Irak, CIA ve İngiltere Musul'da olacakları biliyordu!

Irak, CIA ve İngiltere Musul'da olacakları biliyordu!

IŞİD'in dünyayı şoke eden ilerleyişini yorumlayan Abbas Vali “IŞİD’in Musul’u alacağını; Irak, CIA ve İngiliz istihbaratı biliyordu” dedi.

Irak’ta ve Ortadoğu’da bir süredir devam eden olaylar dün akşam yayınlanan Gündem Müzakere programından Ayşegül Doğan ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Abbas Vali, IŞİD’in Musul’u ele geçireceğinden; CIA, İngiliz istihbaratı ve Irak Hükümeti’nin haberdar olduğunu söyledi.

IRAK HÜKÜMETİNİN HABERSİZ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

“Musul’un kontrol edilmesi ve daha sonra tabi Telafer’in IŞİD tarafından kontrol edilmesi, yine Tikrit’in, Felluce’nin ve diğer birkaç yerin daha IŞİD tarafından ele geçirilmesi, tesadüfi bir olay değil. Yani Irak Hükümeti’nin de bundan haberdar olmaması mümkün değil. Özellikle Irak rejiminin istihbarat ekiplerinin bundan haberdar olmaması mümkün değil.

2 HAFTA ÖNCE BAĞDAT'TA TUTUKLANAN IŞİD YETKİLİSİ İTİRAF ETMİŞTİ

İki hafta önce IŞİD’in Bağdat’ta bir üst düzey yöneticisi tutuklandı ve o da bunları itiraf etti. Musul’un cehennem olacağını söylemişti bu yönetici. Alınan bu bilgiler, aslında bugünkü olayların gelişini gösteriyordu. Yani IŞİD’in Irak askerleri içerisinde, arasında ve yine Irak Devleti idaresinde, yöneticileri arasında üyelerinin olduğu ortaya çıktı. Onlar çok daha önce böyle bir hazırlık içerisine girdiler. Irak ordusu içerisinde bir çalışma yürüttüler ve bu şekilde Irak ordusu savunmada bulunmadı, savaşmadı, birçoğu silah bırakıp kaçtı. Gittiler. Bu gösteriyor ki aslında her iki taraf arasında bir dayanışma var.

IRAK, ABD VE İNGİLİZ İSTİHBARATI MUSUL'U BİLİYORDU!

Musul’un IŞİD tarafından ele geçirilmesinden önce aslında Irak durumdan haberdardı ve buna rağmen hiçbir şey yapmadı.

Bu bilgi CIA’ya da ulaşmıştı, yine Irak istihbaratı, Britanya istihbaratına ulaşmıştı bu bilgiler. Bunlar gösteriyor ki, Irak istihbaratı Musul’un IŞİD tarafından ele geçirileceğinden haberdardı. Çünkü yakalanan IŞİD’in üst düzey yöneticisi, 48 saat içerisinde Musul’un cehenneme döneceğini söylemişti.”

Abbas Vali kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde ders veren Abbas Vali İranlı bir Kürt akademisyendir. Modern sosyal ve siyasal teori profesörüdür. University of Kurdistan Hawler’in kurucu üyeliğinin yanı sıra 2006-2008 yılları arası üniversitenin ilk rektörü olarak görev yapmıştır. Eserleri Avesta Yayınları tarafından Türkçe’ye kazandırılmıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.