Türk İHA'sı 'Şimşek' ilk uçuşunu gerçekleştirdi!

Türk İHA'sı 'Şimşek' ilk uçuşunu gerçekleştirdi!

TUSAŞ'ın geliştirdiği insansız hava aracı Şimşek ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen İnsansız Hava Aracı (İHA) “Şimşek”, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Şimşek, yerden havaya ve havadan havaya atılan füze sistemlerinin kilitleme ve atış eğitimlerinde kullanılacak. Ayrıca, İHA ile düşman savaş uçakları ve güdümlü mermiler imha edilebilecek.

TUSAŞ'tan verilen bilgiye göre, Şimşek projesi, 2009 yılında TUSAŞ’ın öz kaynakları ve TÜBİTAK'a bağlı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) desteği ile başlatıldı. Şimşek geliştirilirken, 2001 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan Turna Hedef İHA Sistemi’ndeki deneyimden yararlanıldı. İnsansız Hava Aracı Şimşek'in sahip olduğu yüksek hız ve manevra kabiliyeti ile artık daha gerçekçi senaryolarda eğitim imkânı olacak.

Öte yandan Türk Motor Sanayii (TEI) TUSAŞ'ın ortak başlattığı özgün jet motoru geliştirilmesi çalışmaları da başarıyla devam ediyor. Şimşek’in ilerleyen test aşamalarında ve seri üretiminde TEI’nin geliştirdiği bu yerli motorun kullanılması hedefleniyor.

Şimşek Sisteminin Genel Özellikleri:

* Özgün yazılımlara sahip Uçuş Kontrol Sistemi ve Yer Kontrol İstasyonu ile uçuş öncesi veya uçuş sırasında tanımlanabilen rota ve manevralar (alçak uçuş, pop-up, weave, dalış, vb) tam otonom olarak gerçekleştirilmekte.

* Sistemde bulunan radar iz artırıcı ve jet motoru ile hava aracının radar güdümlü ve kızıl ötesi güdümlü füze sistemleri tarafından takibi mümkün olmakta.

* Hava aracı üzerinde bulunan akustik sistem sayesinde, kendisine ateşlenen silahlara olan mesafe bilgisi Yer Kontrol İstasyonu’na gerçek zamanlı olarak aktarılmakta ve bu yolla atış eğitiminin başarımı takip edilebilmekte.

* Hava aracının gerekli durumlarda gözle takibini kolaylaştırmak için İz Dumanı Sistemi ve kendisine atılan silahları yanıltmak için Karşı Tedbir Atım Sistemi bulunmakta ve bu sistemler Yer Kontrol İstasyonu’ndan kontrol edilebilmekte.

* Hidrolik fırlatıcı ile piste ihtiyaç duymadan karadan veya gemi platformlarından kalkış yapabilmekte ve vurulmadığı durumlarda tekrar kullanılabilmesi için paraşüt ile karaya veya denize inebilmekte.

Şimşek'in Teknik Özellikleri

Kanat açıklığı 1.50 m 4.9 ft

Uzunluk 2.30 m 7.5 ft

Azami kalkış ağırlığı 75 kg 165 lb

Azami faydalı yük ağırlığı 10 kg 22 lb

Motor Turbojet

Yakıt kapasitesi 32 lt 8.5 gal

Azami hız 740 km/s 400 kts

Seyir hızı 370 km/s 200 kts

Uçuş tavanı 4.500 m (MSL) 15.000 ft (MSL)

Havada kalma süresi 1 saat

Faydalı yükler : İz dumanı, skor kaydedici akustik sistem, karşı tedbir atım sistemi, radar iz artırıcı ve hassas altimetre.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.