İmam hatiplilere bakışta büyük değişim

İmam hatiplilere bakışta büyük değişim

TİMAV’ın ‘İmam Hatipliler Algısı’ araştırmasında toplumun İHL’lileri “teröre bulaşmaz, cumhuriyete bağlı, farklı hayat tarzlarına ve insan haklarına saygılı” gördügünü ortaya çıkardı.

TİMAV’ın ‘İmam Hatipliler Algısı’ araştırmasında toplumun İHL’lileri “teröre bulaşmaz, cumhuriyete bağlı, farklı hayat tarzlarına ve insan haklarına saygılı” gördügünü ortaya çıkardı.
 
ZORUNLU eğitimi 4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkaran modelin uygulamaya konmasıyla başlayan İmam Hatip tartışmasında Türkiye toplumunun bu okullara ve mezunlarına nasıl baktığı da gözler önüne serildi: Teröre bulaşmaz, devlete, millete ve cumhuriyete bağlı, kendinden farklı hayat tarzına sahip olanlara ve insan haklarına saygılı.
 
26 ilde 2689 kişiye soruldu
 
Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından İmam Hatip Lisesi öğrencisi ve mezunlarına bakış açısını tespit etmek amacıyla 26 il merkezinde 2689 kişi ile yüzyüze görüşerek yapılan ‘Türkiye’de İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatipliler Algısı’ adlı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Katılımcıların sadece 49’unun İmam Hatipli olduğu araştırmada katılımcıların yüzde 50’si İHL mezunlarının teröre bulaşmayacağını düşünürken, yüzde 48’i ‘İHL cumhuriyet karşıtı bir nesil yetiştirir’ algısına ‘katılmıyorum’ yanıtını verdi.
 
İdeolojik girişimler bitsin
 
“Türkiye’de İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatipliler Algısı” araştırması Doç. Dr. Ertan Özensel, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Hakkı Akın, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aydemir ve TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz’ün katıldığı toplantıyla açıklandı. Ecevit Öksüz, araştırma sonucunun imam hatiplerin hemen her kesimden insan üzerinde olumlu bir algıya kaynaklık ettiğini gösterdiğini söyledi. İmam hatipler ve din eğitimine dair siyasi ve ideolojik girişimlere son verilmesi gerektiğini belirten Öksüz, “İHL dışındaki tüm okullarda Kur’an ve peygamberimizin hayatı derslerinin seçmeli olarak okutulması cumhuriyet tarihinin en önemli hizmetlerindendir” dedi.
 
 
<img src=http://img.vol.io/rotahaber/newpics/news/140620122059206427812_3.jpg>
 
İHL’lerde ahlaki eğitim veriliyor
 
ARAŞTIRMAYA katılanların siyasi kimliklerini belirlemek için yöneltilen bir soruya göre, katılımcıların yüzde 21’i kendisini ‘muhafazakar’, yüzde 19’u ‘Atatürkçü’, yüzde 16’sı ‘milliyetçi’ olarak tanımladı.
 
‘İHL mezunlarının topluma uyum sağlayamamaktadır’ yargısına ankete katılanların yüzde 56’6’sı karşı çıktı.
 
İHL mezunların kendinden farklı hayat tarzına sahip olanlara saygılı olduklarını düşünenlerinin oranı yüzde 59, insan haklarına saygılı olduklarını düşünenlerinin oranı ise yüzde 60.
 
Toplumun yüzde 70’lik bir kesimi İHL’lerde çocuklara ahlaki bir eğitim verildiğini düşünüyor.
 
İHL mezunlarının teröre bulaşmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 49 iken, ‘İHL cumhuriyet karşıtı bir nesil yetiştirir algısına katılımcıların yüzde 48’i katılmıyor.
 
İHL mezunlarının girdikleri fakültelerin sınırlandırılmasın toplumun yüzde 51’i karşı çıkarken, yüzde 54’lük bir kesim ise İHL’lerin bürokraside yer almasını savunuyor.
 
Katsayı uygulamasını muhafazakar ailelerin çocuklarının eğitim haklarını engelleme girşimi olarak kabul edenlerin oranı ise yüzde 47,7.
 
‘Aleviler için İHL benzeri okullar açılmalı’ yargısına araştırmaya katılanların yüzde 41’i destek verirken yüzde 31’i fikir beyan etmedi.
 
Toplumun yüzde 62’lik bir kesimi ise İHL’lerin kapatılmasına karşı.
 
Din eğitiminin verilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın etkinliğinin arttırılmasını katılımcıların yüzde 42’si destekliyor.
 
CHP’den bir grup milletvekilinin katsayı uygulamasının devam etmesi için Danıştaya müracaat etmesini yüzde 47,8’lik bir kesim onaylamazken, yüzde 20’si desteklediğini söyledi.
 
4+4+4 eğitim sisteminin topluma uygunluğu konusunda katılımcıların yüzde 45,8’i olumlu yönde fikir beyan ederken, yüzde 28’i olumsuz görüş verdi.
 
Katılımcıların yüzde 76’sı İHL dışındaki tüm okullarda Kur’an ve peygamberimizin hayatı derslerinin seçmeli olarak okutulmasına destek verirken, yüzde 13,4’lük bir kesim ise olumsuz buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.