Bayrama özel tatlı öneriler

Bayrama özel tatlı öneriler

İç Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Koptagel İlgün'den bayramda ölçüyü kaçırmadan beslenme önerileri.

Herkes için tatlı

Tatlı tüketimi bayram öncesinde ve süresince herkes için de az miktarda olmalı,Bayram diye fazla şeker yenmemeli,Öğünler sık ve az olarak ayarlanmalı,Bol bol su içmeli.

En sağlıklı tatlı, sütlü tatlı

Gıdalar kana hızlı şekilde glikoz karışımı yaptıkları için kilo ve kan kimyası için hızlı risk faktörüdür.Karışık tatlılar özellikle daha zararlıdır. Bayramda daha sağlıklı kalmak için daha çok sütlü tatlılar tercih edilmeli.Yine bayramda sağlıklı kalmak için televizyonlarda yayınlanan "Şok Bayram Diyetleri"ne itimat etmemek gerekmektedir. Esas olan her gıdadan az tüketmek, porsiyonları küçültülmektir.

Osmanlı tatlıları az ve ölçülü yenmeli

Çikolata ve şekerlemelerdeki şeker çok hızlı kana karıştığı için kan şekeri dengesizliklerine meydan verir.Bunlar fazla kalori içerdiklerinden kiloya neden olur. Baklava, kadayıf gibi hamur işi yani Osmanlı usulü tatlılarda ise ilave hamur yani un faktörü vardır. Sonuçta un, şeker sağlıklı beslenmenin düşmanıdır. Bunları az ve ölçülü tüketmek gereklidir.

Yemekten hemen sonra su içmeyin

Tatlının üzerine değil ama yemekte ve hemen yemek sonrası fazla su içmek zararlı olabilir. Ama yemekten hemen önce içilen iki bardak su aynı zamanda az yemeye de yardımcı olur.

Kan şekerine dikkat!

Tatlıdan sonra kan şekerinin hızla yükselmesi bir gerçek olduğuna göre, birinci önlem miktar olarak az tüketmektir. Hamilelerde gebelik diyabeti görülebilir. Kilolu, karaciğer ve pankreası muhtemelen yağlı olabilecek kişilerde de hipoglisemi ve hipoglisemi riskleri fazla olabileceğinden doktor kontrolü ile yönlendirilmeleri gerekmektedir.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.