İlk yerli keşif robotu tanıtıldı!

İlk yerli keşif robotu tanıtıldı!

Kablosuz iletişim ile bilgisayar destekli görüntü, gaz kaçağı, sıcaklık ve nem algılaması aktarımı yapan Muğla’nın ilk keşif robotu Muğla-1 basına tanıtıldı.

Muğla Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölüm Laboratuarlarında Doç. Dr. İlhan Tarımer, Araştırma Görevlisi Uğur Bekcibaşı ve bölüm öğrencisi Davut Akyol tarafından geliştirilen keşif robotu, gaz kaçaklarının tespitinde, biyolojik atıkların taşınmasında ve doğal afet alanlarında güvenlik amaçlı ön araştırma yapmak üzere kullanılacak. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında keşif robotu iki yılda tamamlanırken, toplam 2 bin 500 TL’ye maloldu.

Doç. Dr. İlhan Tarımer, Muğla-1 adını verdikleri keşif robotu ile ilgili verdiği bilgide, “Tasarlanması ve geliştirme süreci yaklaşık olarak 2 yılımızı aldı. Çünkü bundan önceki dönemlerde öğrencilerimizde farkındalık meydana getirmeyi planlamıştık. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Burada gördüğünüz her birim kendi ürünümüz. Bu robotun herhangi bir kabloya ve insan kontrolüne gerek duymadan kendi bulunduğu ortam içinde bağımsız hareket edebilme ve bilgi toplayabilme yetenine sahip. Robotumuzun ismi ne Muğla-1 dedik. Çünkü bundan sonraki süreçte bu aracın geliştirilmesi düşünülmektedir. Burada daha iyi modeller daha farklı numaralar da alınacaktır. Böylece Muğla’nın da adının duyulacağına inanıyorum. Özellikle deprem bölgelerinde deprem alanlarında binanın içinde canlı olup olmadığına, gaz kaçağının bulunup bulunmadığını ve yangın olup olmadığını tespit edebildiği gibi, aynı zamanda bulunduğu ortamdan görüntü alabilmektedir. Yaklaşık 300 derecelik alanda kamera hareket edebilmekte ve aldığı görüntü bilgilerini uzaktaki bilgisayara aktarabilmektedir. Haberleşme noktasında internet üzerinden iletişim kurmaktayız. Bu model, aynı zamanda uzaktaki bir bilgisayardan gelen verileri de değerlendirebiliyor. Sonuçta küçük bir bütçe ile böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmayı yaparken, fakültemizin laboratuar imkânlarından yararlandık.” dedi. Cihan

Etiketler :