İlk kez zarar açıkladı

İlk kez zarar açıkladı

Apple, 2016 yılının Mart ayı sonu itibarı ile geride bıraktığımız yılın ilk çeyreğine yönelik finans raporunu yayımladı.




Verilere baktığımızda Apple'ın 2007'de satışa sunduğu ilk iPhone'dan bu yana geçen 8.5 yıllık sürede ilk kez yıldan yıla düşüş yaşadığını görüyoruz. Dahası iPhone öncesi dönemi de işin içine kattığımızda tarih 2003'e kadar geriliyor ki bu da 13 yıl demek! Teknoloji dünyası gibi her şeyin hızla değiştiği bir sektörde 13 yıl boyunca yükselmek gerçekten inanılmaz bir başarı.

Evet; önce teker teker bakalım sonra toplu değerlendirmeye geçelim:

2015'in ilk çeyreğinde toplam 61.2 milyon iPhone satışı gerçekleştiren Apple'ın bu çeyrekteki satış adeti 51.2 milyon olarak açıklandı ki bu %16.3'lük bir gerileme demek. Gerçi Wall Street'in beklentisi %20'lik bir gerileme ile 50.7 milyon satıştı ki bu bağlamda ehven-i şer yani kötünün iyisi olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşın Wall Street'in $658'lik ortalama satış fiyatı tahmini $641 olarak gerçekleşti ki burada yatırımcılar açısından ciddi bir kayıp söz konusu. iPhone satışlarının Apple'ın kasasına olan katkısının $32.86 milyar olduğunu da not edelim bu vesileyle.

iPad'e baktığımızda da yine yıl bazlı %19'luk bir gerileme yaşandığını görüyoruz. Satılan toplam 10.25 milyon iPad'in (2015> 12.6 milyon) Apple'a getirisi $4.41 milyar olarak açıklandı.

Keza 4.03 milyon adet Mac satışı da yine yıl bazlı gerileme (4.56 milyon) anlamına geliyor ki bu bağlamda Apple'ın donanımsal bazda tam bir kayıp yaşadığını görüyoruz. Bu arada Apple Watch'a yönelik bir bilgi verilmediğinden orada işlerin nasıl seyrettiği belli değil.

Madalyonun gülen tarafında ise başını Apple Store uygulamaları ve Apple Müzik servisinin çektiği Hizmetler kanadında yaşanan artışın olduğunu görüyoruz ki, yazılım departmanının Apple'a $11.6 milyar kazandırdığını düşünürsek iPhone haricindeki tüm cihazların toplam getirisinden daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

Tablo şu şekilde (parantez içi 2015'in ilk çeyreği)
 

  • Toplam Gelir: $50.55 milyar ($58 milyar)
  • Net Kâr: $10.52 milyar ($13.6 milyar)
  • Brüt Kâr: %38.4 (%40.8)
  • Hisse Başı Kâr: $1.90 ($2.33)
  • Toplam Nakit Rezervi: $233 milyar


Son olarak iPhone SE Nisan ayında satışa sunulduğundan bu rapora dahil edilmediğinin altını çizelim. Gerçi içinde bulunduğumuz ikinci çeyrekte de düşüşün sürmesi öngörülüyor. Tahminler 41-43 milyar dolar arası gelire işaret ediyor ki geçtiğimiz yıl aynı dönemde 50 milyar dolar gelir elde edilmişti.

Velhasıl mevcut tablodan hareketle kötü gidişatın iyi ihtimalle iPhone 7'nin çıkacağı son çeyreğe kadar süreceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Dahası iPhone 7 beklendiği üzere 6S'in üzerine önemli bir yenilik katmazsa, ki tahminler bu yönde, Apple cepten yemeye devam edecek demektir!

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.