İnternetin kralı ve   diğerleri

İnternetin kralı ve diğerleri

Arama motorlarında savaş kızışıyor: İnenler - çıkanlar, kazananlar - kaybedenler. Hepsi burada...

Cep telefonları rekabete yeni bir boyut getirdi.

Arama motorlarında savaş kızışıyor: İnenler - çıkanlar, kazananlar - kaybedenler. Hepsi burada...

Son 4-5 sene içerisinde internetle tanışanlar arama motoru kavramını Google'ın icat ettiğini düşünebilir. Durum böyle olmasa da Google gerçekten son yıllarda bu konuda kendini kanıtlayıp herkesin güvendiği ve tercih ettiği bir firma olmayı başardı.

Cep telefonlarının gösterdiği inanılmaz gelişimle birlikte işin mobil boyutu da yavaş yavaş ön plana çıkıyor. Google'ın 750 milyon dolar harcayarak AdMob firmasını, Apple'ın da 131 milyon dolar vererek Quattro adlı reklam firmasını satın alması rekabetin bu cephede de devam edeceğinin göstergesi.

Web aramalarında ise Google hala rakipsiz. Aralık 2009'da yapılan 131 milyon aramanın 88 milyonu Google ile yapılmış. Asıl önemli olan ise pazar payının akıl almaz bir artış göstermesi. Google aramalarının sayısı geçtiğimiz seneye göre %56 artış gösterirken Yahoo %13, Baidu ise %7 artış gösterdi. Bu yapılan toplam aramalarda%70'lik bir artış demek. Başka bir deyişle cephe iyice genişlemiş durumda...

Ve Google'ın en büyük rakibi belli oldu...

Google'ın Çin ile yaşadığı anlaşmazlık ise firmaya büyük bir darbe vurabilir. Google, Çin'e erişimi engellerse ya da sansürlemeyi tercih edip Çin tarafından engellenirse bu milyonlarca aramanın dolayısı ile milyonlarca doların kaybı demek olabilir.

Google, smartphone piyasasının en önemli ürünü olan iPhone'u da kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya. Microsoft ve Bing henüz anlaşmaya varmasa da Bing'in iPhonelar için varsayılan arama motoru olma ihtimali gittikçe kuvvetleniyor.

Bing her ne kadar Google'la rekabete çalışsa da rakamlar Google'ın çok da zorlanmadığını gösteriyor. Pazar payının 2008'e göre %70 artmış olmasına rağmen Bing ile arama yapanların oranı hala %4'ün altında. Yine de arkasında Microsoft gibi bir devin olduğunu düşünürsek Bing Google için uzun vadede bir tehlike yaratabilir

Etiketler :