Irak'taki Siyasi Kriz Şiddete Dönüştü

Irak'taki Siyasi Kriz Şiddete Dönüştü

Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi hakkındaki tutuklama kararının ardından ülkedeki kriz büyürken Bağdat'ta art arda bombalar patladı.

Irak'ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında terörist eylemlerin arkasında olduğu iddiasıyla verilen tutuklama kararının ardından ülkedeki siyasi kriz büyüyor.

Şii ve Sünni toplumları arasında gerginliğin tırmandığı ülkede başkent Bağdat'ta ondan fazla noktada bombalı saldırılar düzenledi. 50 ölü, 167 yaralı var.

"Haşimi'yi Teslim Edin"

Başbakan Nuri El Maliki, Irak'ın kuzeyiyle güneyiyle tek bir ülke olduğunu belirterek, Bölgesel Yönetim'den Haşimi'yi kendilerine teslim etmesini istedi. "Nasıl Saddam Hüseyin'i adil biçimde yargıladıysak, Haşimi'yi de adil biçimde yargılarız" diyen Maliki, hükümet çalışmalarını boykot eden Sünni bakanları görevden alma tehdidinde bulundu.

Bölgesel Kürt Yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin sözcüsü ise, Haşimi'nin kendilerine konuk olduğunu, Bağdat'a teslim etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.

Haşimi'nin mensubu olduğu Irakiye Bloğu da, Maliki'yi Sünnilere karşı Saddam dönemini hatırlatan bir baskı furyası başlatmakla suçladı. Sünni bakan ve milletvekilleri bir süredir parlamento ve hükümet çalışmalarını boykot ediyor.

Kendisini Saddam'a benzeten yardımcısı Salih El Mutlak'ın görevden ayrılması için baskı yapan Maliki, hükümeti boykot edeceğini açıklayan Sünni bakanları da tutumlarını devam ettirdikleri takdirde görevden alacağını söyledi.

Bağdat'ta Art Arda Patlamalar

Maliki'nin açıklamasından kısa bir süre sonra başkent Bağdat ardı ardına gelen bombalı saldırılarla sarsıldı. Şiilerin yaşadığı semtleri hedefe alan saldırılarda onlarca kişi öldü, iki yüze yakın yaralı var.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.