İlk yerli keşif uydusu Göktürk-2 fırlatıldı!

İlk yerli keşif uydusu Göktürk-2 fırlatıldı!

Çin'den uzaya fırlatılması planlanan milli uydu Göktürk-2 Başbakan'ın talimatıyla gönderildi.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin'den uzaya gönderildi. Çin saatiyle 00.12'de, Türkiye saatiyle ise 18.12'de Çin yapımı Uzun Yürüyüş 2 taşıyıcı roketiyle fırlatılan uydu, beklendiği gibi 13 dakika sonra yörüngeye oturdu.

Ankara'dan canlı yayınlanan fırlatma töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı ve başarılarından dolayı herkesi kutladı.

Göktürk-2, Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden (JSLC) uzay yolculuğuna bu gece başladı. Bölgede hava sıcaklığı 1 derece ve hava açık seyrediyor. Normalde yarın fırlatılması planlanan Göktürk-2'nin fırlatılışı, hava şartlarından dolayı bugüne alındı. Hiçbir basın mensubu fırlatma merkezine kabul edilmedi.

Savunma ve kalkınma alanlarında kullanılacak

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak.

Fırlatmadan sonra ilk sinyal, Ankara'dan 21.25'te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak.

Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak.

Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.