İncirlik’ten Guantanamo’ya CIA seferleri

İncirlik’ten Guantanamo’ya CIA seferleri

Daha önce Ruşen Çakır’ın belgeleriyle “İncirlik’ten Guantanamo’ya CIA seferleri” diye haber yaptığı işkence uçuşlarının Türk hükümetinin onayı ile 2002-2006 arasında gerçekleştiği bilgisi ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson imzalı WikiLeaks belges

Tunus’ta sivil devrime yol açan yolsuzluk belgesini yayınlayarak bir kez daha dünya gündemine oturan WikiLeaks’ten bu kez de, CIA’nın İncirlik’teki ABD üssünden Guantanamo esir kampına taşınan terör zanlılarıyla ilgili bir belge çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait binlerce diplomatik yazışmaya erişim hakkına sahip olan gazetelerden Alman Die Welt tarafından yayınlanan 8 Haziran tarihli belgede ABD’nin o dönemde Ankara Büyükelçiliği’ni yapan Ross Wilson’un imzası bulunuyor. Belge, ABD Dışişleri tarafından “yabancıların okuması yasak” şeklinde kategori edilmiş. Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı General Norton A. Schwartz’a hitaben yazılan raporda “Türk Silahlı Kuvvetleri, 2002 yılından itibaren ’Fundamental Justice’ operasyonu çerçevesinde İncirlik’i tutuklu nakillerinde yakıt ikmali için kullanmamıza izin veriyordu. Ancak bu izni 2006 yılının Şubat ayında kaldırdı” ifadesini kullanıyor.

628 esir İncirlik’ten Guantanamo’ya taşındı

Türk hükümetinin 2002 yılında söz konusu uçuşlara izin verdiği ve 2006 yılının Şubat ayında bu izni kaldırdığı, bu dönemde İncirlik’teki üsse CIA’in 24 uçuş yaptığı” hatırlatıldıktan sonra ABD Genelkurmay Başkanlığının, yeniden böyle bir izin alabilmek için neler yapılması gerektiğini düşündüğü, ancak bu konunun Schwartz’ın 14 Haziran 2006 tarihinde Ankara’ya yapmayı planladığı ziyarette dile getirilmemesi gerektiği vurgulanıyor. (Schwartz’ın Ankara ziyareti sırasında, dönemin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan söz konusu uçuşları yalanlamıştı) VATAN, 30-31 Ekim 2007 tarihinde Ruşen Çakır’ın ulaştığı Amerikan gizli belgelerine dayanarak, 11 Eylül saldırılarının ardından Bush yönetiminin esir kampı gibi kullandığı Guantanamo üssüne zanlı sevkiyatlarında İncirlik’in merkez üs gibi kullanıldığını yazmış, 628 esirin İncirlik üzerinden Gitmo’ya gönderildiğini ortaya çıkarmıştı.

İncirlik’ten son uçuş 8 Şubat 2006’da

20 Nisan 2005 günü, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İncirlik Üssü’nün Afganistan ve Irak operasyonlarına lojistik destek amacıyla kullanımının bir yıl daha uzatılması öncesinde “Bir uçağın her iniş ve kalkışında, ne taşıdığı en ince detaylarına kadar tarafımızdan kaydedilir. Yani ‘kapsamlı bir izin’ (blanket permission) söz konusu değildir” demişti. Kayıtlara göre en son 8 Şubat 2006 günü RCH916 sefer sayılı bir C17 saat 14.50’de Guantanamo’dan İncirlik’e geldi ve saat 17.32’de belirlenmeyen bir ülkeye doğru yoluna devam etti.

Yüzde 86’sı İncirlik üzerinden götürüldü

VATAN’ın eriştiği belgelere göre kimi zaman özel jetler kimi zaman da C130 tipi askeri kargo uçakları “global terör” zanlılarını Küba’daki Guantanamo Adası’na nakletmek için 43 uçuş gerçekleştirdi. 25’inde aktarma için Adana’daki İncirlik Üssü’nü kullandılar. Bu uçuşlarda toplam 628 kişinin “Gitmo” olarak da bilinen Guantanamo’ya nakledildiği saptandı. Diğer üslerden sadece 101 kişinin Gitmo’ya aktarıldığı göz önüne alınırsa, esirlerin yüzde 86’sının İncirlik üzerinden gönderildiği anlaşılıyor.

GİTMO’YA GİDEN ESİRLER

ABD gizli servisi CIA’in operasyonlarında ele geçirilen terör zanlıları C-130 tipi nakliye uçaklarıyla gizlice taşınmış, esirleri gösteren bu fotoğraf basına sızmıştı.

Ziyal: Uçuş izni verdik

Büyükelçi Uğur Ziyal de o dönemdeki uçuşları doğruladı: “ABD, izin istedi, verdik. CIA veya kimin için izin istendiğini, kimlerin götürüldüğünü bilemeyiz.”

Etiketler :