İkinci elde fiyatlar ateşlendi!

İkinci elde fiyatlar ateşlendi!

Sıfır kilometre otomobillerde yaşanan arz sıkıntısı, ikinci el araçların fiyatlarının yüksek seyretmesine neden oluyor.

Otomobil firmalarının 2010 yılı otomobil satışlarının düşük geçeceğini öngörerek, yeni yıla stoksuz girmeleri nedeniyle oluşan talebi karşılamakta zorlanmaları ikinci el otomobil fiyatlarını yükseltti.

Bazı marka ve modellerde 2-3 ay sıra beklemek istemeyen müşterilerin, aynı marka ve modelin ikinci ellerine yönelmeleri nedeniyle ikinci el otomobillerde fiyatlar neredeyse sıfır kilometre otomobil fiyatlarına yakın seyrediyor.

İkinci el otomobil açık artırma şirketi Manheim Türkiye Genel Müdürü Cengiz Temel AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, ikinci el otomobil piyasasının bu yıl hem satış olarak hem de fiyat olarak beklentilerinin üzerinde seyrettiğini belirtti.

Temel, sıfır otomobilin kaynağındaki arz sıkıntısından ikinci el fiyatlarında da bir yükselme olduğunu ve bu yükselmenin aynı şekilde devam ettiğini dile getirerek, bu yılın son çeyreğinde de fiyatlarda çok büyük bir düşüş beklemediklerini bildirdi.

Sıfır otomobillerdeki arz sıkıntısının devam ettiğini ifade eden Temel, sıfır otomobilde talepten daha az bir araç olduğunu, bunun sonucunda da ikinci el otomobile olan talebin çok yoğun seyir ettiğini anlattı.

Temel, ağustos ayının otomobil satışları açısından durgun geçtiğini belirterek, bu yıl Ramazan ayının Ağustos ayına denk gelmesinin ve sonrasında Ramazan Bayramının olmasından dolayı, ikinci el otomobillerde satışların önceki yıllara göre nispeten daha iyi olduğunu kaydetti.

Eylülden itibaren satışlarda ciddi bir oranda artış beklediklerini vurgulayan Temel, Ramazan bayramının bu ayda olmasının da talepleri ekstradan artıracağını ifade etti.

Cengiz Temel, ikinci el otomobillerin fiyatlarının doğru yerlerde olduğunu ifade ederek, ''Fiyatlarda bundan sonra da çok ciddi bir düşüş beklemiyoruz. Tüketici istediği aracı bulduğu takdirde hiç vakit geçirmeden almasını tavsiye ediyoruz. Fiyatlar düşer diye beklemek doğru bir yaklaşım değil. Ben ikinci el otomobillerde fiyatların düşeceğine inanmıyorum'' diye konuştu.

''KRİZ DİSTRİBÜTÖRLERİ TERBİYE ETTİ''

2008 yılındaki ekonomik krizden sonra otomobil firmalarının artık stoksuz çalışma yoluna gittiklerine işaret eden Temel, otomobil firmalarının daha sipariş bazlı çalışmaya başladıklarını söyledi.

Temel, ''Otomobil firmaları stoktan satmıyor artık. 2008 yılındaki kriz distribütörleri stoklu çalışma konusunda terbiye etti. Bu böyle gittiği sürece uzun vadede araba satışlarında pozitif bir büyüme neden olmazsa, uzun vade de ikinci ele de negatif bir etkisi olacaktır. Çünkü sıfır otomobil ne kadar çok satılırsa ikinci el otomobilin satışı da o kadar çok yüksek oluyor'' dedi.

Sıfır otomobil satışlarının bu yıl hedeflenenin çok üstünde gittiğini ve iyi bir ivme kazandığını kaydedin Temel, sıfır otomobilde yeterli stokun olmamasının ikinci el otomobilde talibi artıracağını anlattı.

Cengiz Temel, sıfır kilometre otomobil pazarının bu yıl, geçen yılla karşılaştırıldığında büyüdüğüne değinerek, ikinci el otomobil piyasasında doğru bir tahminde bulunmanın çok zor olduğunu, ikinci elde kayıtlı bir rakamın olmadığını ifade etti.

Türkiye'de ikinci el otomobil pazarının büyüklüğü ile ilgili hiç bir veri ve bilgiye ulaşılamadığını vurgulayarak, bu yılın başında ikinci el pazarında yüzde 5'lik bir daralma öngördüklerini, ancak böyle bir daralmanın olmadığını, gelecek 5 yıl içinde ikinci el otomobil pazarının yıllık ortalama yüzde 5'lik bir büyüme kaydedeceğini anlattı.

''LÜKS SINIFTA İKİNCİ EL ARAÇ BULMAK ZOR''

Temel, lüks sınıflarda istenilen nitelikte aracı bulmakta daha zorluk çekildiğini bildirerek, ancak ikinci el otomobilde orta ve alt sınıfta böyle bir sıkıntının olmadığını anlattı.

Orta ve alt sınıflarda yeterince arzın olduğuna işaret eden Temel, bu sınıfta arzın talebi karşılayacak düzeyde olduğunu dile getirdi.

Temel, ''Ama lüks sınıfta bu talebi karşılayacak otomobilleri bulmak sıkıntı. Çünkü lüks otomobillerin ikinci ele dönüş süreleri orta sınıftaki otomobillerden daha uzun. Lüks sınıfta istenilen özellikte ve fiyatta araç bulma sıkıntısı daha fazla'' dedi.

Lüks otomobil satışının Türkiye'nin şartlarına göre değerlendirildiğinde oldukça fazla ve çok dinamik olduğunu vurgulayan Temel, ancak lüks otomobillerin ikinci el piyasasının sıfırdan daha zayıf olduğunu belirtti.
Temel, orta sınıftaki otomobil kaynağının lüks sınıfa göre daha fazla olduğunu ifade ederek, ''İkinci el otomobilde lüks sınıf otomobillere sıfırdan çok daha fazla talep var. Fakat sıfırın arzı lüks sınıfta orta sınıf otomobil gibi çok olmadığı için o talebi karşılayamıyor. Bunun yanında fiyat beklentisi de karşılayamıyor. Çünkü lüks sınıftaki otomobillerde fiyat gerilemesi çok daha düşük oluyor. Üzerinde çok büyük vergi yükü olması da bunda bir etken...'' diye konuştu.

Etiketler :