İlker Başbuğ da orduevine giremeyecek mi?

İlker Başbuğ da orduevine giremeyecek mi?

Radikal gazetesi bugün yaptığı haberinde kitap yazan, gazete ve TV'lere görüşlerini açıklayan emekli askerler ile yakınlarının orduevlerine alınmadığını ileri sürdü. Bu durum akıllara kitap yazan eski genelkurmay Başkanı İlker

Radikal gazetesi bugün yaptığı haberinde kitap yazan, gazete ve TV'lere görüşlerini açıklayan emekli askerler ile yakınlarının orduevlerine alınmadığını ileri sürdü. Bu durum akıllara kitap yazan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u getirdi.

Yıllarca aydınların yaşadığı 'düşünce suçu'nun yeni kurbanları emekli subaylar mı? TSK, kitap yazan, gazete ve TV'lere görüşlerini açıklayan emekli askerler ile yakınlarının orduevlerine almıyor.

Emekli askerlere orduevine niye giremedikleri de söylenmiyor. Tek açıklama orduevi resepsiyonunda görevli asker tarafından yapılıyor: ”Giriş yasağınız var”. ‘Yasaklılar listesi’nin Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı tarafından gönderildiği biliniyor. Radikal gazetesinin haberine göre, ‘kara liste’ye giren askerlerin isimleri sayısı ise açıklanmıyor.

Orduevlerine giriş yasağı 28 Şubat sürecinde yoğun şekilde uygulandı. YAŞ kararıyla ordudan atılanlar orduevlerine alınmadı. İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olmasıyla birlikte kapsam genişledi. Ergenekon, Balyoz davalarıyla ilgili TSK’nın genel yaklaşımından farklı görüş açıklayan emekli askerlere yasak geldi.

‘Yasaklı’ listesinde bulunan isimlerden biri de Şemdin Sakık’ı yakalayan bordo berelilerin komutanı emekli Yarbay Mithat Işık. Birkaç yıldır sık sık ekran ve gazetelerde boy gösteren Işık, 4 yıldır orduevlerine giremiyor. Kitap yazdığı ve medyaya açıklama yaptığı için cezalandırıldığını söyleyen Işık, ”Düşüncelerimizden dolayı cezalandırıldık. 31 yıl bu orduda görev yaptım. 20 yıl dağlarda yattım. Doğruları söylüyoruz diye yasak koydular” dedi. Işık, yasakla karşılaşmasını da şöyle anlattı: ”İzmir’e düğüne gitmiştik. Kimliğimle geçiş yapamadım. Oradaki asker ‘yasaklı’ olduğumu söyledi. Komutanını çağırttım. ‘Niye’ diye sordum. Sadece kendilerine emir verildiğini, başka bir şey bilmediğini söyledi. Yanımda eşim de vardı. Rencide edici.” Dağlıca ve Aktütün saldırılarıyla ilgili TSK’yı eleştiren Işık, yasakta bunun etkili olduğu düşüncesinde.

Emekli Yarbay Şenol Özbek de bir başka yasaklı isim. Muhafazakâr medyada sık görülen Özbek hangi sebeple böyle bir cezalandırıldığının açıklanmadığını söyledi. TSK’nın ‘resmi’ görüşü dışında açıklamalarıyla tanınan Özbek de düşüncelerini açıkladığı için böylesi bir yasak konduğu görüşünde.

‘Mayın uzmanı’ olarak sık sık ekranlarda görülen emekli astsubay Ahmet Zengin ve ANAP’ı sarsan ‘Beyaz Enerji’, ‘Mavi Akım’ operasyonlarında düğmeye basan isim olan emekli Albay Aziz Ergen de ‘yasaklı’lar arasında.
 
TEVFİK DİKER'DEN GENELKURMAY'A MEKTUP
Öte yandan Rotahaber yazarı Tevfik Diker de yaşanan bu durum üzerine Genelkurmay'a mektup yazdı.
 
Diker, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
Medyada yer alan bir habere göre bazı emekli subayların orduevlerine girişleri Genelkurmay tarafından yasaklanmış.
Haberde bazı yasaklı isimler de yer almakta.
Malumlarınız olduğu üzere bendeniz de bir emekli subay olup aynı zamanda, 19-20. Dönem Milletvekiliyim.
2000yılından bu yana bazı gazetelerde köşe yazarlığı yaptım ve TV' lerde konuk konuşmacı oldum.
Halen www.rotahaber.com ve Manisa Manşet Gazetesi köşe yazarıyım.
Köşe yazarı olarak TSK konusunda da analizler yapmakta ve düşüncelerimi yazmaktayım.
Bu nedenle bende orduevleriine girmesi yasaklılar arasında mıyım?
Bunu bilmek isterim.
Çünkü bazen sosyal ihtiyaçlar ile özellikle asker arkadaşların düğün-dernek davetleri gereği orduevlerine gitmek zorunda kalabilirim.
Gittiğimde " Yasaklısınız" muamelesiyle karşılaşmak istemem.
Eğer böyle bir durum söz konusuysa onu şimdiden bilmek isterim.
Durumum hakkında şahsımı bilgilendirmeniz konusunda gerekli makamlara emirlerinizi beklemekteyim.
Ayrıca böyle bir çağ dışı uygulamayla TSK ne gibi sonuçlar ve faydalar elde edebilir.
Ülkemizde daha fazla özgürlükçü ve demokrat bir Anayasa' nın yapılması gündemde iken bu tür uygulamalar geniş halk kesimlerinde TSK hakkında olumsuz değerlendirmelere sebep olmaz mı?
Kamuoyunda demokrat kimliğinizle temayüz ettiniz sizden önce başlatılan yasakçı bu uygulamayı kaldırmayı düşünmekte misiniz?
Bu soruya vereceğiniz cevabı gerçekten çok merak etmekteyim.
Değişen Türkiye' yi ve dünyayı içinde yaşadığımız NANO Çağını iyi okuyabilen komutanlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.
Saygılarımla.
 
radikal / rotahaber
 


 

 


 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum