İnsanlar ölüyor İtalya ve AB seyrediyor

İnsanlar ölüyor İtalya ve AB seyrediyor

İtalya’ya gitmek isteyen göçmenleri taşıyan tekne Akdeniz’de alabora olup, battı; tahmini olarak 700 kişi hayatını kaybetti. Bundan yedi gün önce de 400 kaçak göçmen Libya açıklarında hayatını kaybetmişti. Bu yaşanan facia, Akdeniz'de en büyük tekne felak

Akdeniz'deki göçmen teknesi facialarına bir yenisi daha eklendi. Libya’dan İtalya’ya gitmeye çalışan insan kaçakçılarına ait bir teknenin alabora olması sonucu yüzlerce kişinin öldüğünden endişe ediliyor. 28 kişi kurtarılırken, bir kazazede teknede 700 kişinin bulunduğunu ifade etti. 24 kişinin de cesedine ulaşıldı.

YAN YATTI DENİZE BATTI

Görgü tanıklarına göre tekne, Libya’nın yaklaşık 96 kilometre açığında bir yük gemisinin yardım için yanaştığı sırada alabora oldu. Buna göre yük gemisini gören göçmenler bir tarafa yöneldi ve dengesi bozulan tekne sulara gömüldü. 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kaos ortamının hâkim olduğu Libya’da insan kaçakçısı gruplar çok daha geniş faaliyet alanı bulmuş durumda. Afrika ve Ortadoğu’dan gelen birçok kişi Libya üzerinden Avrupa’ya ulaşmak için insan kaçakçılarının ağına düşüyor.

"AKDENİZ TARİHİNİN EN BÜYÜK TEKNE FACİASI OLABİLİR"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Libya'dan İtalya'ya yaklaşık 700 kaçak göçmen taşırken Akdeniz'de batan tekneyle ilgili olarak "Ölenlerin sayısının doğrulanması durumunda bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir" dedi.

Guterres, yaptığı açıklamada "Yaşanan bu kaza, Avrupa'nın insanları böylesi trajik bir sona iten nedenleri kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı ve acilen harekete geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), teknede bulunan yaklaşık 700 kaçak göçmenden sadece 49'unun kurtarıldığını, 24 kişinin cesedinin bulunduğunu açıklamıştı.

Akdeniz'in Lampedusa Adası açıklarında Ekim 2013'te meydana gelen iki ayrı tekne kazasında yaklaşık 600 kişi yaşamını yitirmişti.

BMMYK'ya göre yıl başından bu yana Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısı 35 bini geçti.

Son kazada ölenlerin eklenmesiyle Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamını yitirenlerin sayısı bin 600 olacak. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz'den Avrupa'ya ulaşmış, 3 bin 500'ü yaşamını yitirmişti.

AB'YE 'HAREKETE' GEÇ ÇAĞRISI

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, deniz yoluyla göçe karşı mücadelede AB'nin harekete geçmesi çağrısında bulundu. İnsan kaçakçılığını "tüm kıtamızın vebası" olarak tanımlayan Renzi konunun bir zirvede ele alınması gerektiğini belirtip 'Avrupa'nın dayanışmadan yoksun olmasından' yakındı. Bu yılın başından bu yana Akdeniz'de ölen göçmen sayısının ise 1500'ü bulduğu belirtiliyor.

 

İnsan tacirleri, Libya'daki siyasi krizin yarattığı şiddet ortamı ile Afrika ve Orta Doğu'daki ekonomik zorluklardan kaçanları Avrupa'ya ulaştırma vaadiyle tekne ve gemiler aracılığıyla Akdeniz'e sürüklüyor.

İtalya Başbakanı Renzi, asıl sorunun Libya'daki durum olduğunu belirtti ve deniz yoluyla İtalya'ya giden kaçak göçmenlerin yüzde 90'ının çıkış noktasının da Libya olduğunu ifade etti. Renzi, meselenin daha çok kurtarma teknesi sağlanması değil, kaçak göçmen taşıyan gemilerin yola çıkışının engellenmesi olduğunu kaydetti.

Bazı İtalyan siyasetçilerin çözüm olarak deniz ablukası fikrini öne sürmesi üzerine Renzi, göçmenlerin kurtarılması için daha çok gemi konuşlandırılabileceğini dolayısıyla da bu yöntemin yalnızca kaçakçılara yarayacağını söyledi.

AB'nin kaçak göçmenleri ele almak üzere bir zirvede buluşması çağrısında bulunan Renzi, "Böylesi bir trajedi karşısında Avrupa'nın daha önce gösterdiği dayanışma ruhunu şimdi göstermemesi düşünülemez" diye devam etti.

İtalya Başbakanı, "Denizdeki acil durumlarla ilgili yalnız bırakılmak istemiyoruz, insan kaçakçılığının önlenmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi. Başbakan Renzi, insan kaçakçılığını da "kıtamızın vebası, 21'inci yüzyılın köleliği" olarak tanımladı.

TEKNEDE 950 KİŞİ VARDI İDDİASI

Gemi, Lampedusa Adası'nın 210 kilometre açıklarında Libya karasularında gece yarısı alabora oldu. Yaklaşık 700 göçmen taşıyan geminin batmasıyla denizden çıkarılan ceset sayısının ise 24 olduğu belirtildi.

UNHCR, batan gemideki can kayıplarının kaçak göçmenlerin Avrupa'ya yolculuğunda yaşanan en büyük kayıp olabileceğini ifade ediyor.

Gemideki göçmenlerin, yakınlarından geçen 'King Jacob' adlı Portekiz bandıralı ticari gemini dikkatini çekmek için hızla hareketlendiği ve ani hareketlenme nedeniyle de geminin alabora olduğu bildiriliyor.

Gemiden kurtulan ve Sicilya'da Cannizzaro Hastanesi'ne kaldırılan bir kişi, gemide yaklaşık 950 kişi olduğunu söyledi fakat bu rakam henüz teyit edilemedi. Hastanedeki yaralı ayrıca çoğu kişinin güvertenin altında kilitli tutulduğunu ve çıkmalarına izin verilmediğini söyledi.

UNHCR, geçen hafta yaklaşık 13.500 kaçak göçmenin İtalyan sularından geçtiğini duyurdu.

Geçen sene tehlikeli deniz yolculuğuyla İtalya'ya geçenlerin sayısının da 170.000 olduğu, binlerce kişinin de öldüğü belirtildi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.