İLİM VE İRFAN’DA RAMAZAN SEVİNCİ

İLİM VE İRFAN’DA RAMAZAN SEVİNCİ

İlim ve İrfan dergisi istikrarlı yürüyüşünü sürdürüyor. 11. sayısıyla okurunun karşısına çıkan dergi, Temmuz’da, ümmetin gündemini dosya konusu olarak işliyor: Ramazan.

Her yıl özlemle beklenen ve rahmetle gelen mübarek Ramazan, bütün ümmet için rahmet, bereket ve marifet ayı olarak hayatımızda müstesna bir öneme sahip.

İlim ve İrfan bütün maneviyatı ve mesuliyetiyle “Herkes içine baksın” ilkesiyle Ramazan’ı gönüllerimizde ağırlamanın bütün inceliklerini sayfalarında işliyor. Usta çizer Hasan Aycın, kelimat-ı kudsiyye çizgilerine devam ederken, derginin Sorgu-Sual köşesinde Prof. Dr. Necdet Tosun ile yapılan kısa söyleşi okurun zihninde çok tatlı hatıralar bırakıyor.

Bir yılını doldurmaya hazırlanan İlim ve İrfan, her sayısında dinamizmini yeniliyor ve okuruna dolu dolu sayılar sunmanın heyecanını yaşıyor.

Allah’ın armağanı

Mübarek Ramazan-ı şerifi dosya konusu olarak ele alan, orucun, Ramazan’ın maneviyatını, içimizi güzelleştiren yanını takdim eden dergide, Saadettin Acar, Hamza S. Toprak, Kâmil Yeşil, Zeki Bulduk, Selim Haşimoğlu ve Kemal Özer gibi isimler bir ay boyunca ellerden bırakılmayacak, okunacak tefekkür yazıları sunuyor okura. Kâmil Yeşil, “Oruç Sadece Aç Kalmak Değildir” başlıklı yazısında hepimizi adeta derin düşünmeye davet ediyor: “Oruç, insanın yaradılışına en uygun hadiseler arasında yer alır. Bu, çalışmadan sonra dinlenmenin ve uykunun lüzumlu olması gibidir. Oruç, uzviyetimizin her gün yapmaya, ruhî ve fiz-yolojik olarak duyduğu mecburiyetleri, bir anda irade ile durdurup perhize geçmesidir. Oruç, uzviyeti zorunlu olarak dinlenmeye sevk eder. Bundan dolayı “Oruç size yazıldı.” denilmiştir. Emrin konulması, bu mecburiyetin tehir olmaması içindir.”
Zeki Bulduk ise annesinden ve çocukluğunun oruçlarından yola çıkarak, imanın ve orucun tadını alan, bu tadı evlatlarına da en kıymetli hatıra olarak bırakan mübarek hanımlardan, annesinden hareketle orucun manasını anlatıyor.
Her sayısında İktibas köşede bir İslam büyüklerinin kıymetli eserlerinden bölümler sunan dergi sayıda tam da manaya uygun olarak Sezai Karakoç’tan “Oruç, Allah’ın Mü’minlere Armağanı” başlıklı yazıyı alıntılıyor.
Derginin orta sayfasında düzenli olarak yazıları yer alan ve gönüllere hitap eden Şeyh Muhammed Muta’ Haznevi’nin yazısı “Ramazan’ı İdrak Etmeyen Ondan Nasibini Alamaz” başlığını taşıyor. “Bu ay arzularımıza karşı sabretme, ibadette sebat etme ayıdır, çünkü insan sabredince Allah’tan ödül alır. Öyleyse, Ramazan ayının feyzinden ganimet elde etmek, mükafatlara ulaşmak için kolları sıvamalıyız. Çünkü oruçlunun amelleri Allah katında makbüldür ve dünya ticaretinin aksine ahiret ticareti hep kazançlıdır. Dünya ticareti risklidir, çalıştıktan sonra ya kazanırsın ya kaybedersin. Fakat ahiret ticaretinde kaybetmek yoktur. Çünkü oruçlunun uykusu ibadet, nefes alıp vermesi tesbih, duası makbul ve müstecap, amelleri ise Allah katında kat kat yazılır.” diyen Şeyh Muhammed Muta’ Haznevi, bu ayın idrakine varmamızı arzu ediyor.

Bilge bir sufi

İlim ve İrfan bu sayısında bilge bir sufi olarak ömrünü İslam’a adamış Şeyh İzzeddin Haznevi’nin portresini Mazhar Salih’in kaleminden sunuyor okurlarına. Merhum Şeyh İzzeddin Haznevi, İslami ilimlerde (özellikle Şafii fıkhında) derinliğine ulaşılamayan bir derya, mantık ve hikmette zirvesi görülemeyen bir dağ, barış, sevgi, irşad ve ikram gibi kavramları mükemmel olarak yaşatan bir bilgedir.
Doç. Dr. Selahattin Yıldırım, “İstikamet En Büyük Keramettir” başlıklı yazısında, hayat çizgimizde en büyük harikuladeliğin istikametten ayrılmamak olduğunu bir kez daha vurguluyor. Doç. Dr. Nesim Doru ise bu sayıda önde gelen bir büyüğün, gönül erinin hayatını sunuyor dikkatlere: FeqiyêTeyran.
İsmail Acarkan yalan konusunu ele alırken, Mona İslam, yazısında kavuşmanın olduğu yerde konuşma biter, diyor. Muhammed Uysal farklı çerçeveden bir yazı kaleme almış, geleneksel tıp üzerine genel bir değerlendirme sunmuş.
Derginin en çok okunan sayfalarının başında gelenKırkambar bu sayı da dolu, Ramazan’da sakal-ı şerif ziyaretinden Necip Fazıl’ın mürşidiyle olan gönül bağına güzel tatlar zihinlere nakşediliyor.
Derginin Ailemiz” bölümü ise bu sayıda haliyle Ramazan sofralarına ayrılmış. Esra Küçük iftarlarımızı serinletecek yiyeceklerin tarifini veriyor. Çocuk sayfalarının ise bir sürprizi var, Fatih Küçük’ün kaleminden İrfan’ın Maceraları başlıyor. Volkan Akmeşe çizgileri ile çocukları eğlendirmeye devam ediyor.

Dolu dolu bir Ramazan ve dolu dolu İlim ve İrfan yürekleri serinletmeye geliyor.

ilimirfan11kapak[1].jpg

İlim ve İrfan irtibat tel: 0 212 694 98 98  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.