınların kullandığı otobüse binince tacizci diye taşlanacak mı?" diye konuştu.

Bunun üzerine tekrar söz alan Kaşıtoğlu, "Konuşmamdan bu sonucu mu çıkardın. Bunu da oraya çektin ya helal olsun." diye tepki gösterdi.

AK Parti İBB Grup Başkanvekili Ömer Lütfü Arı ise bu tür talepler üzerinde polemik yapılmasını doğru bulmadıklarını ifade ederek, "Bağlamın dışına çıkarmak doğru değil. Vatandaşın talebi olarak değerlendirmek lazım. İlgili idare artılarıyla eksileriyle değerlendirir ve gereğini yapar." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.