ŞİİLER TÜRK KONSOLOSLUĞUNU BASTI

ŞİİLER TÜRK KONSOLOSLUĞUNU BASTI

Ankara ile Bağdat arasındaki kriz Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Basra kentinde Türkiye karşıtı ayaklanmaya neden oldu.

Binlerce Iraklı Şii, Basra'daki Türk konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Konsolosluk önüne gelen kalabalık, Türk bayraklarını yırttı, Başbakan Erdoğan ve Türkiye karşıtı slogan attı.

Konsolosluğa girmeye çalışan bazı kişiler, Iraklı güvenlik güçleri tarafından engellendi.

Türkiye'de bulunan ve hakkında yakalama kararı bulunan Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin Irak'a teslim edilmesini isteyen Şiiler, "Türkiye içişlerimize karışmasın" diye slogan attı.

Türkiye ile Irak hükümeti arasındaki kriz, Irak'ın Şii Başbakanı Nuri Maliki'nin, Sünnilerin lideri olan Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi hakkında çıkardığı tutuklama kararıyla patlak vermiş arkasından Haşimi'nin Türkiye'ye gelmesi ve Başbakan Erdoğan'ın, Maliki'ye yaptığı uyarılarla birlikte iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler durma noktasına gelmişti.

Türkiye'den Irak'a bayrak tepkisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO zirvesi için geldiği Chicago'da, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu'nun, Zebari ile görüşmesinde Basra Başkonsolosluğu yakınlarında Türk bayrağına karşı gerçekleştirilen çirkin davranışı konuştuğu öğrenildi.

Davutoğlu, görüşmede ''kendini bilmez çevreler tarafından maniple edildiği aşikar olan gösteride, Türk bayrağına karşı gerçekleştirilen çirkin davranışı'' kınadı.

Türkiye olarak konuyla ilgili sorumluların bulunmasını beklediklerini ifade eden Davutoğlu, ''diplomatik temsilciliklerin güvenliğinin, temsilcilikleri kabul eden ülkeye ait olduğunu'' hatırlattı.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari de ''saldırının şiddetle kınandığını ve sorumluların bulunması için gerekenin yapılacağını'' söyledi.

Davutoğlu ve Zebari'nin görüşmesinde, ayrıca 5 1 ülkeleri ile İran arasında, Bağdat'ta yakın zamanda yapılacak görüşme de gündeme geldi.

Öte yandan Davutoğlu'nun, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully ile görüşmesinde de ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı öğrenildi.

McCully, Davutoğlu'na Yeni Zelanda'ya davetlerini hatırlatırken, Davutoğlu da en kısa sürede ziyareti gerçekleştirmeyi arzuladığını kaydetti.

Davutoğlu, ayrıca Yeni Zelandalı Bakanın sorusu üzerine, İran ve Suriyede'ki gelişmeler hakkında Türkiye'nin görüşlerini aktardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.