iPhone 5'teki en büyük sorun

iPhone 5'teki en büyük sorun

Apple'nin yakın zamanda piyasa sürmesi beklenen yeni modeli iphone 5'te kullanıcıları bekleyen büyük bir tehlike var...

Bugün gazetesi yazarı Tarık Toros bu sorunu bugünkü köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

iPhone 5'te en büyük sorun?


Herkes gibi ben de onu bekliyorum. Çok mantığı yok, bunu da biliyorum.
Zira... iPhone 4 ve modifiye edilmiş modeli 4S'in üzerine model çıkarmaya esasen lüzum da yoktu. Bu telefonlar, rahatlıkla 4-5 yıl kullanılabilir.

Lakin... Tüketim manyaklığı, teknoloji endüstrisinin çarkları ve beklenti pompalamakla şişen acımasız kapitalizm şunu gerektiriyor: Her sene yeni bir model...

Bu durum Samsung Galaxy, BlackBerry serisi için de geçerli.
Aslında akıllı telefonlarda ortalama bir doygunluğa ulaşıldı. Her yeni modelde sadece işlemci gücü artırılıyor ve ekran makyajlanıyor, o kadar... Firmaların 2013, 2014 planları şimdiden hazır olduğuna göre, yalnızca zamanı bekleniyor. Ve tüketiciler TL bazında her sene 1500-2000 TL civarında aboneliğe bağlanıyor.

Önce ben almalıyım!

Tabii işin statüsel taraflarına hiç girmiyorum. Belli pozisyonlardaki kişiler, ister istemez kullandığı markanın son versiyonunu taşımaya zorlanıyor. İlk alan, üste çıkıyor. Az gecikirseniz, treni yakalasanız bile "öncü lokomotif" olmadığınız için o kadar itibar görmüyorsunuz.

Bir başka salaklık ise, SIM kart teknolojisinde yaşanıyor. İlk çıktığı 90'lı yıllardan bu yana hiç ama hiç değişmeyen cep telefonu SIM kartları, yirmi sene sonra iPhone 4 ile yeni bir standarda kavuştu: Micro SIM kart.

iPhone'un üreticisi Apple, iki yıl sonra SIM karta yeni bir standart getirdi: Nano SIM kart.
Uluslararası bilmem ne birliğinin kararları, filan... Bunlar önemsiz. Nano teknolojisini dayatıp kabul ettirdi mi, ettirmedi mi? Ona bakın.

Kart olmadığı için çalışmayacak!

Eylül ayında lansmanı yapılması beklenen "5'inci nesil iPhone akıllı cep telefonu" bu tip SIM kartla çalışacak. Micro'lar devre dışı kalacak.

Hatırlanırsa, iPhone 4 çıktığında bir kaos yaşanmış, aylarca çözüm bulunamamış, ilk kullanıcılar merdiven altı çözümlerle standart SIM kartlarını "kırdırıp" telefonlarına takmışlardı. Çok sonra, GSM operatörleri bayilerine delikli zımba gibi bir cihaz yolladı da 5 liraya konu çözümlendi. Neticede, eski SIM kartın işlevsiz kenarları kırılınca orta bölümdeki ana çip açığa çıkıyor, bu "micro SIM kart" oluyordu.
Nano SIM kart böyle değil. Operatörlerin bunu sıfırdan üretmesi gerek. Micro SIM kartın kırılmasıyla, zımparalanmasıyla halledilecek bir şey değil bu. Hem ebatı hem de çip teknolojisi farklı.

Kimsenin haberi yok!

Haliyle... Eylülde tanıtılıp ekim ayında piyasaya sürülecek iPhone 5'i almak için çok acele etmeyin. Birkaç gündür yerli operatörlere soruyorum, cevap alamadım.

iPhone 5, muhtemelen dünya prömiyerinden aylar sonra Türkiye'ye gelecek. Gelse bile yeni nesil SIM kartın çıkması zaman alacak. Belli ki bir süre karaborsa işleyecek.

Zerzevat kabilinden bu kadar malumatı kafanızı ütülemek için yazmadım. Hepimiz parçasıyız bu sistemin ve biz körüklüyoruz biraz da.

Hiç baktınız mı, etrafınıza... Ve hiç iPhone reklamı gördünüz mü? Ben görmedim. (Taşeron teknoloji mağazalarının katalogları müstesna.)

Onun için hep beraber şapka çıkaralım isterseniz: Tanıtıma... Oluşturulan beklentiye... Tüketicilerin birbirine düşürülmesine...

Ve sonra paralarımızı hazırlayalım, yeni iPhone 5 için... En az 700 dolardan başlar, deniyor (ABD için tabii...)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.