İmparatorluk devam etseydi tahta oturacaktı

İmparatorluk devam etseydi tahta oturacaktı

Osmanlı İmparatorluğu devam etseydi bugün 87 yaşında olan Osman Bayezid Efendi tahta oturacaktı.

İnci DÖNDAŞ'ın haberi STAR

Ertuğrul Osman vefat edince 'aile reisi' unvanını alan Bayezid Efendi resim bölümünde okudu ve altı dil biliyor. Bugüne kadar Türkiye’den vatandaşlık teklifi almayan Osmanlı’nın yeni aile reisini, yeğeni Nilüfer Sultan anlattı.

Annesi Şadiye Hanım, babası Sultan Abdülmecid'in oğlu Şehzade Mehmed Burhaneddin Efendi'nin oğlu Şehzade İbrahim Tevfik Efendi... Osmanlı sürgüne gönderildiğinde Şadiye Hanım ona hamileydi. Paris'e yerleştiler, üç ay sonra Osman Bayezid'i kucağına aldı. Bugün 87 yaşında olan Osman Bayezid Efendi, 'Osmanlı hanedanının reisi’ unvanına sahip. İmparatorluk devam etseydi bugün tahta oturacaktı.

 

"Aile reisinin görevi nedir?" diye merak ediyorsanız anlatalım: Eğer aile üyeleri bir şey yapmak istiyorsa ondan izin alıyor. Hakkında bugüne kadar çok az şey bilinen Osman Bayezid Efendi, New York'ta tek başına yaşıyor, sık sık Türkiye'ye geliyor ama kimseye haber verimiyor.

İki yıl önce Ertuğrul Osman'ın vefatından sonra aile reisi olan Osman Bayezid Efendi, geçen hafta Türkiye'deydi. Röportaj teklifimizi "Ben bir şey yapmadım ki anlatayım" diyerek nazik bir şekilde reddetti ama fotoğraf çekimini kabul etti. Kendisini anlatmasını istediğimizde yeğeni Nilüfer Sultan'a (Osman Bayezid Efendi'nin 2008'de vefat eden kardeşi Burhaneddin Cem Efendi'nin kızı) her şeyi sorabileceğimizi söyledi. Biz de İsviçre'de yaşayan ve amcasını görmek için İstanbul'a gelen Nilüfer Sultan'dan amcasını anlatmasını istedik.

Nilüfer Sultan, büyük ve küçük Neslişah Sultan'dan sonra en kıdemli üçüncü kadın üye. Babası Burhaneddin Cem Efendi, annesi Prenses Irene Starosselskaya... Kızı Tatiana'yı yanlış iğne sonucu kaybettiğini söyleyen Nilüfer Sultan, bugün annesiyle Prenses Tatiana'nın Anısına Nilüfer Sultan Hazretleri Vakfı aracılığıyla Türkiye ve Gürcistan'daki çocuklara yardım ediyor. İşte Nilüfer Sultan'ın ağzından Osmanlı'nın son reisi Osman Bayezid Efendi...

Bir şey yapmadım ki konuşayım

Amcanız kimseyle konuşmayı kabul etmiyor, neden?

Çok özel bir şey yapmadığını söylüyor. Ne bir kitap yazdığını ne başka bir şey yaptığını... Yaşadığı hayattan son derece memnun. Yurtdışında dünyaya gelen ilk şehzade unvanına sahip. Babam ise sarayda doğan son şehzadeydi. Babaannem amcama hamileyken sürgüne gitti ve üç ay sonra amcam Osman Bayezid Paris'te dünyaya geldi. İkinci Dünya Savaşı'ndan önce babaannemle çocuklarıyla New York'a gitti.

Ama şu an Osmanlı ailesinin lideri. Neden bu sessizlik?

Babam öldükten sonra ailenin reisi amcam oldu. Amcam Osmanlı Hanedanı'nın lideri olacağını hiç düşünmüyordu. Çünkü Ertuğrul Osman'dan sonra babam Burhaneddin Cem Efendi olacaktı. Fakat babam Ertuğrul Osman'dan önce hayata veda etti. Beklenen bir şey değildi. Dolayısıyla amcam Bayezid şoke oldu. 'Hanedan reisliği' bu ailenin en yaşlı üyesine geçiyor. Yani istediğiniz bir şey değil, bu unvana sahip oluyorsunuz.

Amcanız ne okudu?

Princeton ile Sorbonne Üniversitelerinde resim bölümünde okumuş. Resim yapıyor, hatta tablolarını belki İstanbul’da sergileyebilir. En az 40 yıl New York'ta bir kütüphanede çalıştı. Sonra emekli oldu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.