Fitch Türkiye'yi "durağan"a çekti

Fitch Türkiye'yi "durağan"a çekti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "pozitif"ten "durağan"a düşürdü.

Fitch’in açıklamalarının ardından endeks günlük bazda 1.230,62 puan ve yüzde 2,37 azalarak 50.755,76 puana geriledi. Dolar 1,8720'ye kadar yükseldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin "BB " olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit ederken, not görünümün "pozitif"ten "durağan"a çevirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, enflasyonun önemli oranda yüksek ve "BB" seviyesindeki diğer ülkelere göre daha dalgalı olduğu belirtilerek, 2011 yılı enflasyonunun TCMB’nin yüzde 5,5 olan hedefinin üzerinde yüzde 9,2 olacağı tahmin edildi.

Türkiye’nin güçlü ve iyileşen kamu finansmanının kredi notu için anahtar destek olduğuna işaret eden Fitch, geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3,3’ü seviyesindeki genel hükümet bütçe açığının bu yıl yüzde 1,3’e seviyesine gerilemesini beklediğini bildirdi.

Geçen yıl GSYH’nin yüzde 42 seviyesindeki kamu borcunun bu yılın sonunda yüzde 40’a gerileyeceği, orta vadede azalmaya devam edeceği kaydedildi.

Düşük faiz maliyetleri ve vadesi gelmiş borçların uzatılmasının Türkiye’nin mali finansman ihtiyacını azalttığı, göreceli olarak yerel sermaye piyasalarını finansman esnekliği sağladığı vurgulandı.

Kredi notlarının yeterli sermayeye sahip karlı bankacılık sektörünce desteklendiğini belirten Fitch, Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelirinin "BB" seviyesindeki ülke ortalamasının üzerinde olduğu, iş dünyasının ve idarenin güçlü olduğunu bildirdi.

Fitch, politik risklerin Türkiye’nin notu üzerinde baskı yarattığı uyarısında bulundu.

Türkiye’nin "yumuşak iniş" yapabilmesi, enflasyonun hedefler doğrultusunda gerçekleşmesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyeye gelmesini ülkenin kredi notunda yükselmeye yol açabileceği vurgulandı.

Ancak "ödemeler dengesi krizi" gibi ciddi makroekonomik ya da finansal istikrarsızlıklar ve dış şoklar ya da iç politik hataların neden olacağı resesyon ya da enflasyonun düşürülmesinde başarısızlığın Türkiye’nin kredi notunda negatif harekete yol açacağı uyarısında bulunuldu.

BERKER: "ÇOK DÜŞÜNÜLEREK ALINMIŞ BİR KARAR"

Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker de, Fitch’in Türkiye’nin kredi not görünümünü "pozitif"ten "durağan"a çevirmesiyle ilgili, "Bu aldığımız kararın; dış piyasalarda uzun zamandır gözlemekte olduğumuz Avrupa’nın içinde bulunduğu zorluklar, oradan sağlanabilecek olan finansmanın sıkıntılı görünüyor olması, bizim cari açığımızın dış finansal ihtiyacı doğuruyor olması gibi nedenlerle, çok düşünülerek alınmış bir karar olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Burada bir not değişikliğinin söz konusu olmadığını belirten Berker, "Notun artabilmesi için pozitif olmasına gerek yok. O bir şart değil. Halen artabilir. Yön belirtmemiş oluyoruz. Şu belirsizlik bizi de etkilediği için şimdi yön vermiyor oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ayşe Botan Berker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın, dış piyasaların durumuna bağlı bir gelişme olduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi: "Bu aldığımız kararın; dış piyasalarda uzun zamandır gözlemekte olduğumuz Avrupa’nın içinde bulunduğu zorluklar, oradan sağlanabilecek olan finansmanın sıkıntılı görünüyor olması, bizim cari açığımızın dış finansal ihtiyacı doğuruyor olması gibi nedenlerle, çok düşünülerek alınmış bir karar olduğunu söylemek istiyorum.

Bu bir not değiştirmesi değil. Burada bir not değişikliği söz konusu değil. Notun artabilmesi için pozitif olmasına gerek yok. O bir şart değil. Halen artabilir. Yön belirtmemiş oluyoruz. Yani görünüm vermek, bir yön belirtiyor olmak demektir. Şu belirsizlik bizi de etkilediği için şimdi yön vermiyor oluyoruz."


DOLAR 1,87'Yİ AŞTI

Karar sonrasında İMKB'de yüzde 1'i aşkın kayıplar görülürken, dolar 1,8720'ye kadar yükseldi.

Dün 1,8530 liradan kapanan ve güne 1,8580 liradan başlayan dolar, gün içinde yukarı yönlü seyrini sürdürmüş ve 1,8600 liraya çıkmıştı. Fitch’in açıklamalarının ardından yükselişini sürdüren dolar 1.8700 liraya kadar yükseldi ve yaklaşık 1 ay önceki seviyeleri gördü.

Bankalararası piyasada ise dolar kotasyonları şu dakikalarda alışta en düşük 1,8640 lira, en yüksek 1,8650 lira, satışta en düşük 1,8710 lira, en yüksek 1,8760 lira seviyesinde işlem görüyor

İMKB'DE KAYIP HIZLANDI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) günlük kayıp yüzde 2’yi aştı.

Fitch’in Türkiye’nin kredi not görünümünü "pozitif"ten "durağan"a çevirdiğini duyurmasıyla birlikte İMKB’de kayıp hızlandı.

İkinci seansa, önceki kapanışa göre 49,32 puan azalarak 51.468,59 puandan başlayan endeks, şu dakikalarda günlük bazda 1.230,62 puan ve 2,37 kayıpla 50.755,76 puan seviyesinde bulunuyor.

TÜRKİYE'Yİ BİRAZ DAHA İZLEYECEK

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Fitch’in Türkiye’nin kredi görünümü durağana çevirmesinin nedenini "Biraz daha Türkiye’yi izleyip 2012 içinde de değerlendirip, ona göre Türkiye’yi ’yatırım yapılabilir’ kategoriye yükseltmek" olarak açıkladı.

AA'ya konuşan Uskuay, "Türkiye ile ilgili herhangi bir şekilde not artırımı beklentilerini öteleyen bir gelişme. Buradaki saydığı sebepler, cari açığı azaltmakla ilgili sıkıntılar, kısa vadeli ekonomiye ilişkin riskler... Biraz daha beklemeye alma, biraz daha izleme noktasında. Şimdiye kadar not artırımına en yakın olan Fitch’ti. Döviz cinsi kredi notu artırımı ilk sıradaydı. Zaten ilk etapta piyasaya bakıldığı zaman piyasa çok hızlı bir şekilde olumlu tepki verdi. Çünkü Fitch’den not artırımı bekleyen bir piyasa vardı. Pozitif olduğumuz için bundan sonraki notun bir üstü ’yatırım yapılabilir’ seviyeydi."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.