'İlişkiler düzelsin'

'İlişkiler düzelsin'

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Silvan Shalom, Türkiye ve İsrail’in "eski güzel günlerine" dönmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Silvan Shalom, Türkiye ve İsrail’in "eski güzel günlerine" dönmesi gerektiğini söyledi. İsrailli Bakan "İlişkilerimizdeki gerginlik çok anlamsız. Türkiye ve İsrail eski güzel günlerine dönmelidir" dedi. Türkiye’nin stratejik kararını verme zamanının da geldiğini dile getiren Shalom, "Türkiye, ya demokratik ve uygar ülkelerle işbirliğine devam etmeli, ya da ikinci sınıf ülkelerle birlikte hareket etmeli. Biz, Türkiye’nin demokratik bir ülke olarak yoluna devam etmesini arzu ediyoruz" sözlerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aynı dönemlerde Dışişleri Bakanlığı yaptıklarını ve çok iyi şahsi ilişkilere sahip olduklarını ifade eden İsrailli Bakan, her yıl binlerce İsrailli’nin Türkiye’ye tatile gittiğini ve İsrail halkının Türk misafirperverliğini ve Türk halkını çok sevdiğini belirtti. İki ülke arasında şu an var olan ilişki düzeyinin kendilerini tatmin etmediğini dile getiren Shalom, oysa Türkiye ve İsrail’in çok sayıda ortak çıkarı olduğunu söyledi.

Goldstone raporunu da eleştiren İsrailli Bakan, BM İnsan Hakları Konseyi’nde İran, Suudi Arabistan, Küba gibi "insan haklarından anlamayan" çok sayıda ülke bulunduğunu iddia ederek, "Biz, bu raporun kabul edilemez olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Goldstone komisyonu henüz yeni şekillenirken, İsrail bu raporun sonuçlarının ne olacağını biliyordu. Dolayısıyla komisyonun İsrail’e gelmesine izin vermedik. Goldstone raporu o kadar tek taraflı ki Güvenlik Konseyi’ne geleceğine, Cenevre’de İran, Küba ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin elinde bırakılmalıdır" ifadesini kullandı. Shalom, raporun Güvenlik Konseyi’ne gelmesinin bölgedeki barış çabalarına da darbe vuracağını ileri sürdü

Etiketler :